Įteikta Vlado Šlaito literatūrinė premija

 Autorės nuotr. A. Kaziliūnaitei premija už knygą „Jūros nėra“ įteikė Ukmergės rajono meras Rolandas Janickas. Autorės nuotr. A. Kaziliūnaitei premija už knygą „Jūros nėra“ įteikė Ukmergės rajono meras Rolandas Janickas.

Rugsėjo 27-ąją, minint poeto Vlado Šlaito gimtadienį, įteikta jau 24-oji jo vardo literatūrinė premija. Ji skirta poetei Aušrai Kaziliūnaitei už poezijos knygą „Jūros nėra“.

Šiemet V. Šlaitui būtų sukakę 102-eji metai, o Vlado Šlaito viešoji biblioteka švenčia 100-o metų sukaktį. Bibliotekos direktorė Rasa Griškevičienė pastebėjo, kad biblioteka su poetu yra „beveik bendraamžiai, o bendraminčiai tai tikrai“. Biblioteka atrado V. Šlaitą ir grąžino jo atminimą į gimtąjį Žemaitkiemį.

Siekiant garsinti kraštiečio kūrybą ir asmenybę, populiarinti ir akcentuoti jo išreikštą ilgesingą meilę gimtajam kraštui, atstatant tarpukario Lietuvoje buvusios miesto literatūrinės premijos tradicijas, rajono savivaldybės tarybos sprendimu konkursas nuo 2020 metų skelbiamas visoje šalyje bei užsienyje ir premija teikiama už literatūrinius kūrinius, labiausiai išreiškiančius meilę gimtajam kraštui.

Šiemet apdovanota A. Kaziliūnaitė yra filosofė, o eilėraščių rinkinys „Jūros nėra“ – jau penktasis. Jame autorė kalba, naudodama minimalistinę raišką, atskleisdama netikėtą požiūrį į įprastus reiškinius.

Laureatė dėkojo leidyklai „Kitos knygos“, išleidusiai tris iš penkių jos knygų lietuvių kalba. Netrukus bus išleistos knygos ir lenkų bei vokiečių kalbomis. Pasak A. Kaziliūnaitės, jai premijos paskyrimas buvo netikėtas. Be draugų ir artimųjų, poetė dėkojo ir katinui Zygiui, kuriam skirtą eilėraštį skaitė tarp kitų, parinktų šventei.

A.Kaziliūnaitė kalbėjo apie poetų darbo vienišumą – mąsto ir rašo vieni, kiekvienas su savo vidiniu kritiku. „Pastebėjimai iš šalies suteikia įkvėpimo ir ryžto. Šis apdovanojimas man yra tikrai svarbus“, – sakė ji. Skaitydama savo eiles, autorė papasakojo apie jų atsiradimą. Eilėraščiuose yra nuojautų, ironijos ir politinių aktualijų.

R.Griškevičienė atkreipė dėmesį, kad originalus knygos dizainas yra tarsi meno kūrinys. Ji pasidalijo vertintojų mintimis. Pasak poeto Donaldo Kajoko, A. Kaziliūnaitės eilėraščiai kupini socialinių ženklų. Komisijos narys Vainius Bakas juose atrado šlaitišką vertybę – nepaprastumą paprastume.

Laureatę rašytojų sąjungos vardu sveikinęs Andrius Jakučiūnas pasidžiaugė, kad Vlado Šlaito premijos skyrimo tradicija nenutrūksta ir įsilieja tarp kitų reikšmingų literatūrinių premijų. Sakė, kad A. Kaziliūnaitės kūrybos raida atspindi Lietuvos raidą  – ankstyvąjį maištą pakeitė švelnėjantis tonas, o naujausioje knygoje kalba brandi poetė.

Jis atkreipė dėmesį, kad daugelis kūrėjų nuo problemų slepiasi savo vidiniame pasaulyje ir rašo apie tai, kas vyksta viduje, o A. Kaziliūnaitė drąsiai kalba apie kitų skausmą. Šiuo požiūriu jos kūryba progresyvi ir šiuolaikiška.

Premiją įteikė rajono meras Rolandas Janickas, savivaldybės Švietimo, kultūros ir sporto skyriaus vyriausiasis specialistas Julius Zareckas. Laureatę Ukmergės literatų vardu sveikino Rita Gelūnienė ir kiti. Meno mokyklos violančelininkės skyrė „Odę džiaugsmui“.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Pridėti komentarą

ukzinios.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, nesusijusius su tema, įstatymus pažeidžiančius, reklaminius, skatinančius smurtą komentarus. Už komentarus atsako juos parašę skaitytojai. Kurstant smurtą, rasinę, tautinę, religinę bei kitokio pobūdžio neapykantą ar kitaip pažeidžiant LR įstatymus, galite sulaukti atitinkamų tarnybų dėmesio.


Jonines

Kainoteka

Optima 13 Picerijos salės nuoma

Draugai

Ukmerges kulturos puslapiai

gpm 2011 n 135

Lietuvos valstybe

ukvm

vilkmerge

UKC logo 115x63

Apkeliauk

Tauragės laikraštis

KuoSkiriasi.lt

baidariu aukstaitija

Interneto dienraštis Bernardinai

Vilkmerge

lrytas

delfi

logo srtrf-300x170

Į viršų