Miestietišką gyvenimą iškeitė į kaimo ramybę

Šeimos albumo nuotr. Edita ir Gražvydas Tuomai mėgaujasi gyvenimu kaime. Šeimos albumo nuotr. Edita ir Gražvydas Tuomai mėgaujasi gyvenimu kaime.

Edita ir Gražvydas Tuomai – miestiečiai, iškeitę patogų miesto gyvenimą į kaimo. Jų ūkyje auginami įvairūs naminiai gyvūnai, kurių pažiūrėti atvyksta neįprastų pramogų ieškančios šeimos.

„Jei kas būtų pasakęs anksčiau, kad gyvensime kaime ir dar turėsime ūkį, tikrai nebūtume patikėję“, – sako Edita Tuomienė.

Pasak jos, sprendimas buvo visiškai neplanuotas. O priimti jį privertė pandemija ir karantinas. Jam prasidėjus, persikėlė gyventi į kaimą ir įsikūrė senelių sodyboje, esančioje Žemaitkiemio seniūnijoje, Medinų kaime.

Poros ūkininkavimas prasidėjo nuo 6 avyčių. Šiuo metu jų augina gerokai daugiau nei 100. Pasirinko Lietuvos juodgalvių veislės avis – taip prisideda prie šios veislės genofondo išsaugojimo.

Ūkio gyventojai – ne tik avys, bet ir ožkos, žavingosios alpakos, poniai, triušiai, antys, kalakutai, vištos.

Pasiūlė naują pramogą

„Auginant tokį būrį gyvūnų, kilo mintis vesti edukacijas vaikams, supažindinti su gyvūnais, kad galėtų juos stebėti, glostyti, ne tik matyti per televiziją ar piešinėliuose, o susipažinti gyvai“, – pasakojo Edita.

Neseniai Tuomų ūkis pasiūlė naują pramogą – rengia ūkyje netradicines gimtadienių šventes, kurių metu vaikai gali susipažinti su ūkyje gyvenančiais gyvūnais, juos maitinti, sužinoti apie juos įdomių istorijų, jodinėti poniais.

Planuose – edukacijos ne tik apie gyvūnus, bet ir vilnos verpimą. O dar tolimesnėje ateityje – mėsos perdirbimo cecho statyba, kur prekiautų savo ūkyje užauginta produkcija.

Pirmas verslas – mieste

Poros sprendimas įsikurti būtent mūsų rajone neatsitiktinis – nuo Pasvalio kilusio Gražvydo ir ukmergiškės Editos šeima daug metų gyveno ir verslą kūrė Ukmergėje.

Užaugino sūnų Ernestą, kuriam dabar jau 20 metų. Prieš dešimtmetį mieste sutuoktiniai įkūrė transporto paslaugų įmonę „Edeksa“.

Joje dirba iki šiol. „Vyras dabar daugiau dėmesio skiria ūkiui, tačiau sėkmingai įsiliejo tiek į šeimos verslą, tiek padeda ūkyje“, – pasakojo Edita. Pati ji yra baigusi vokiečių kalbos pedagogikos studijas, vyras – žemės ūkio automechanikas.

Sako, kad ūkininkavimas buvo vyro svajonė, nes darbas transporto sektoriuje yra lydimas nuolatinio streso, o gyvenimas kaime ir darbas ūkyje visiškai priešingas, sukeliantis teigiamas emocijas, ypač stebint gyvūnus.

Keičia gyvenimo būdą

„Man pats nuostabiausias metas – laikotarpis nuo Kalėdų, kai prasideda ėriavimosi sezonas. Tuomet valandų valandas galiu praleisti stebint avis bei jų mažylius“, – pasakojo E. Tuomienė.

Iš kur miesto žmonės semiasi gyvūnų auginimo patirties? „Klausinėjame, domimės, dalyvaujame įvairiuose kursuose, seminaruose, esame Lietuvos avių augintojų asociacijos nariai“, – apie žinių paieškas pasakojo Edita.

Pakeitus gyvenimo būdą Tuomai daugiau laiko praleidžia namie, yra „pririšti“ prie ūkio, tad rečiau kur nors išvyksta. Nors kelionių ir pasiilgsta, sako, kad dabartinis gyvenimas suteikia daug džiaugsmo. Be to, prireikus, pavaduoja ir trumpų atostogų išleidžia sūnus.

Kaime įsikūrę ukmergiškiai sako pastebintys, jog panašų gyvenimą renkasi vis daugiau jaunų šeimų.

Mano, kad kaimas po truputį jaunėja, o žmonės sodybas perka ne tik vasaros poilsiui, bet ir įsikuria visam laikui ir kuria verslus.

Apie patirtis – socialiniuose tinkluose

„Gyvendamas kaime pradedi mąstyti kitaip, gyvenimas tampa kitoks – tvaresnis. Tyras oras, paukščių čiulbesys kas rytą, harmonija su gamta. Supranti, kad tau nebereikia dešimt porų batelių ar dar penkių naujų suknelių, supranti, kad tavo ekologiškai užaugintos daržovės yra neapsakomo skonio“, – mintimis dalinasi Edita. Tiesa, pripažįsta – kaimas tinginių nemyli, čia turi daugiau fiziškai dirbti.

Savo miestietišką gyvenimą į kaimą iškeitę ukmergiškiai, patirtimis ūkyje aktyviai dalinasi socialiniuose tinkluose – feisbuke ir instagrame.

„Pradėjome nuo nulio. Turime pinigų – nusiperkame, ko tuo metu reikia. Kol kas ūkis neneša pelno, dar reikalauja investicijų, bet aš neabejoju, kad tai taps mūsų pragyvenimo šaltiniu“, – sako pašnekovė.

Tiesa, ne iš visų aplinkinių pora sulaukė palaikymo. „Kai kurie skeptiškai dar iki šiol reaguoja ir nelabai supranta mūsų pasirinkimo. Bet šiandien mes esame laimingi ir tai svarbiausia“, – sako Edita, drąsiai sakydama – „kaimas veža“.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Komentarai  

0 # Adrienne 2023-05-05 17:48
Awesome article.

Here is my blog ... 오피오피걸: https://baodongkhoi.vn/ads/www/delivery/ck.php?ct=1&oaparams=2__bannerid%3D11__zoneid%3D11__cb%3Dbf439fb032__oadest%3D%2F%2Ftaekwonpro.co.kr%2Fbbs%2Fboard.php%3Fbo_table%3Dfree%26wr_id%3D18514
Atsakyti | Atsakyti cituojant | Citata
+1 # Rublis 2023-05-09 15:29
Ot tai kaimo ramybe, uz dektynes butelioka ojlia ojlia ojlialia :lol:
Atsakyti | Atsakyti cituojant | Citata

Pridėti komentarą

ukzinios.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, nesusijusius su tema, įstatymus pažeidžiančius, reklaminius, skatinančius smurtą komentarus. Už komentarus atsako juos parašę skaitytojai. Kurstant smurtą, rasinę, tautinę, religinę bei kitokio pobūdžio neapykantą ar kitaip pažeidžiant LR įstatymus, galite sulaukti atitinkamų tarnybų dėmesio.


Jonines

Kainoteka

Optima 13 Picerijos salės nuoma

Draugai

Ukmerges kulturos puslapiai

gpm 2011 n 135

Lietuvos valstybe

ukvm

vilkmerge

UKC logo 115x63

Apkeliauk

Tauragės laikraštis

KuoSkiriasi.lt

baidariu aukstaitija

Interneto dienraštis Bernardinai

Vilkmerge

lrytas

delfi

logo srtrf-300x170

Į viršų