Iškvietimų į gaisrus ir nelaimes sumažėjo

 Ukmergės PGT nuotr. Į įvykio vietą atskubėjo priešgaisrinės gelbėjimo tarnybos darbuotojai. Ukmergės PGT nuotr. Į įvykio vietą atskubėjo priešgaisrinės gelbėjimo tarnybos darbuotojai.

Ukmergės priešgaisrinė gelbėjimo tarnyba skelbia, kad pernai mūsų rajone buvo užfiksuota mažiau įvykių nei ankstesniais metais.

Tiesa, šie, 2024-ieji, metai prasidėjo itin audringai – sausio mėnesį įvykių buvo trečdaliu daugiau nei per tą patį laikotarpį pernai.

Ukmergės priešgaisrinės gelbėjimo tarnybos ataskaita skelbia, kad pernai buvo užfiksuoti 266 įvykiai, iš kurių 124 – gaisrai, 142 – gelbėjimo darbai.

Užpernai buvo 318 įvykių, iš kurių  160 – gaisrų gesinimai, 158 – gelbėjimo darbai. 2021-aisiais bendras iškvietimų skaičius – 323, iš jų gaisrų – 164, o gelbėjimo darbų – 159. 2020 metais buvo sulaukta 305-ių iškvietimų – pusė jų – gaisrai, kita pusė – gelbėjimo darbai.

Ukmergės priešgaisrinės gelbėjimo tarnybos vadovas Dainius Vyšniauskas sako, kad iš pernykščių gaisrų 34 proc. kilo mieste, o 66 proc. – kaime.

Pagrindinės gaisrų priežastys keičiasi nedaug – tai krosnių, židinių bei dūmtraukių įrengimo ir eksploatavimo reikalavimų pažeidimai, neatsargus žmonių elgesys. Nemažą dalį gaisrų sukėlė pašalinis ugnies šaltinis.

Toliau rikiuojasi kitos priežastys – elektros įrenginių, prietaisų, instaliacijos gedimai, krosnių, židinių gedimai, transporto priemonių kuro sistemos tiekimo bei elektros instaliacijos gedimai, priešgaisrinės saugos taisyklių pažeidimai atliekant suvirinimo darbus, žaibo iškrova.

Pasak tarnybos vadovo D. Vyšniausko, įvardyti, kokios pagrindinės pernykštės gaisrų ir nelaimių mažėjimo priežastys, būtų sunku, tačiau viena iš jų – vykdytos prevencinės priemonės.

Tiesa, vadovas atkreipė dėmesį, kad teigiami pokyčiai gali ir nebūti ilgalaikiai, nes šie metai prasidėjo kaip niekad audringai – sausio mėnesį užregistruoti net 33 iškvietimai į gaisrus ir nelaimes, kai tuo metu pernai sausį buvo 19.

Toliau analizuojant pernykščių gaisrų statistiką matyti, kad juose nežuvo nė vienas žmogus. Tokių sėkmingų metų būna retai: pastarąjį kartą – prieš penkerius metus.

Tiesa, pernai gaisruose traumas patyrė 6 žmonės, o, pavyzdžiui, užpernai – 1.

Pernai gaisruose buvo išgelbėtos 2-iejų žmonių gyvybės. Kituose įvykiuose išgelbėti 4 žmonės.

„Ukmergės žiniose“ esame skelbę, kad viename praėjusių metų gaisre nukentėjusi moteris, praėjus kelioms dienoms po to įvykio, ligoninėje mirė.

D.Vyšniauskas paaiškino, kad į jų apskaitą ši auka nepatenka, nes tokia yra skaičiavimo metodika.

Tarp pernai atliktų gelbėjimo darbų minimi: techninė pagalba ne eismo įvykio metu užklimpus, užgriuvus medžiui, darbai kelyje po eismo avarijos, naftos produktų surinkimas keliuose.

Pernai 8 kartus tarnybos vyrams teko budėti radus sprogmenį. Buvo 2 įvykiai, kai vandenyje ir po vandeniu teko ieškoti skenduolių. Kelis kartus pagalbos šauktasi, kai reikėjo atidaryti duris. Taip pat pernai gelbėti gyvūnai.

Pagalba suteikta kitoms tarnyboms – policijai, greitosios medicinos pagalbos darbuotojams.

Ugniagesių darbe labai svarbus rodiklis – per kiek laiko jie atvyksta į įvykio vietą. Pernai mieste jis buvo 7,11 min., o kaime – 12,1 min. Ir tai patys geriausi rodikliai per visus pastaruosius metus.

Daugiausia nelaimių pernai įvyko nuo 10 iki 22 val. Mažiausiai  nelaimių būta naktį ir ryte nuo 2 iki 10 val.

Ukmergės priešgaisrinės gelbėjimo tarnybos vadovas D. Vyšniauskas informavo, kad jų darbuotojai, kaip ir kasmet, vykdė prevencinę veiklą. Akcijos „Padėk artimui“ metu aplankė 71-ą gyventojų būstą, 10 kartų dalyvavo mokymo ir ugdymo įstaigų evakuacinėse pratybose ir mokymuose, vedė 8-is saugaus elgesio vandenyje mokymus, platino informaciją feisbuke ir žiniasklaidos priemonėse.

Dalyvaudami akcijoje ,,Saugūs namai“ ugniagesiai gelbėtojai aplankė 113 gyventojų būstų, rengė atvirų durų dienas tarnyboje, platino atmintines, organizavo prevencines akcijas „Nedegink pernykštės žolės“, „Saugi javapjūtė“, „Gyvenkime saugiai“, „Būk saugus, mokiny“, „Kūrenkime saugiai“.

Taip pat tarnyba organizavo tradicinį vaikų ir moksleivių piešinių ir vaizdo įrašų priešgaisrine ir civilinės saugos tema konkursą.

Šiemet tarnyba toliau vykdys prevencines priemones ir jas plėtos. Viena iš naujovių, pasak vadovo, kilus gaisrams gyvenamuosiuose namuose planuojama aplankyti kaimynus, pabendrauti su jais. Toliau būstuose bus montuojami dūmų detektoriai. D. Vyšniauskas sakė, kad šiam tikslui iš savivaldybės biudžeto skirta 3 000 Eur. Ragina visus, kurie dar nėra savo būstuose įsirengę dūmų detektorių, tuo pasirūpinti ir susisiekti su jų tarnyba.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Pridėti komentarą

ukzinios.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, nesusijusius su tema, įstatymus pažeidžiančius, reklaminius, skatinančius smurtą komentarus. Už komentarus atsako juos parašę skaitytojai. Kurstant smurtą, rasinę, tautinę, religinę bei kitokio pobūdžio neapykantą ar kitaip pažeidžiant LR įstatymus, galite sulaukti atitinkamų tarnybų dėmesio.


Kainoteka

Optima 13 Picerijos salės nuoma

Draugai

Ukmerges kulturos puslapiai

gpm 2011 n 135

Lietuvos valstybe

ukvm

vilkmerge

UKC logo 115x63

Apkeliauk

Tauragės laikraštis

KuoSkiriasi.lt

baidariu aukstaitija

Interneto dienraštis Bernardinai

Vilkmerge

lrytas

delfi

logo srtrf-300x170

Į viršų