Autorės nuotr. Įtartiniems kelininkams teko pabendrauti su policija, kurią iškvietė gyventojai. Autorės nuotr. Įtartiniems kelininkams teko pabendrauti su policija, kurią iškvietė gyventojai.

Asfalto liejimo paslaugas kone už dyką siūlantys įtartini „kelininkai“ neaplenkė ir Ukmergės. Gyventojai raginami būti budrūs ir neužkibti ant tokių sukčių kabliuko.

Pastarosiomis dienomis ne vienas ukmergiškis sulaukė pasiūlymo pasinaudoti pigiais asfaltavimo darbais. Kelininko liemenę vilkintis angliškai kalbantis 30–40 metų vyras ketvirtadienį užsuko ir į „Ukmergės žinių“ redakciją. Teiravosi, kokia ir kiek čia įmonių, kas vadovauja ir bandė išsiaiškinti patalpų savininką. 

Čia pat esančioje „Valdo leidykloje“ jis aiškino turintis asfalto, esą likusio nuo magistralėje vykdomų kelio remonto darbų, ir sakė galintis pigiai ką nors palyginti, patvarkyti...

Vėliau su dar vienu vyriškiu vaikštinėjo Gedimino gatvėje, kalbino žmones prie čia esančios picerijos, kol netrukus atvyko policija. Pareigūnams paskambino gyventojai, pranešę apie įtartinus užsieniečius. Atvykę pareigūnai „verslininkus“ išsivežė į policijos komisariatą.

Nukentėjo ne vienas  

„Tai buvo du užsieniečiai – Airijos piliečiai, gyvenantys Jungtinėje Karalystėje. Jie buvo atvykę Prancūzijoje registruotu baltos spalvos automobiliu „Renault Clio“ ir gyventojams siūlėsi galintys palieti asfaltą. O mes žinom, kad Lietuvoje yra keli panašūs įvykiai, dėl kurių pradėti ikiteisminiai tyrimai“, – sakė komisariato viršininkas Mindaugas Petrauskas.

Vienas jų – dėl rugsėjo 1-osios nutikimo Kazlų Rūdoje. „Pas žmogų atvažiavo neva kelininkai, susitarė be jokių sutarčių, kad palies asfalto. Ir iš tikrųjų – susivežė techniką, medžiagas, dirbo, lygino... Žmogus sumokėjo 13 000 eurų, o darbai atlikti labai nekokybiškai – skalda užpilta smala. Iš toliau matosi asfaltas, bet pasižiūrėjus iš arti – nudažyta skalda – taip pavadinkim“, – pasakojo jis.

Tampa išradingesni

Apie sukčius, besisiūlančius padirbėti, nors neturi nei tinkamos įrangos, nei kvalifikacijos, informuoja ir oficialūs pranešimai. Juos neseniai išplatino Policijos departamentas, Lietuvos automobilių kelių direkcija. 

„Pastaruoju metu sukčių naudojamus išradingus metodus papildė nauji neteisėto pasipelnymo būdai. Pastebėta, kad gyventojams, prie kurių namų (ar sodybų) vykdomi vienokie ar kitokie kelio darbai, vis dažniau pasiūloma pigiau ir greičiau įrengti nuovažą, paremontuoti senąją ir pan. Tokiems „darbams“ naudojamos netinkamos medžiagos, o ir pats procesas atliekamas, neatsižvelgiant į griežtus tokio tipo darbų reikalavimus“, – skelbiama Direkcijos internetinėje svetainėje.

Gyventojai perspėjami, kad dėl tokių darbų kokybės atsakomybė tenka jiems patiems.

„Kelininkai“ patikrinti

„Jie kėlė įtarimų, todėl, kad nustatytume tapatybę, atsivežėm į komisariatą, – sakė M. Petrauskas. – Tikrinom asmens dokumentus, vairuotojo pažymėjimus, siuntėm per Interpolą. Taip pat aiškinomės, ar Ukmergėje nėra galimai nukentėjusių asmenų.“ 

Susisiekta su policija Kazlų Rūdoje – ar neieškomi į Ukmergę atvykę du „kelininkai“, kurių nuotraukos nusiųstos kolegoms. 

Per tą laiką vyriškiams teko palūkėti komisariate. Tačiau, anot viršininko, jų elgesys nepasirodė pernelyg kultūringas: „Jie bandė naudotis savo statusu – užsieniečiai, ambasada ir panašiai... Tačiau mes jiems paaiškinom, kad policija turi teisę tris valandas tikrint jų dokumentus, tapatybę.“  

Sulaukta atsakymo iš kolegų, jog tai – ne tie patys asmenys. Jų turėti dokumentai taip pat nebuvo suklastoti. „Svečiai“ paleisti, tačiau, pašnekovo teigimu, jų kalbos ir elgesys nekėlė abejonių, kad jų veikla neskaidri. „Išasfaltuoti jie siūlosi už 10–12 eurų už kvadratinį metrą, o rinkos kaina didesnė trigubai – 35 eurai“, – sako pareigūnas. 

Pas airius rasta ir keletas sąskaitų: paaiškėjo, jog medžiagas darbams jie perkantys iš kelininkų įmonių Kaune, kitur.

Veikia sukčių grupė  

Petrauskas gyventojus ragina būti atsargius, kad noras sutaupyti nesibaigtų kriminalu. „Svarbu, kad žmonės nesigundytų įtartinais pasiūlymais, neatlikinėtų jokių užsakymų, tuo labiau – pinigų nedavinėtų. Visi tokie darbai turi būti su sutartim, juos atliekantieji turi verslo liudijimus, kitus dokumentus. O šie asmenys jokių dokumentų, patvirtinančių, kad atstovauja kokiai nors įmonei, neturėjo“, – sakė policijos komisariato viršininkas.

Jo teigimu, tai – didelė skirtinguose miestuose veikiančių aferistų grupė. Mat žinoma apie nesenus atvejus, kai nuo tokių „asfaltuotojų“ nukentėjo Panevėžio, kitų miestų gyventojai.

Svetur – ne naujiena 

Šitoks sukčių naudojamas būdas užsidirbti kai kuriose šalyse priskiriamas prie vienų dažniausių nusikaltimų. Jis itin populiarus Jungtinėje Karalystėje, kur prisidengiama darbu įmonėje. Esą buvo tvarkomas koks nors objektas, liko medžiagų po kelio remonto, tad siūlomos nedaug kainuojančios paslaugos. Deja, darbų kokybė – apverktina. Aferistais patikėję vyresnio amžiaus žmonės netgi nuvežami į bankus, kad pasiimtų pinigų...

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(1 balsas)

Pridėti komentarą

ukzinios.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, nesusijusius su tema, įstatymus pažeidžiančius, reklaminius, skatinančius smurtą komentarus. Už komentarus atsako juos parašę skaitytojai. Kurstant smurtą, rasinę, tautinę, religinę bei kitokio pobūdžio neapykantą ar kitaip pažeidžiant LR įstatymus, galite sulaukti atitinkamų tarnybų dėmesio.


Jonines

Kainoteka

Optima 13 Picerijos salės nuoma

Draugai

Ukmerges kulturos puslapiai

gpm 2011 n 135

Lietuvos valstybe

ukvm

vilkmerge

UKC logo 115x63

Apkeliauk

Tauragės laikraštis

KuoSkiriasi.lt

baidariu aukstaitija

Interneto dienraštis Bernardinai

Vilkmerge

lrytas

delfi

logo srtrf-300x170

Į viršų