Vagys į parduotuves traukia kaip į darbą

Vagių grobiu tampa įvairios prekės. Vagių grobiu tampa įvairios prekės.

Tarp parduotuvėse dažniausiai vagiamų prekių atsiduria kava, šokoladai, vytintos ir rūkytos dešros, kvepalai, sviestas ir net prezervatyvai.

Ukmergės rajono vartotojų kooperatyvo vadovė Angelė Andrikonienė pasakojo, kad tokie faktai paaiškėja atlikus prekių likučių patikrinimus, o kai kuriuos vagis sučiumpa pardavėjos arba apsaugos darbuotojai.

Liūdna yra tai, kad, nepaisant investicijų į filmavimo kameras ir apsaugą, vagysčių mastai tik didėja.

Visuose kooperatyvo prekybos taškuose per pusmetį pernai nurašymai atlikti už 5,3 tūkst. eurų, o šiemet – 9,7 tūkst. eurų. Direktorė sako, kad į šią sumą įskaičiuojami ne tik nuostoliai dėl vagysčių, bet ir kai kurie kiti, kaip, pavyzdžiui, rūkytų gaminių suvytimai. Vis dėlto, vagysčių žala sudaro pagrindinę sumos dalį.

Šiemet iš minėtų 9,7 tūkst. didžiausioje kooperatyvo parduotuvėje – „Pivonijos“ prekybos centre – nuostolis buvo pats didžiausias – 4 tūkst. eurų.

Pasak A. Andrikonienės, visose jų tinklo parduotuvėse prekių likučių patikra atliekama kartą per metus, o „Pivonijos“ prekybos centre – du kartus.

Vogė sviestą

Direktorė pasakojo, kad nemažai vagysčių padeda atskleisti įrengtos filmavimo kameros. Jų dėka neseniai nustatyta sviesto vagilė.

Paaiškėjus, kad trūksta net 150 pakelių to paties pavadinimo sviesto, buvo pradėta akylai stebėti būtent tą prekybos zoną. Ir ką gi, kameros užfiksavo, kad ilgapirštė – garbaus amžiaus močiutė. Sviesto vogti ji ateidavo kone kasdien. Kadangi dingo įspūdingai didelis šio produkto kiekis, panašu, kad centre moteriškė lankėsi labai dažnai.

Priremta prie sienos moteriškė kol kas nusikaltimo kratosi – įrodinėja, kad filmuotoje medžiagoje – ne ji.

Kai kurie kiti ilgapirščiai neigti nė nebando. Taip nutiko dviem vaikinukams, irgi ne kartą ėjusiems vogti. Jie vogė šokoladukus. Filmuotoje medžiagoje matyti, kaip vienas iš vaikinų užkalbina pardavėją, prašo, kad ši paduotų ką nors, ką siekiant reikia nusisukti ar pasilenkti. Tuo tarpu kitas krauna į užantį šokoladukus. Šiedu vyrukai taip besidarbuojant buvo nufilmuoti. Savo nusikaltimą jie pripažino ir visus nuostolius vėliau padengė.

Direktorė sako, kad neretai vagių taikiniu tampa ir šalia kasų sudėtos prekės. Tarp jų – prezervatyvai, kurių nesibodi įsidėti į kišenę.

Pinigus numeta

Neseniai Ukmergės rajono vartotojų kooperatyvo iniciatyva buvo surengtas prekybininkų susitikimas su rajono policijos pareigūnais. Jo metu prekybininkai turėjo įvairių klausimų. Vienas iš jų – kaip elgtis, jei laiku, kai svaigalų parduoti negalima, atėjęs žmogus numeta pinigus pardavėjai, o pats – už butelio ir per duris. Policija siūlė tokiu atveju kreiptis į juos su pareiškimu.

Pareigūnai susitikimo metu padalino parduotuvių vadovėms  informaciją su pareigūnų, į kuriuos galėtų kreiptis, kontaktais, patarė, kaip elgtis ekstremaliu atveju.

Paliesta ir visuomenei aktuali ir rūpima tema dėl galimų amnestijų nuteistiesiems.

A. Andrikonienė sako, kad jai kaip socialiai atsakingos įmonės vadovei šitie dalykai tikrai rūpi. Nerimauja ir baiminasi, kad po amnestijos iš įkalinimo įstaigų grįžus nuteistiesiems vagysčių gali padaugėti.

Be to, nerimas ir dėl pardavėjų saugumo. Ypač nesaugu pardavėjoms ilgėjant vakarams, kai greitai pradeda temti.

Per ilgametę darbo patirtį rajono vartotojų kooperatyvo direktorė įsiminė ne vieną vagystę. Būta net kuriozinių atvejų. Kartą vandens pripildytą butelį vietoje degtinės jų kooperatyvo parduotuvėje nusipirko vienas Ukmergės teisininkas.

Vėliau pavyko išsiaiškinti, kaip falsifikatas atsidūrė lentynoje. Pardavėjos prisipažino, kad buvo atėjęs lagaminu nešinas pirkėjas. Į jį sustatė esą perkamus gėrimus. Tačiau sužinojęs, kiek turi susimokėti, vietoje mūsų valiutos pardavėjai padavė dolerių.

Pardavėjos paaiškino, kad tokia valiuta atsiskaityti negalima. Vyras esą buvo nustebęs ir nepatenkintas. Į lagaminą jau sukrautus degtinės butelius jis atidavė, o pardavėjos juos pastatė atgal į lentyną... Kaip vėliau paaiškėjo, lagamine buteliai buvo mikliai pakeisti.

A. Andrikonienė apgailestauja, kad nuostolius padengia anaiptol ne visi vagys. Tokių mažuma.

Be to, jei žmogus baudžiamas administracine tvarka, jam paskiriama bauda, bet verslininkams dėl to nuostoliai nesumažėja.

Vartotojų kooperatyvo vadovė apgailestauja, kad kai kurios vogtos prekės atsiduria perpardavinėtojų rankose. Mano, kad už tai perpardavinėtojai turėtų susilaukti griežtesnio atpildo.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Komentarai  

+2 # sss 2018-09-10 08:04
koopo pardavejos kaip kurios visai neblogos, simpatiskos :P
Atsakyti | Atsakyti cituojant | Citata

Pridėti komentarą

ukzinios.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, nesusijusius su tema, įstatymus pažeidžiančius, reklaminius, skatinančius smurtą komentarus. Už komentarus atsako juos parašę skaitytojai. Kurstant smurtą, rasinę, tautinę, religinę bei kitokio pobūdžio neapykantą ar kitaip pažeidžiant LR įstatymus, galite sulaukti atitinkamų tarnybų dėmesio.


Kainoteka

Optima 13 Picerijos salės nuoma

Draugai

Ukmerges kulturos puslapiai

gpm 2011 n 135

Lietuvos valstybe

ukvm

vilkmerge

UKC logo 115x63

Apkeliauk

Tauragės laikraštis

KuoSkiriasi.lt

baidariu aukstaitija

Interneto dienraštis Bernardinai

Vilkmerge

lrytas

delfi

logo srtrf-300x170

Į viršų