Šėrykloje kačių laukė nuodai.  Gintarės Radlinskaitės nuotr. Šėrykloje kačių laukė nuodai. Gintarės Radlinskaitės nuotr.

Šiurpus vaizdas prie kačių šėryklos sekmadienio popietę sukrėtė Pašilės gyventojus. Čia rasti negyvų kačių kūneliai. Įtariama, kad gyvūnėliai galėjo būti nunuodyti. Apie įvykį pranešta policijai.

Į redakciją paskambinusi Pašilės gyventoja pasakojo, kad sekmadienį ji su dukromis į šėryklą nešė kačių maisto. Pasirodė keista, kad kviečiamos katės neatsiliepė ir neatbėgo, o gulėjo savo nameliuose. Priėjusios arčiau mama su dukromis pamatė, kad katės nejuda. Negalėjo patikėti, kad gyvūnai negyvi, – toks šiurpus pasirodė šis faktas.

„Nežiūrėjau ir neskaičiavau, kiek jų ten buvo. Mačiau tik prabėgomis. Skubėjau kuo greičiau nusivesti dukras“, – susirūpinusi kalbėjo moteris. Anot jos, tos katės niekam netrukdė, jas šerdavo aplinkinių namų gyventojai. Šėrykla buvo įrengta prie garažų, priklausančių Pašilės gatvės 4, 6 ir 6A namų gyventojams.

Gyvūnų globos namų VšĮ „Klajūnas“ vadovė Ilma Germanienė sakė, kad pirmas signalas iš Pašilės buvo prieš porą savaičių. Ir tęsiasi iki šiol.

Nunuodytų gyvūnų tikslus skaičius nežinomas. „Aš buvau informuota apie penkias rastas negyvas kates kačių šėryklos namelyje. Į prieglaudą iš Pašilės pateko devyni gyvūnai, visi kačiukai yra sunkios būklės. Vienas mirė jau atvežtas. Penki – ypač kritinės būklės – silpni, vemiantys krauju, anemiški, nevalgantys – gydomi Jonavos „VetPet“ klinikoje. Simptomatika, pasak veterinarijos gydytojų, atitinka, lyg būtų gavę nedidelį kiekį žiurknuodžių“, – kalbėjo I. Germanienė, pati besirūpinanti gyvūnų gydymu.

Paklausus, ar ką nors įtaria, atsakė: „Žinome porą piliečių, kurie atvirai reiškė nepasitenkinimą benamių kačių maitintojams, grasino susidoroti. Vienai šėrėjai kiek anksčiau buvo ir grasinantis raštelis paliktas. Pasivaikščiojimo metu buvo apsinuodijęs ir vieno žmogaus šunelis, galimai paragavęs apnuodyto maisto, bet... „Nepagautas – ne vagis...“ Galiu tik paprašyti sąmoningų žmonių būti budrius. Atkreipti dėmesį į įtartinus asmenis, nešančius maistą gyvūnams, atvirai demonstruojančius neapykantą keturkojams. O pastebėjus – nebijoti patikrinti, įtarus nuodijimą – kreiptis į policiją. Ne gyvūnai kalti, kad jie benamiai. Tokiais juos paverčia žmonės.“

Ragina pranešti

Šią savaitę gyvūnų globos namai išplatino pranešimą, skirtą Pašilės gyventojams. Jame rašoma: „Labai rimtai įtariame, kad prie garažų esančios kačių šėryklos aplinkoje sąmoningai dedami nuodai. Ne pirmą kartą rastos negyvos laukinės katės. Į prieglaudą praeitą savaitę paimti mažyliai vemia krauju, veterinarijos klinikoje prijungti prie lašinių, kovojama dėl jų gyvybių. Jų galutinę diagnozę dar patvirtins. Saugokite savo naminius augintinius, mažamečius vaikus.“

Organizacija kreipėsi, prašydama atsiliepti šio įvykio liudininkus ir tuos, kurių gyvūnai yra nukentėję, nes paragavo užnuodyto maisto.

Gresia baudžiamoji atsakomybė

Primena, kad sąmoningas gyvūnų nuodijimas – žiaurus elgesys, už kurį yra baudžiama pagal šalies įstatymus. „Už žiaurų elgesį su gyvūnu, jo kankinimą baudžiama pagal Lietuvos Respublikos baudžiamojo kodekso 310 straipsnio 1-ąją dalį. Jei dėl žiauraus elgesio gyvūnas yra suluošinamas ar žūsta, baudžiama bauda arba viešaisiais darbais, arba laisvės atėmimu iki vienų metų“, – informuoja VšĮ „Gyvūnų gerovės iniciatyvos“.

I.Germanienė sako sulaukusi šios įstaigos atstovės, mūsų rajono savivaldybės tarybos narės Aušrinės Stočkutės konsultacijos, kaip derėtų žmonėms elgtis, radus galimai nunuodytą gyvūną, ar įtariant tokią veiklą.

Primename, kad naminiai gyvūnai turi būti vedžiojami tik su pavadėliais, nepriklausomai nuo dydžio ir veislės. Tada gyvūnai ne tik nekels pasipiktinimo aplinkiniams, bet ir patys bus saugesni.

Visgi pastebėjus, kad augintinis po pasivaikščiojimo lauke tapo vangus, vemia ar viduriuoja, vemia su krauju ar kraujuoja iš kūno ertmių, būtina kuo skubiau kreiptis į veterinarijos kliniką.

Kreipėsi į policiją

Nunuodijimas – žiauri susidorojimo su gyvūnais priemonė, nes gyvūnai labai kankinasi. Teismų praktika rodo, kad ne kartą buvo surasti ir nubausti asmenys, nuodijantys gyvūnus.

Pranešimas apie galimus nuodijimo atvejus išsiųstas rajono savivaldybės Viešosios tvarkos ir aplinkosaugos skyriui. Skyriaus vedėjas Aidas Dutkus sakė, kad informacija perduota policijai.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Komentarai  

+8 # Aha 2022-01-24 17:56
Is vienos puses gaila gyvunu - bet is kitos puses galima suprasti ir nepatenkintus zmones.

Tikrai arciausiai katinyno gyvenantiems gyvenimas apkarsta,ypac pavasari,kai per kaciu kniaukima net lango vakare neimanoma prasivert,o vasara visos vaiku zaidimo smelio dezes ir pieveles buna tirstai nusiktos.

Kates juk veisiasi be saiko,pradzioj kelios - po metu jau keliasdesimt ir t.t.

Zmoniu interesai turi buti auksciau gyvunu interesu. Visi kaciu serikai pasigaukit po katina..parsineskit namo ir auginkites. Nereikia uzveist katinyno kazkam kitam,kuris galbut nenori tokios kaimynystes.

Norit serti beglobius gyvunus - tam yra gyvunu prieglaudos. Eikit ir serkit. Bet ne kazkam po langais.

Gyvunu nuodyjimui nepritariu - tai per daug barbariska,bet suprantu ir zmones,kuriems truksta kantrybe. Tikrai man paciam nesinoretu gyventi tokioje vietoje kur netoli veisiasi kates.
Atsakyti | Atsakyti cituojant | Citata
+1 # Niekas 2022-01-24 22:52
Taves neklausia - noretum ar nenoretum. Nepatinka,kraustykis kitur. Kitam gal sunys nepatinka,ju lojimas pastovus,urzgimas,kaukimas. Bet tai nereiskia kad jis turi eiti ir metyti nuodus.
Cia yra geras darbas,saunuoliai zmones kurie seria likimo valiai paliktus katinus ir juos myli,kas kaltas kad jie atsiranda gatveje? Neatsakingi ZMONES.
O sunys ne blogiau daro? Laiptines numyztos,pasones laiptiniu,visos pievos prisiktos,eini ir bijai ilipti. Ir dar bijai buti uzpultas ir aplotas. Idomu kas siuo atveju blogiau??? Kates ar sunys?
Atsakyti | Atsakyti cituojant | Citata
+7 # O kur 2022-01-24 22:57
Klajunas, su nemokama gyvunu streriluzacija? Finansavimas net is Valstybes biudzeto skirtas ir ne tik. Ar sis finansavimas jau kieno tai kiseneje? Ilma, nezinai kieno?
Atsakyti | Atsakyti cituojant | Citata
+3 # Dar viena 2022-01-25 11:09
durna išlindo. Tu gal laikrasciu neskairai? Jau du metai, kai visus finansavimus gauna akeso. Prie ko cia klajunas, vėpla tu 8)
Atsakyti | Atsakyti cituojant | Citata
+4 # O kur 2022-01-25 19:42
Vyriausybes finansavimas, is ministerijos? Savivaldybes pinigai visai nedomina. Prie ju savivaldybe ranku ne prikusa. O tu visada tiki ka musu laikrasciai raso? As ne.
Atsakyti | Atsakyti cituojant | Citata
+5 # Ir ka 2022-01-25 19:43
Ilma bure as ir netikiu. Butas kaune, auto nauji...
Atsakyti | Atsakyti cituojant | Citata
+2 # Ir ka 2022-01-25 19:44
Cituojamas Dar viena:
durna išlindo. Tu gal laikrasciu neskairai? Jau du metai, kai visus finansavimus gauna akeso. Prie ko cia klajunas, vėpla tu 8)

Pats didziausias finansavimas pas Klajuna! Pala pala, kas per melas? Net straipsnis buvo.
Atsakyti | Atsakyti cituojant | Citata
0 # Jo 2022-01-26 04:38
Ko meluoji? Kas vepla?
Atsakyti | Atsakyti cituojant | Citata
+2 # Vetra 2022-01-30 01:07
Klajūnas,susirenka tik tokius gyvūnus,kurie yra darbo įrankis,o paskui kaip gaila kad nepavyko mum jų išgelbėt,negera kompanija,pelnos ,gauna aukų ir žmonės aukoja,Negalima,kas per daug tas nesveika
Atsakyti | Atsakyti cituojant | Citata
-9 # Nepatinka 2022-01-24 22:54
Tai kraustykis kur nera “katinyno” ! Del taves vieno niekas nieko nedarys. Net nesvajok.
Atsakyti | Atsakyti cituojant | Citata
+2 # bronius 2022-01-25 17:38
jo,nuodyti gal ir negerai,gal geriau saudyti :) :) :) gyvunu myletojams...uzsiveiskit peliu,ziurkiu namie...galit ir uteliu.. kaspiniuoti,spalinukiu.nu..ir liuks :) ir auginkit sau i sveikata
Atsakyti | Atsakyti cituojant | Citata
-4 # Tu 2022-01-26 14:02
Kiaušingalvi galvok ką šneki. Žiūrėk pats nenusišauk su durų rankena,kloune tu! Nenulaikytum net… ha ha ha
Atsakyti | Atsakyti cituojant | Citata
+4 # Klajunas 2022-01-25 19:52
https://old.ukmerge.lt/go.php/lit/Nvo-aktualijos/2
Straipsniai Gimtoji zeme, Ukmerges zinios 2019, 2020 metai. Klajuno finansavimas didziausias. Tikiu kad per 2021 jis buvo toks pat.
Atsakyti | Atsakyti cituojant | Citata

Pridėti komentarą

ukzinios.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, nesusijusius su tema, įstatymus pažeidžiančius, reklaminius, skatinančius smurtą komentarus. Už komentarus atsako juos parašę skaitytojai. Kurstant smurtą, rasinę, tautinę, religinę bei kitokio pobūdžio neapykantą ar kitaip pažeidžiant LR įstatymus, galite sulaukti atitinkamų tarnybų dėmesio.


Jonines

Kainoteka

Optima 13 Picerijos salės nuoma

Draugai

Ukmerges kulturos puslapiai

gpm 2011 n 135

Lietuvos valstybe

ukvm

vilkmerge

UKC logo 115x63

Apkeliauk

Tauragės laikraštis

KuoSkiriasi.lt

baidariu aukstaitija

Interneto dienraštis Bernardinai

Vilkmerge

lrytas

delfi

logo srtrf-300x170

Į viršų