Sodininkai vėl keliavo po Lietuvą

Druskininkuose ,,Pušelės“ sodininkai grožėjosi fontanų šokiu. Druskininkuose ,,Pušelės“ sodininkai grožėjosi fontanų šokiu.

Keliauti pažįstant savo gimtąjį kraštą nūnai ne tik madinga, bet ir naudinga. Tuo darsyk šiemet įsitikino Ukmergės sodininkų bendrijos „Pušelė“ nariai, pirmininkės Tivanos Baranovienės pakviesti į kelionę po pietų Lietuvą. Prienai, Birštonas, Punia, Merkinė, Druskininkai – tokį maršrutą pasiūlė nuolatinis šios grupės gidas Nerijus Nakutis.

Keliautojus Prienai pasitiko vaizdinguoju Nemuno kilpų regioniniu parku. Nuo aukšto skardžio stebėjome vingiuojantį Nemuną. Legenda pasakoja, jog upei, atitekėjusiai į šias vaizdingas apylinkes, apsisuko galva ir ji nebežinojo, kur plaukti, todėl atsirado šios kilpos. O Prienai – pasakoja kita legenda – pavadinti galbūt kunigaikščio Prienio vardu. O gal pavadinimas radosi dar nuo tų laikų, kai Nemunas vardo neturėjo, ir vietą, kur žmonės gyveno „prie anos upės“, pavadino Prienais.

Rudenėjantis Birštonas stebino išpuoselėtu grožiu, tvarkingumu, ir dėmesiu čia atvykstantiems. Išmoningi gėlynai, ramios gamtinės pastatų spalvos malonino akis. Takeliai per kankorėžius, šakeles, akmenėlius ir mineralinio vandens baseinėlius užkaitino juos išbandžiusiųjų kojas. Išragavome iš gelmių trykštančius aštraus skonio „Vytauto“ ir švelnaus „Birutės“ mineralinius vandenis. Poilsiautojų malonumui – poilsis deguonies kambaryje, kur ant patogių krėslų klausėmės fontanėlių čiurlenimo. Atsigaivinome „Šakų“ kambaryje pušyne, kur vanduo, sruvenantis šakomis, sukuria pajūrio įspūdį.

Ant Punios piliakalnio gidas papasakojo kryžiuočių kronikose užrašytą kraupią kunigaikščio Margirio ir jo pilėnų istoriją: lietuviai išsižudė vieni kitus ir sudegino pilį, kad gyvi neatitektų žiauriems priešams. Tokių istorijų per Lietuvą, pasakoja kronikos, buvo ne viena. Lietuviai nebijojo mirti laisvi, gyveno ir džiaugėsi šia diena. Baisesnė jiems buvo kankinanti mirtis nuo kryžiuočių keršto.

Nuo Merkinės apžvalgos bokšto stebėjome Nemuną, Merkinės bažnyčią, pušynus, Merkinės tiltą. Kopėme į piliakalnį, kurio trečią dalį kažkada nuplovė ištvinstantis Stangės upeliukas. Nuo 30 metrų aukščio kalno žiūrėjome, kaip Merkys įkrinta į Nemuną. Tolumoje matėsi Merkinės piramidės kupolas. Netrukus apsilankėme ir ten. Stebinanti kupolo akustika: giedančio šios sakralinės vietovės įkūrėjo balsas kartu priminė ir vargonų muziką, ir choro giedojimą.  

Druskininkai pasitiko žmonių šurmuliu. Senosios kurorto ramybės nė žymės nelikę. Gatvės, parkai, takai užlieti žmonių, kalbančių įvairiausiomis kalbomis. Šiame dailininko ir muziko M. K. Čiurlionio mieste klausėmės kūrėjo simfoninės poemos „Jūra“,  šokant įspūdingiems fontanams.

Nuostabi kūrėja yra gamta, kūrybos galiomis apdovanojanti ir žmogų. Tokį menininką sutikome jo sodyboje prie Druskininkų. Tai medžio drožėjas Antanas Česnulis. A. Česnulis – vienas geriausių Dzūkijos skulptorių. Jo sodyboje esantys medžio drožiniai ar kompozicijos – tik dalis keturių dešimčių metų kūrybos. Jo skulptūros, stogastulpiai, koplytstulpiai, bareljefai sukurti liaudies meno, literatūros kūrinių motyvais. Čia ir šv. Jurgis galabija slibiną, groja muzikantai, šv. Kristoforas su kūdikiu brenda per upelį, tarsi gyvi Žemaitės, A. Vienuolio, Just. Marcinkevičiaus, V. Krėvės kūrinių personažai, Lietuvos politikai, menininkai... Ir dar gausybės jo rankų darbo ir pleneruose kitų skulptorių sukurtų rūpintojėlių ekspozicija riedulių sienoje. Rodos, vieno žmogaus gyvenimo neužtektų tiek skulptūrų išdrožti. Tačiau kieme sutiktas menininkas pasakojo, kad viename Grybų festivalyje pusantro metro grybautojos figūrą išdrožęs per pusdienį. Beje, meistras pasidomėjo ir savo kolega ukmergiškiu skulptoriumi Rimantu Zinkevičiumi.

Dar šiai ekskursijai nesibaigus, „Pušelės“ pirmininkė T. Baranovienė jau planavo naują išvyką – kelionę į atsinaujinusius Telšius. Sodininkai dėkingi savo vadovei už jos entuziazmą ir suteiktą galimybę pažinti gimtąjį kraštą.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Komentarai  

0 # tgp.lt 2018-06-28 06:14
Steibuosi Ukmergės sodininkų draugiškumu ir vieningumu. Sukurtos stiprios sodų bendrijos, sugebančios sukurti glaudų tarpusavio bendradarbiavimą.
Atsakyti | Atsakyti cituojant | Citata
0 # Mason 2023-01-18 19:16
Tämä muotoilu on upea! Tiedät varmasti kuinka pitää lukija huvittuneena. Nokkeluutesi ja videoidesi välissä olin melkein liikuttunut perustamaan oman blogini (no, melkein...HaHa!) Loistavaa työtä. Pidin todella siitä, mitä sinulla oli sanottavana, ja vielä enemmän siitä, kuinka esitit sen. Liian viileä!

Here is my web blog ... support.wptech.co: https://support.wptech.co/forums/users/ulyssescastellan/
Atsakyti | Atsakyti cituojant | Citata
0 # Steffen 2023-04-06 15:41
Someone essentially lend a hand to make severely articles I'd state.

This is the very first time I frequented your
web page and to this point? I surprised with the analysis you made to create this actual post incredible.
Excellent task!

Feel free to visit my blog ... q.Kinoogo.Biz: http://q.kinoogo.biz
Atsakyti | Atsakyti cituojant | Citata
0 # Alda 2023-04-19 13:17
When I initially commented I clicked the "Notify me when new comments are added"
checkbox and now each time a comment is added I get
several emails with the same comment. Is there any way you can remove people
from that service? Bless you!

Also visit my blog post - kkinogo.biz (Lorenza: http://q.kkinogo.biz)
Atsakyti | Atsakyti cituojant | Citata
0 # Edgardo 2023-08-18 20:40
Everything said was very reasonable. However, what about this?

what if you typed a catchier title? I ain't saying
your information isn't solid., however suppose you added something that makes people desire more?
I mean Sodininkai vėl keliavo po Lietuvą is kinda plain. You could look at Yahoo's home
page and see how they create news headlines to get
people to open the links. You might add a video or a picture or two to get people excited about everything've got to say.
Just my opinion, it could bring your posts a little bit more interesting.


my web page buy ramelteon online: https://ramelteon.shop
Atsakyti | Atsakyti cituojant | Citata
0 # Kristin 2023-09-22 15:32
This excellent website really has all the information I needed concerning this subject and didn't know who to ask.


My site: rozerem buy: http://rozeremgfb.com/
Atsakyti | Atsakyti cituojant | Citata
0 # Scott 2023-10-29 06:41
It is the best time to make some plans for the future and it's time to be happy.
I have read this put up and if I may I want
to suggest you few fascinating things or advice.
Maybe you could write subsequent articles relating to this article.
I wish to read even more things approximately it!

my webpage - Buy cheap Fioricet: http://fioricetdelivery.com
Atsakyti | Atsakyti cituojant | Citata

Pridėti komentarą

ukzinios.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, nesusijusius su tema, įstatymus pažeidžiančius, reklaminius, skatinančius smurtą komentarus. Už komentarus atsako juos parašę skaitytojai. Kurstant smurtą, rasinę, tautinę, religinę bei kitokio pobūdžio neapykantą ar kitaip pažeidžiant LR įstatymus, galite sulaukti atitinkamų tarnybų dėmesio.


Jonines

Kainoteka

Optima 13 Picerijos salės nuoma

Draugai

Ukmerges kulturos puslapiai

gpm 2011 n 135

Lietuvos valstybe

ukvm

vilkmerge

UKC logo 115x63

Apkeliauk

Tauragės laikraštis

KuoSkiriasi.lt

baidariu aukstaitija

Interneto dienraštis Bernardinai

Vilkmerge

lrytas

delfi

logo srtrf-300x170

Į viršų