Į varpų gausmą įsilies ir Siesikų varpai

Siesikų Šv. Apaštalo Baltramiejaus bažnyčios varpai. Artiom Myškin nuotr. Siesikų Šv. Apaštalo Baltramiejaus bažnyčios varpai. Artiom Myškin nuotr.

Siesikų gyventojai gali didžiuotis mūrine renesansine bažnyčia, legendomis apipinta pilimi, taip pat... varpais. Unikalūs Siesikų Šv. apaštalo Baltramiejaus bažnyčios varpai – projekto „Gloria Lietuvai“ „dalyviai“. Jų skambėjimą išgirsti bus galima  vasario 16 d. Lietuvos atkūrimo 100-mečiui skirtame kūrinyje „Gloria Lietuvai“.

Kelis šimtmečius Siesikų miestelio gyventojai girdi skambančius Šv. apaštalo Baltramiejaus bažnyčios varpus. Tikėtina, kad seniausias varpas net vyresnis už pačią bažnyčią. Pirmoji bažnyčia miestelyje minima 1441 m., o dabartinę mūrinę bažnyčią Siesikų (Daugailių) dvaro savininkai broliai Siesickiai pastatė 1537 m. Tuo tarpu manoma, kad seniausias bažnyčios varpas, tiesa, dabar jau neskambantis, nulietas XV a. antroje pusėje ar  XVI a. pradžioje. Taigi, jis yra ir vienas seniausių varpų Lietuvoje.

Pasak dailės istoriko dr. Gintauto Žalėno, šis varpas gali būti laikomas ir seniausiu Lietuvoje egzistuojančiu grafikos kūriniu, nes jis nulietas naudojant vadinamąją molio raižinių techniką. Ant varpo pavaizduoti Švč. Mergelės Marijos ir šv. Baltramiejaus reljefai.

Labai įdomus ir kitas, XVII– XVIII a. sandūrje Dancinge (dabartinis Gdanskas) nulietas varpas. Originalia technika ant jo išlietas paveikslas, vaizduojantis šv. Oną ir Švč. Mergelę Mariją, – vienas gražesnių baroko epochos kūrinių, nulietų ant varpų.

Šis varpų unikalumas ir buvo priežastis, paskatinusi projekto „Gloria Lietuvai“ komandą apsilankyti Siesikuose.

Skambės 100 varpų

Viso bus įrašyta ir finaliniame koncerte nuskambės 100 ar net ir daugiau varpų. Toks skaičius pasirinktas neatsitiktinai – projektas „Gloria Lietuvai“ skirtas atkurtos Lietuvos valstybės 100-mečiui paminėti. Jo tikslas – atkreipti dėmesį į Lietuvos varpus – tautos laisvės ir prisikėlimo simbolį.

„Gloria Lietuvai“ – bus ne tik muzikos kūrinys, paveldo įamžinimas ar Lietuvos grožį patvirtinantys vaizdai. Tai ir Lietuvos žmonių vienybės, džiaugsmo ir ypatingos šventės aidas, skam­bėsiantis visoje Lietuvoje.

Projekto sumanytojas Dalius Abaris sako, kad varpų skambėjimas – tarsi gyva istorijos tąsa, kviečianti susitelkti ir ateities kartoms perduoti jos prasmę.

Projekto „Gloria Lietuvai“ kūrybinė grupė apvažiavo visoje Lietuvoje daugiau kaip 70 varpinių ir įrašė vertingiausių varpų skambesį.

Įamžintas seniausias Lietuvoje Kriaunų Dievo Apvaizdos bažnyčios varpinės varpas, saugomas Laisvės kovų istorijos muziejuje Obeliuose (Rokiškio r.), taip pat vienas naujausių – Trakų Švč. Mergelės Marijos Apsilankymo bazilikoje pernai pašventintas Lietuvos valstybės atkūrimo 100-mečio varpas. O taip pat – daugybė kitų varpų, ištvėrusių karus ir trėmimus (taip, buvo ištremti ne tik Lietuvos žmonės, bet ir varpai), slėptų žemėje, keliavusių iš vienos bažnyčios į kitą.

Premjera – vasario 16-ąją

Visų šių 100 varpų skambėjimas ir jų įrašinėjimo metu nufilmuoti Lietuvos vaizdai susilies į vieną Lietuvos valstybės atkūrimo 100-mečiui skirtą kūrinį. Jo premjera – 2018-ųjų vasario 16-ąją Lietuvos nacionaliniame operos ir baleto teatre.

Projektą „Gloria Lietuvai“ globoja Lietuvos Prezidentė Dalia Grybauskaitė. Projekto „Gloria Lietuvai“ idėjos autorius – Dalius Abaris, bendraautoriai: Kipras Mašanauskas, Romas Lileikis, Edita Mildažytė. Projekto konsultantai: istorikai Gintautas Žalėnas, Liudas Jovaiša, Aurimas Švedas.

Projektą koordinuoja VšĮ „Kūrybinių industrijų dokas“. Naujienos – feisbuko profilyje „Gloria Lietuvai“.

Vaida SAMUOLYTĖ

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Pridėti komentarą

ukzinios.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, nesusijusius su tema, įstatymus pažeidžiančius, reklaminius, skatinančius smurtą komentarus. Už komentarus atsako juos parašę skaitytojai. Kurstant smurtą, rasinę, tautinę, religinę bei kitokio pobūdžio neapykantą ar kitaip pažeidžiant LR įstatymus, galite sulaukti atitinkamų tarnybų dėmesio.


Kainoteka

Optima 13 Picerijos salės nuoma

Draugai

Ukmerges kulturos puslapiai

gpm 2011 n 135

Lietuvos valstybe

ukvm

vilkmerge

UKC logo 115x63

Apkeliauk

Tauragės laikraštis

KuoSkiriasi.lt

baidariu aukstaitija

Interneto dienraštis Bernardinai

Vilkmerge

lrytas

delfi

logo srtrf-300x170

Į viršų