Viešėjome dievų, legendų ir mitų šalyje

Osijeke, Kroatijoje. Osijeke, Kroatijoje.

Ukmergės miesto bendruomenės klubo „Bičiuliai“ nariai ir jų bendraminčiai neseniai aplankė Graikiją.

Kelionėje Pietinė Lenkija, Slovakija, Vengrija, Serbija ir Šiaurės Makedonija mus pasitiko baltais ir rožiniais žiedais pasipuošusiais vaismedžiais, margaspalviais gėlynais. Lankėmės Serbijos sostinėje Belgrade, Šiaurės Makedonijos sostinėje Skopjė, Šv. Teresės gimtajame mieste Kroatijoje Osijeke. Žvalgydamiesi po istorinius senamiesčius džiaugėmės turėdami progą susipažinti su savito kultūrinio regiono, Balkanų, istorija ir dabartimi.

Kad mes – jau Graikijoje, patvirtino nuostabi Pindo kalnų grandinė ir autobusui vingiuojant vis išnyranti Egėjo jūros pakrantė. Yra sakoma, kad Dievas sukūrė Žemę, o graikai – Graikiją. Gidės Rūtos lūpomis atgyja graikų legendos ir mitai, o Olimpo kalno dievai mums saule nušviečia jo viršūnę. Nepakartojamas įspūdis!

Apsistojome nedideliame Kamena Vourla („akmeninė gerklė“) kurorte prie pat Žydrosios jūros pakrantės. Pasitiko mus viešbučio šeimininkė su puikia vakariene, nes čia svetingumas įaugęs į kraują kiekvienam graikui. Vakarienė – tai šeimos narių susitikimas po sunkių dienos darbų. Ji tęsiasi kelias valandas aptariant šeimos reikalus. Ypač gerbiami senoliai.

Pakviesti muzikantai ir tautiniais rūbais pasipuošę vyrai mums pristatė liaudies šokius ir žaidimus. Su didžiausiu malonumu šokome kiekvieną širdį uždegantį sirtakį.

Nuo sostinės Atėnų širdies – akropolio – atsiveria balto marmuro miesto panorama, o didingas Partenonas, Atėnės šventykla, atima žadą. Čia – Propilėjus, Kariatidžių portikas, Asklepo šventovė, Herodo Atiko ir Dioniso teatrai, antikinė Agora (tautos susirinkimų vieta), sargybos keitimasis Sintagmos aikštėje prie Graikijos parlamento rūmų, bizantiško stiliaus bažnytėlės.

Nuostabaus grožio serpantinu kylame tarp debesų kabančiomis uolomis. Tai – šventa vieta, vienuolynų kompleksas, vadinamas Meteora, prie Kalambako miestelio. Iš 23 pastatytų vienuolynų likę šeši. Visi jie įtraukti į UNESCO Pasaulio paveldo sąrašą.

Pirmąjį Didžiojo Meteorono, arba Jėzaus Kristaus Atsimainymo, vienuolyną 625 metrų aukštyje 14 a. įkūrė vienuolis Atanazas. Čia žavi įspūdinga gamta, žmogaus genealumas, pastatai viršukalnėse, puošnios bažnyčios, kalnų bedugnių gelmė, ramybė ir nenusakoma dvasinė būsena.

Užsukome ir į Tesalonikę (arba Salonikus) – antrą pagal dydį šalies miestą su didžiausiu Graikijos uostu. Šis miestas pavadintas Aleksandro Makedoniečio sesers vardu.

Tamara REINGARDTIENĖ

 

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Komentarai  

0 # pitti gerardo 2019-07-04 15:07
Sveiki, mano gyvenimas pasikeitė ir visa mano veikla peržengė ROSA BORRIELLO. Iš šios moters gavau 30.000 eurų paskolą. Čia yra Mail:
Dievas jus palaimina.
Atsakyti | Atsakyti cituojant | Citata

Pridėti komentarą

ukzinios.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, nesusijusius su tema, įstatymus pažeidžiančius, reklaminius, skatinančius smurtą komentarus. Už komentarus atsako juos parašę skaitytojai. Kurstant smurtą, rasinę, tautinę, religinę bei kitokio pobūdžio neapykantą ar kitaip pažeidžiant LR įstatymus, galite sulaukti atitinkamų tarnybų dėmesio.


Jonines

Kainoteka

Optima 13 Picerijos salės nuoma

Draugai

Ukmerges kulturos puslapiai

gpm 2011 n 135

Lietuvos valstybe

ukvm

vilkmerge

UKC logo 115x63

Apkeliauk

Tauragės laikraštis

KuoSkiriasi.lt

baidariu aukstaitija

Interneto dienraštis Bernardinai

Vilkmerge

lrytas

delfi

logo srtrf-300x170

Į viršų