Patirties sėmėsi Vilkaviškyje

Šakių miesto skvere. Šakių miesto skvere.

Ala BUŠINSKIENĖ

Žemaitkiemio miestelio ir Valų kaimo bendruomenės patirties sėmėsi Vilkaviškyje.

Ši kelionė surengta įgyvendinant savivaldybės finansuojamą projektą „Gerieji pavyzdžiai įkvepia“.

Vilkaviškio rajone aplankyti šiemet Gudkaimio kaime atidaryti bendruomenės savarankiško gyvenimo namai. Šiame pastate kadaise buvo kaimo mokykla, o dabar įrengta 15 butų. Kiekviename – sanitarinis kompleksas, rūsyje – skalbykla.

Žemaitkiemio uždarytos mokyklos pastate yra įsikūręs tik priešmokyklinis skyrius, parengtos ekspozicijos apie Žemaitkiemio gamtą ir žymius žmones, o visa likusi dalis – nenaudojama, todėl planuojama čia įkurti dienos centrą, kuriame būtų vykdomos edukacijos. Viena iš jų – skiautinių siuvimas. Šiuo metu mokyklos patalpose vyksta mokymai, įgyvendinant projektą „Skiautiniuose atgimstanti istorija“, mokymus veda tautodailės meistrė Regina Žvirblienė.

Norint pasisemti patirties, kaip iš edukacijų bendruomenė gali gauti lėšų, vykta į  Virbalių kaimo bendruomenę. Ten senųjų amatų centre vykdoma edukacinė programa „Duonos kelias“. Lankytojai praeina visą duonos kelią nuo žemės dirbimo iki patekimo ant stalo. Kol kepa duona, lankytojai supažindinami su takų audimu, žvakių liejimu, virvių vijimu, gali paminkyti molį  ir pasigaminti vazelę.

Kitoje edukacijoje supažindinama su kalėdaičių atsiradimo istorija, kepimu, adventinio laikotarpio darbais, Kūčių vakaro burtais.

Šias edukacijas per metus aplankė 4 000 lankytojų. Šeimininkai papasakojo, kaip kūrėsi bendruomenė, kaip edukacijos pavirto verslu.

Pakeliui aplankytas Paežerio dvaras, Šakių miesto skveras, kurio centre – 24 sukabinti kariliono varpai ir trykštantys fontanai, klausytasi varpų skambesio „Ave Marija“.

Visos kelionės metu dalyvauta ir projekte „Eismo saugumas bendruomenėse“. Pakartoti saugaus eismo ženklai, svarbūs ir vairuojančiam, ir pėsčiajam. Visi gavo atšvaitus, šviesą atspindinčias juosteles ir liemenes.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Pridėti komentarą

ukzinios.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, nesusijusius su tema, įstatymus pažeidžiančius, reklaminius, skatinančius smurtą komentarus. Už komentarus atsako juos parašę skaitytojai. Kurstant smurtą, rasinę, tautinę, religinę bei kitokio pobūdžio neapykantą ar kitaip pažeidžiant LR įstatymus, galite sulaukti atitinkamų tarnybų dėmesio.


Jonines

Kainoteka

Optima 13 Picerijos salės nuoma

Draugai

Ukmerges kulturos puslapiai

gpm 2011 n 135

Lietuvos valstybe

ukvm

vilkmerge

UKC logo 115x63

Apkeliauk

Tauragės laikraštis

KuoSkiriasi.lt

baidariu aukstaitija

Interneto dienraštis Bernardinai

Vilkmerge

lrytas

delfi

logo srtrf-300x170

Į viršų