Spausdinti šį puslapį

Motinystės jausmas

Gedimino Nemunaičio nuotr. Gedimino Nemunaičio nuotr.

Ir net tuomet, kai gyvenimo laikrodžio gegutė kukuoja per šešiasdešimt, nepaliauju galvoti apie džiaugsmą. Tai būsena, kuomet „sustoja“ laikas, kuomet jauti, kad gyveni, o ne tik filosofuoji.

Apie meilės džiaugsmą. Šimtai perskaitytų knygų, matytų kino filmų neatspindi kiekvieno mūsų patirtos meilės spalvų. Tai, kas vyksta su žmogumi, kai jis myli, žodžiais nenusakoma. Aplinkiniai traukia per dantį dėl keistoko elgesio ar nesuprantamų sprendimų, o tu tiesiog esi laimingas, džiaugiesi gyvenimu. Gal net nėra svarbu, kiek tęsiasi ši euforija. Ji dovanoja žmogui meilės džiaugsmą. Su tokį džiaugsmą patiriančiaisiais lengva bendrauti, gera būti jų kaimynais ar bendrakeleiviais.

Apie atsakomybę, kurią dovanoja meilė, – motinystę. Kai mama jaunystėje sakydavo, kad svarbiausias moters darbas gyvenime – išauginti ir išauklėti vaikus, bandydavau ginčytis. O dabar visiškai su tuo sutinku. Nesu feministė, bet mamos vaidmens šeimoje ir vaikų gyvenime niekada nemenkinau.

Teko girdėti jaunų moterų diskusiją motinystės tema. Draugės kalbėjosi, kas yra tas motinystės jausmas. Kaip suprasti, ar jį turi, ar jo neturi?

Visos pamokos iš gamtos. Lietingą sekmadienio rytą žiūrėjau televizijos laidą apie gyvūnus. Apie tai, kaip susiporuoja, deda kiaušinius, kaip abu pakaitomis peri. Apie tai, kad gamtoje yra tvarka ir dėsniai, pagal kuriuos viskas vyksta.

Kai mano žavios šešiametės draugės Emilijos kaimynė paprašė, kad ji padovanotų savo triušytės vaikelį, ši paaiškino, kad jos triušytė negali turėti vaikelio, nes neturi tėvelio. O be tėvelio, pagal Emiliją, nėra ir vaikelio...

Motinystės pašaukimą ir jausmą atsineši į pasaulį kartu su motinos pieno pirmu gurkšniu. O gal jau tik man ir Emilijai atrodo, kad tą jausmą atsineši? Jeigu tave augantį lydi tėvų meilė, rūpestis, atsakomybė ir atsakymai į visus užduotus klausimus, tuomet gerai. Jeigu dėl kurių tai aplinkybių ne viskas tavo aplinkoje yra pagal gamtos dėsnius, nuo to viskas tik prasideda.

Gamtoje, kaip ir žmogaus gyvenime, nėra tuštumos. Kinta proporcijos. Vaikai, gimę tėvų santykių audrose, turi pakitusią karmą. Bet ir jie turi teisę džiaugtis, mylėti ir būti mylimi. Dažnai labai skuba tai patirti. Negali jų už tai teisti ar smerkti.

Dabartinis gyvenimo tempas keičia motinystės, tėvystės, atsakomybės ir džiaugsmo turinį.

Lina SUKACKIENĖ

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Susiję įrašai (pagal žymę)