Po alyvomis susiliejo muzika ir poezija

Viešnios iš Švedijos Herljungos miesto – smuikininkės Ana ir Sofija. Viešnios iš Švedijos Herljungos miesto – smuikininkės Ana ir Sofija.

52-ąjį kartą per Lietuvą nuplasnojo Poezijos pavasario paukštė, nutūpusi ir Ukmergėje. Meno mokyklos Muzikos skyriaus kiemelyje po dar nenubirusiais paskutinių gegužės dienų žiedais ji stebėjo fantastišką išeinančio pavasario ir atskubančios vasaros, poezijos ir muzikos, ilgesio ir romantikos pasimatymą.

Ant stilizuotos pakylos, apkaišytos alyvų kekėmis, lipo jaunieji miesto literatai iš Antano Smetonos ir Jono Basanavičiaus gimnazijų, Dukstynos, „Šilo“, Užupio, Senamiesčio pagrindinių mokyklų. Poezijos posmus keitė akordeono ir gitaros melodijos, kurias dovanojo jaunieji mokyklos šeimininkai, jiems talkino viešnios iš Švedijos Herljungos miesto. Renginyje dalyvavo ir į Miesto šventę atvykusi Švedijos Karalystės delegacija , kurią lydėjo rajono savivaldybės mero pavaduotoja Klavdija Stepanova.

Šalia jaunųjų atlikėjų posmų gražiai derėjo ir „didžiųjų svečių“ eilės. Šiemet į Poezijos pavasarį atvykusių poetų ložė buvo itin spalvinga, įdomi, žaižaruojanti. Agronomas, poetas, žurnalistas, redaktorius Rimgaudas Valentinas Graibus; poetas, prozininkas, bažnyčios vargonininko anūkas Arvydas Genys; poetė, prozininkė, žurnalistė Ineza Juzefa Janonė-Buitkuvienė, įsteigusi savo mirusio vyro, rašytojo Jurgio Buitkaus, vardu pavadintą literatūrinę premiją; poetas, kunigas, Kėdainių rajono Labūnavos Dievo Apvaizdos parapijos klebonas Skaidrius Kandratavičius; poetas, literatūrologas, fizikas, skulptorius Julius Žėkas; poetas, ką tik išleidęs ketvirtąją poezijos knygą, literatūrologas, kritikas, redaktorius Vainius Bakas; LRT radijo ir televizijos žurnalistas, žinių vedėjas, poezijos skaitovas Paulius Šironas.

Vepriuose, šių metų mažojoje Lietuvos kultūros sostinėje, kur vyko dar viena Poezijos pavasario šventė, prie svečių prisijungė perkusininkas, tarptautinių būgnų ir perkusijos festivalių meno vadovas, kompozitorius Saulius Auglys-Stanevičius. Vepriškiai laukė svečių Švč. Mergelės Marijos Rožančinės bažnyčioje, po kurios skliautais iškiliai suskambo ir poetų eilės, ir Sauliaus marimba, ir Edvardo Ratauto vadovaujamos Veprių kultūros namų instrumentinės grupės atliekamos populiarių miuziklų, kino filmų melodijos. Dėkodama svečiams, dovanojusiems įspūdingą reginį šio krašto žmonėms, Veprių seniūnė Dalė Urbonienė neslėpė pasididžiavimo ir savais atlikėjais.

Šventinę dieną vainikavo poezijos, muzikos ir gėlių žiedų fiesta, vakare surengta Ukmergės kraštotyros muziejaus iškilmių salėje.

Svečiai šypsodamiesi sakė nejaučiantys nuovargio dėl tokio „poezijos maratono“ ir galėtų per naktį skaityti eiles, muzikuoti, improvizuoti, kaip tai darė Julius Žėkas ir Saulius Auglys, pasitelkę poeziją, pagal ją sukurtas fotografijas ir marimbą.

Renginyje koncertavo ir didžiulių ovacijų sulaukęs mišrus suaugusiųjų choras iš Šiaurės Norvegijos Honningsvag miesto, vadovaujamas buvusios ukmergiškės Akvilės Kryževičienės.

Rasa GRIŠKEVIČIENĖ

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Pridėti komentarą

ukzinios.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, nesusijusius su tema, įstatymus pažeidžiančius, reklaminius, skatinančius smurtą komentarus. Už komentarus atsako juos parašę skaitytojai. Kurstant smurtą, rasinę, tautinę, religinę bei kitokio pobūdžio neapykantą ar kitaip pažeidžiant LR įstatymus, galite sulaukti atitinkamų tarnybų dėmesio.


Jonines

Kainoteka

Optima 13 Picerijos salės nuoma

Draugai

Ukmerges kulturos puslapiai

gpm 2011 n 135

Lietuvos valstybe

ukvm

vilkmerge

UKC logo 115x63

Apkeliauk

Tauragės laikraštis

KuoSkiriasi.lt

baidariu aukstaitija

Interneto dienraštis Bernardinai

Vilkmerge

lrytas

delfi

logo srtrf-300x170

Į viršų