Spausdinti šį puslapį

„Katino Murklio“ teatras – tarp geriausiųjų Lietuvoje

Natalija, Rasa ir Skaistė. Arvydo Pėšinos nuotr. Natalija, Rasa ir Skaistė. Arvydo Pėšinos nuotr.

Ukmergės kultūros centro „Katino Murklio“ lėlių teatras neseniai dalyvavo lėlių teatrų atrankoje, kur pagal lietuvių liaudies pasakas sukurtas spektaklis „Buvo, buvo, kaip nebuvo“ pripažintas vienu iš geriausių mėgėjų pastatymų.

Mėgėjų lėlių teatrų atranka „Molinukas“ vyksta kas dvejus metus. Kolektyvai pirmiausiai dalyvauja regioninėse atrankose, o paskui – respublikinėje šventėje Panevėžio lėlių vežimo teatre.

Šventėje pasirodo komisijos atrinkti geriausi spektakliai. Šiemet tarp aštuonių geriausių – „Katino Murklio“ teatro pasaka „Buvo, buvo, kaip nebuvo“, surinkusi 95 balus. Tai pats aukščiausias įvertinimas suaugusiųjų lėlių teatrų kolektyvų kategorijoje. Spektaklis turtingas posakių, patarlių, kupinas humoro ir liaudiškos išminties. Jame daugybė pamokančių situacijų, kuriose velnio ir žmogaus susidūrimas kaskart baigiasi velnio pralaimėjimu. Į spektaklio kūrimą įtraukiama ir publika, po vaidinimo galima apžiūrėti lėles, paliesti jas, klausti apie medžiagas, pabandyti patiems valdyti bei įgarsinti personažus.

Minint Kultūros dieną Ukmergėje, spektaklio režisierė Natalija Kovarskienė apdovanota geriausio kūrybinio projekto autoriaus nominacija. Spektaklis „Buvo, buvo, kaip nebuvo“ išrinktas sėkmingiausiu 2015 metų kūrybiniu projektu.

Nuo rudens iki pavasario teatras vaidino ne tik Ukmergės rajono, bet ir visos šalies mažiesiems žiūrovams. Apkeliavo daugybę miestų ir miestelių, lankėsi darželiuose, mokyklose ir kultūros centruose. Spektaklis per sezoną parodytas 34 kartus. Mažam teatrui tai – labai daug: beveik po spektaklį kas savaitę.

Sezonas užbaigtas pasirodymu Birštone. Šis kurortas – spektaklio „Buvo, buvo, kaip nebuvo“ lėlių gimtinė. Birštono kultūros centre dirbantis režisierius, lėlininkas Rimantas Jacunskas su meile pagamino lėles ir išleido jas į gyvenimą.

„Katino Murklio“ teatras kitą rudenį žada sugrįžti su tuo pačiu spektakliu, tačiau režisierė N. Kovarskienė jau renka medžiagą naujam spektakliui. Naujo kūrinio idėjos kirba ir aktorių galvose. „Katino Murklio“ teatre vaidina pati režisierė ir dar dvi aktorės – Rasa Graužinienė ir Skaistė Vasiliauskaitė-Dančenkovienė. Garso operatorė ir šviesų dailininkė – Gražvyda Tušienė.

Iki pasakos gyvenimo scenoje – ilgas kelias, tad naujo vaidinimo dar teks palūkėti. Vis dėlto per vasarą ukmergiškiai neliks be spektaklių. Liepos pirmąjį savaitgalį, 2–3 dienomis, teatras kviečia apsilankyti Vepriuose, respublikiniame lėlininkų sąskrydyje, į kurį atvyks aštuoni patys geriausi mėgėjų lėlių teatrų kolektyvai.

UŽ inf.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Susiję įrašai (pagal žymę)