Turistai vis dažniau renkasi Ukmergę

Turistai Ukmergę apžiūri nuo upės. Gedimino Nemunaičio nuotr. Turistai Ukmergę apžiūri nuo upės. Gedimino Nemunaičio nuotr.

Šiemet per tris mėnesius į turizmo ir verslo informacijos centrą užsuko tiek mūsų miestu besidominčių turistų, kiek pernai per visus metus. Tokiais skaičiais džiaugiasi turizmo ir verslo informacijos centro direktorė Lina Baublienė, šią statistiką pateikusi  Turizmo ir verslo departamentui.

Pasak direktorės, turistų skaičius šiai statistikai apskaičiuojamas pagal  apsilankiusiųjų skaičių jų parduotuvėje. Tie žmonės, kurie domisi Ukmerge, paima lankstinuką, teiraujasi informacijos. Tarp turistų – labai daug užsieniečių: vokiečių, italų, graikų.

Tačiau pastebima ir kita tendencija – daugėja mūsų kraštu besidominčių tautiečių. 

Kuo domisi turistai Ukmergėje? Renginiais, dvarais, pastaruoju metu sulaukta klausimų apie žydiškus patiekalus, kurių siūlo „Vilkmergės“ restoranas.

Tačiau, pasak L. Baublienės, turizmo departamentui pateikta minėtoji statistika atspindi tik labai mažą dalį turistų, aplankančių Ukmergę. Juk labai dideliam jų būriui Turizmo ir verslo informacijos centro paslaugų nereikia: jie vyksta į pasirinktas kaimo turizmo sodybas, dvarus ar mieste vykstančius renginius. Ukmergės dvarai skelbia, kad per metus pas juos apsilanko iki 5000 ekskursantų.

Atskira ir kaimo turizmo sodybų statistika.

Ukmergės rajone itin mėgstamas pažintinis turizmas, kviečiantis pažinti dvarų, sakralinių objektų palikimą, susipažinti su piliakalniais ir kitais archeologiniais paminklais, pamatyti gamtos sukurtas įžymybes.

Ukmergė garsėja ir kaip aktyvaus laisvalaikio, vandens turizmo miestas. Čia dažnai užsuka baidarių, kanojų sporto mylėtojai.

Yra besidominčiųjų rajone išlikusiomis sovietinėmis karinėmis bazėmis. Kulinarinio turizmo mėgėjai nelieka abejingi  pagal senąsias tradicijas pagamintiems aukštaitiškiems patiekalams ir gėrimams.

Miesto svečių laukiami ir gausiai lankomi tradiciniai tarptautiniai koncertai, parodos ir meno festivaliai, sporto šventės.

Viską susumavus skaičiuojama, kad per metus mūsų rajone pernai apsilankė 25 tūkstančiai svečių

L. Baublienė džiaugiasi, kad mūsų rajone atsiranda visiškai naujų, išskirtinių veiklų. Visai neseniai Jakutiškiuose lankytojus pakvietė pluoštinių kanapių labirintas. Jis sulaukė didžiulio susidomėjimo.

Aktyvią iniciatyvą rodo Siesikų bendruomenė, kempingą neseniai išsinuomojo Šventupės kaimo bendruomenė.

***

Žodis „turizmas“ (pranc. tourisme) reiškia keliavimą iš vienos vietovės į kitą laisvalaikiu. Tai viena efektyviausių žmogaus rekreacinių poreikių tenkinimo priemonių.

Turizmo prigimtis sietina su rekreacinių poreikių tenkinimu ir noru pažinti aplinką, gauti naujus potyrius, tai gamtinis, kultūrinis, socialinis ir politinis reiškinys. Turizmo prigimtis gali būti grindžiama įvairiais aspektais.

**

Turistine kelione laikoma ne tik tada, kai žmogus važiuoja pailsėti ar apžiūrėti kultūros paminklų, bet ir tada, kai vyksta į vasarvietę, mugę, kongresą, konferenciją ar tiesiog į svečius.

Pagal kelionės tikslą skiriamos kelios turizmo rūšys: pažintinis, poilsinis, pramoginis, religinis, kultūrinis, dalykinis, sportinis turizmas.

**

Lietuvos Respublikos turizmo įstatyme turizmas apibrėžiamas kaip žmonių veikla, susijusi su kelione ir laikinu buvimu už nuolatinės gyvenamosios vietos ribų ne ilgiau kaip vienerius metus, jei ši veikla nėra mokymasis ar mokamas darbas lankomoje vietoje.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Komentarai  

-5 # Ukmergės TVIC 2016-08-04 08:50
Norime pastebėti, kad skanių žydiškų patiekalų miestiečiai ir turistai turi galimybę paragauti BIG STONE viešbučio restone, O Vilkmergės restorane fantastiški Ukmergės koldūnai! Dar neragavote?! ;-)
Atsakyti | Atsakyti cituojant | Citata
+6 # twe 2016-08-04 20:52
pro sali netycia kas pravaziuoja, o jau giriasi, atrodo kad tie turistai specialiai cia vaziuoja. mires miestas
Atsakyti | Atsakyti cituojant | Citata

Pridėti komentarą

ukzinios.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, nesusijusius su tema, įstatymus pažeidžiančius, reklaminius, skatinančius smurtą komentarus. Už komentarus atsako juos parašę skaitytojai. Kurstant smurtą, rasinę, tautinę, religinę bei kitokio pobūdžio neapykantą ar kitaip pažeidžiant LR įstatymus, galite sulaukti atitinkamų tarnybų dėmesio.


Jonines

Kainoteka

Optima 13 Picerijos salės nuoma

Draugai

Ukmerges kulturos puslapiai

gpm 2011 n 135

Lietuvos valstybe

ukvm

vilkmerge

UKC logo 115x63

Apkeliauk

Tauragės laikraštis

KuoSkiriasi.lt

baidariu aukstaitija

Interneto dienraštis Bernardinai

Vilkmerge

lrytas

delfi

logo srtrf-300x170

Į viršų