Kuratorius A. Arutjunjan sako, jog figūros parodai montuojamos keletą dienų. Gedimino Nemunaičio nuotr. Kuratorius A. Arutjunjan sako, jog figūros parodai montuojamos keletą dienų. Gedimino Nemunaičio nuotr.

Einšteinas, Lady Gaga, Petras Pirmasis, Puaro, Mikelandželas. Šiuos ir daugelį kitų įžymybių šiuo metu yra proga pamatyti Ukmergėje. Kraštotyros muziejuje eksponuojama keliaujanti paroda „Vaškinės įžymybių figūros“.

Į Ukmergę iš Latvijos atkeliavusioje parodoje iš viso – 35 vaškinės figūros.

Tarp jų – ne tik įvairiais laikmečiais gyvenę įžymūs mokslininkai, dailininkai, rašytojai, karvedžiai, aktoriai, bet ir vaidybinių ar animacinių filmų personažai. Visi – natūralaus dydžio, prožektorių apšviestais veidais, prikaustantys savo realumu. Tarp skulptūrų yra ir šių dienų įžymybių, tokių kaip estrados žvaigždė Lady Gaga.

Parodos kuratorius Armen Arutjunjan pasakojo, kad figūros pagal sutartį skolinamos iš kitų Europos galerijų. Pačios figūros taip pat kurtos įvairių šalių meistrų. Sako, kad vieną figūrą kuria nuo 15 iki 18 įvairių profesijų meistrų komanda. Net ir tiek daug specialistų ją gamina apie pusmetį.

Pirmiausia renkama informacija apie norimą atvaizduoti žmogų. Reikalingos ne tik jo nuotraukos, paveikslai, bet ir figūros duomenys, ūgis.

Pirmiausia veidas lipdomas iš molio, tada imamas gipso antspaudas, į jį pilamas vaškas. Įsitikinta, kad būtent ši medžiaga tiksliausiai atspindi mūsų odos ypatumus.

Pasak parodos kuratoriaus, visos įžymybių figūros turi natūralius žmonių plaukus. Juos gauti ne taip ir sudėtinga – talkina kirpyklos, tačiau įsodinant plaukus į vašką prireikia begalės kruopštumo ir labai daug laiko, nes įsodinamas atskirai kiekvienas plaukas. Vidutiniškai ant galvos jų žmogus turi apie 140 tūkst. Ir tai neskaitant barzdos ir ūsų, jei tokių esama.

Pasak A. Arutjunjan, keliaujančioje parodoje kiekviena figūra yra išrenkama, atskiriant galvą, rankas, kojas.

Figūros montuojamos tik dėvint baltas pirštines. Kiekvienas veidas prieš išrenkant nuvalomas, o prieš pastatant – grimuojamas. Tuo užsiima pats parodos kuratorius. Sako, kad  figūrų montavimas trunka keturias ar net penkias dienas.

Ne tik šios, bet ir kitų parodų kuratoriumi vyras pasakojo dirbantis jau 18 metų.

Paroda „Vaškinės įžymybių figūros“ į Ukmergę atkeliavo iš Latvijos. Ukmergėje bus eksponuojama iki birželio pradžios, o po to keliaus į Palangą, kur kurorto lankytojai ją galės lankyti iki pat vasaros pabaigos.

Ukmergės kraštotyros muziejaus direktorę pavaduojanti Jolanta Petronytė pasakojo, kad „Vaškinės įžymybių figūros“ – pirma komercinė paroda muziejuje. Bilietai į ją kainuoja suaugusiems 5, šeimai – 14, vaikams, senjorams ir neįgaliesiems – 4 eurai. Tačiau muziejui lieka tik 10 proc. iš surinktų lėšų.

Pastebima, kad tokios kaip ši parodos kitose pasaulio šalyse kainuoja labai brangiai.

J. Petronytė primena, kad vaikų globos namų auklėtiniai, neįgalūs vaikai įleidžiami nemokamai.

Lankytojai turėtų atkreipti dėmesį, jog vasaros metu pasikeitė Ukmergės kraštotyros muziejaus lankymo laikas.

Iki rugpjūčio 31 d. nedarbo laikas – pirmadienis ir antradienis. Sekmadienį muziejus dirbs nuo 10 iki 17 val. Nuo trečiadienio iki šeštadienio – nuo 10 iki 18 val.

Užburiančiai tiksliai atrodančios figūrų akys iš tiesų yra medicininiai implantai.

Ši kilnojamoji paroda, pasak jos kuratoriaus, yra labai gausi. Pasaulyje garsiausiame Londono Madam Tiusio vaškinių figūrų muziejuje – 70 eksponatų. Šioje parodoje – 35.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Pridėti komentarą

ukzinios.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, nesusijusius su tema, įstatymus pažeidžiančius, reklaminius, skatinančius smurtą komentarus. Už komentarus atsako juos parašę skaitytojai. Kurstant smurtą, rasinę, tautinę, religinę bei kitokio pobūdžio neapykantą ar kitaip pažeidžiant LR įstatymus, galite sulaukti atitinkamų tarnybų dėmesio.


Jonines

Kainoteka

Optima 13 Picerijos salės nuoma

Draugai

Ukmerges kulturos puslapiai

gpm 2011 n 135

Lietuvos valstybe

ukvm

vilkmerge

UKC logo 115x63

Apkeliauk

Tauragės laikraštis

KuoSkiriasi.lt

baidariu aukstaitija

Interneto dienraštis Bernardinai

Vilkmerge

lrytas

delfi

logo srtrf-300x170

Į viršų