Ukmergės senamiestyje suniokotas paveldas

Istorinis, prieškario laikų, užrašas suniokotas. Dainiaus Vyto nuotr. Istorinis, prieškario laikų, užrašas suniokotas. Dainiaus Vyto nuotr.

Ukmergės senamiestyje remontuojant Žuvų gatvės 7-uoju numeriu pažymėtą pastatą, buvo pašalinta dalis aptrupėjusio tinko su istoriniu užrašu „Įvairios prekės“.

Šis savaitgalio įvykis sukėlė didelį visuomenėje pasipiktinimą. Apie tai buvo pranešta policijai. Skubiai atvykę policijos pareigūnai paveldo niokojimo darbus sustabdė.

Rajono savivaldybės atstovė spaudai Daiva Zimblienė informavo, kad tyrimą dėl šio įvykio pradėjo Kultūros paveldo departamento prie Kultūros ministerijos Vilniaus skyrius.

Pasak šio skyriaus vyriausiosios valstybinės inspektorės Loretos Vidžiūnienės, minėtas pastatas yra vertingųjų savybių turintis kultūros paveldo statinys. Tai yra pirminė teisinė informacija – tik pirminė teisinė apsauga.

Jį tvarkantys žmonės turėjo vadovautis Nekilnojamojo kultūros paveldo apsaugos įstatymu bei Kultūros paveldo tvarkybos reglamentais.

Ukmergėje gyvenantys šio pastato savininkai spalio pradžioje jį išnuomojo vienam ukmergiškiui. Nors nuomos sutartyje nebuvo numatyta, kad leidžiama atlikti pastato išorės remonto darbus, nuomininkas vis tiek jų ėmėsi, tam pasamdęs iš Ukrainos atvykusius tris darbininkus.

„Pirmą kartą Ukmergėje taip įžūliai pasikėsinta į istorinį paveldą.

Kadangi pastarieji įvykai parodė, kad pastatui gresia sunaikinimas, mūsų skyrius kreipsis į Kultūros paveldo departamentą, kad šis skubos tvarka Ukmergėje, Žuvų g. 7, esantį pastatą pripažintų nekilnojamąja kultūros vertybe ir įtrauktų Kultūros vertybių registrą.

Pastatą išsinuomojęs ir jo išorės remonto darbus pradėjęs asmuo bus įpareigotas atlikti polichrominius tyrimus, kurių metu, ištyrus visus dažymo sluoksnius ir nustačius, kurie iš jų yra vertingi meniniu bei istoriniu atžvilgiu, bus pareikalauta atkurti tai, ką sunaikino.

Be to, pastato nuomininkui dar gresia ir piniginė bauda“, – sakė inspektorė.

Lietuvos Respublikos Administracinių nusižengimų kodeksas už įstatymuose nustatytų kultūros paveldo apsaugos reikalavimų pažeidimą užtraukia baudą asmenims nuo 150 iki 300 eurų, juridinių asmenų vadovams ar kitiems atsakingiems asmenims – nuo 300 iki 860 eurų.

Ukmergės rajono savivaldybė pastatų savininkus ir nuomininkus, prieš imantis remonto darbų, ragina atidžiai perskaityti nekilnojamojo turto nuosavybės dokumentus.

Jei pastatas yra įtrauktas į Nekilnojamųjų kultūros vertybių registrą arba yra į Registrą įrašytoje kultūros paveldo vietovėje ar apsaugos zonoje, būtina pasidomėti, kokie apribojimai jam yra numatyti. Tokia informacija skelbiama internete arba galima kreiptis į Kultūros paveldo departamentą, Ukmergės rajono savivaldybės Architektūros ir urbanistikos skyrių.

UŽ inf.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Komentarai  

-11 # ok 2018-10-15 10:12
Man tai juokas ima.Apie kokius paveldus cia kalbat,ten ne senamiestis,bet šiukšlynas.Iš viso,butu protingiausiai padaryta,kad dar senesniais laikais ta bardakyna butu visa išgriove(dabar gi griaut tokio chlamo negalima,reikia remontuot,neblogus pinigus gaunasi nunešt),gal seniau,kai dar buvo statomi namai ir butu koki normalesni nedideli kvartala pastate.Teisingai dare anksciau,juk ten visus alchašus sukeldavo gyvent,net ir vadindavo anksciau "negru kvartalu".Dar kad jus bent jau tvarkytumet,tai dar kažkiek suprasciau,o dabar,juk tik vagiami pinigai,o sutvarkyta gal tik pora namu,kurie atrodo padoriai,cia priekyje,kur nuo gatves matosi,o jus toliau paeikit,gal net nueje nebuvot.Ir dar,kad tas tinkas nuluptas,aš jau nežinau prieš kiek laiko maciau,cia kažkas tik dabar atsibudo.Ar prabudo grynas lietuviškumas,kad kažka apskust?Vis ant širdies geriau.
Atsakyti | Atsakyti cituojant | Citata
-7 # ok 2018-10-15 13:08
Džiaugtumetes,kad tuos žydiškus griuvesius dar kažkas nuomojasi,vis bent šiek tiek aptvarko,kad padoriau atrodytu.Pagalvokit,kaip atrodytu jusu žydiškas senamiestis,jei niekas nesinuomotu.Yra puikus pavyzdys Gedimio gatveje,netoli archyvo,ten ne tai,kad praeit pro ta nama baisu,bet net pažiurejus nupurto.Tvarkykit,ko gi netvarkot.Juokinga,miestas atrodo kaip po bombardavimo,o jie žydiškais griuvesiais rupinasi.
Atsakyti | Atsakyti cituojant | Citata
-9 # ok 2018-10-15 16:45
Oho,kiek minusu.Savivaldybei nera ka veikti ar jau darbas baigesi.Kiek daug žydiškos kulturos ir griuvesiu sergetoju.
Atsakyti | Atsakyti cituojant | Citata
-7 # ok 2018-10-15 19:24
Kaip sekasi, zimbliene,iš visu savivaldybes kompu minusus sudejai?Viskas,žydiškas paveldas išgelbetas.Nueik geriau kelius "suremontuotus"pafotografuok,daugiau naudos bus.
Atsakyti | Atsakyti cituojant | Citata
-4 # berdas 2018-10-16 11:51
Jei kas dar nematė,kas yra kultūros paveldas baisiąja prasme,užeikite į Ukmergės senamiestį .Pamatysite ko dar nematėte-kažkokios tai valstybės lušnynas maždaug 18 a. Įdomu-o pati ukmergė ar Europos sąjungoje?:)
Atsakyti | Atsakyti cituojant | Citata

Pridėti komentarą

ukzinios.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, nesusijusius su tema, įstatymus pažeidžiančius, reklaminius, skatinančius smurtą komentarus. Už komentarus atsako juos parašę skaitytojai. Kurstant smurtą, rasinę, tautinę, religinę bei kitokio pobūdžio neapykantą ar kitaip pažeidžiant LR įstatymus, galite sulaukti atitinkamų tarnybų dėmesio.


Kainoteka

Optima 13 Picerijos salės nuoma

Draugai

Ukmerges kulturos puslapiai

gpm 2011 n 135

Lietuvos valstybe

ukvm

vilkmerge

UKC logo 115x63

Apkeliauk

Tauragės laikraštis

KuoSkiriasi.lt

baidariu aukstaitija

Interneto dienraštis Bernardinai

Vilkmerge

lrytas

delfi

logo srtrf-300x170

Į viršų