Ukmergėje įsikūrė skambantis meno objektas

Skambantis lietvamzdis – užuomina į skambantį miestą.  Dainiaus Vyto nuotr. Skambantis lietvamzdis – užuomina į skambantį miestą. Dainiaus Vyto nuotr.

Miesto centre, Gedimino gatvės pradžioje, kuri priklauso senamiesčiui, atsirado skambantis lietvamzdis. Jį sumontavo metalo plastikos meistras Andrius Janulis. Tai – tarptautinio projekto „Off Season Art Gardening“ meno plenero „Garsai gamtoje“ dalis.

Projektą Ukmergės rajono savivaldybė įgyvendina kartu su partneriais iš Švedijos ir Olandijos.

Virtualus meno pleneras vyko kovo 22–26 dienomis, tad naujas meno kūrinys atsirado būtent šiuo laikotarpiu, nors idėja gimė jau seniau.

A.Janulis papasakojo, kad mintis kūriniui kilo, vaikštinėjant po Ukmergės senamiestį. Tai jis daro dažnai ir pastebėjo, jog daugelis pastatų lietvamzdžių yra prastos būklės.

„Gyventojai kelia problemas dėl vandens nutekėjimo, tačiau niekas nieko nedaro, kad jos išsispręstų. Galima ir patiems imtis iniciatyvos“, – sakė A. Janulis.

Vieną lietvamzdžių menininkas nusprendė atnaujinti, pasitelkdamas kūrybiškumą. Autorius sugalvojo daikto funkcionalumą sujunti su kultūriškumu. O konkrečiai – su perkusine muzika, kuri yra mūsų miesto kultūrinio gyvenimo dalis.

Vienas didžiausių renginių Ukmergėje yra Tarptautinis perkusijos ir būgnų festivalis, vykstantis pavasarį, turintis ilgametes tradicijas, garsinantis mūsų miestą ne tik Lietuvoje, bet ir tarptautinėje menininkų bendruomenėje. „Praėjusiais ir šiais metais turime tuštumą, trūkumą“, – sakė A. Janulis.

Taip lietvamzdis ir suskambėjo. Savyje jis talpina užuominą, kad Ukmergė yra skambantis miestas.

Menininkas seną lietvamzdį, kuris nebeteikė estetinio vaizdo ir kažin, ar kokybiškai atliko savo funkciją, pakeitė nauju, kurį pagamino pats. Taip išsprendė vandens nutekėjimo problemą ir tuo pačiu įvykdė meninį performansą. Prie vamzdžio jis pritvirtino metalines plokšteles – tai muzikos instrumentas, vadinamas kalimba. Palietus jas, galima išgauti garsus. Tai išmėginti gali kiekvienas praeivis.

Skambantį lietvamzdį menininkas sukūrė savo lėšomis. Jo manymu, šį projektą galima išplėtoti. „Gal tokiu būdu galime padaryti, kad Ukmergėje skambėtų perkusija. Lietvamzdžiai per latakus jungiasi į vieną sistemą. Aplinka taip pat skamba, įsilieja automobilių ūžesys, kiti garsai. Galėtų būti visas orkestras. Kitoje vietoje gali atsirasti kitas instrumentas, ir taip, keliaujant per miestą, jis skambėtų“, – dalijosi savo idėjomis A. Janulis. 

UŽ inf.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Komentarai  

+20 # Nu jo 2021-03-31 11:13
Griuna, puna visas senamiestis, jie objektus meno irengineja ... pujki mintis pinigus plaut, dg.proto nerasta. GEDA.
Atsakyti | Atsakyti cituojant | Citata
+12 # Dar 2021-04-01 05:48
Balandziu pas agnyte reikia paprasyt, greit pridelios....kledesiu karalyste
Atsakyti | Atsakyti cituojant | Citata
-11 # gereuse 2021-04-01 13:25
neko nedarit ir yntike komentot kaip vyskas blogaj
Atsakyti | Atsakyti cituojant | Citata
+12 # Dar 2021-04-01 16:15
Cituojamas gereuse:
neko nedarit ir yntike komentot kaip vyskas blogaj

Gal is savu daryt pradet? Kelius, aiksteles, komunikacijas jau is savu vedam, darom....
Atsakyti | Atsakyti cituojant | Citata
+14 # inga z. 2021-04-01 22:47
provincialus pretenzingas kičas (kurio, l,gaila, mieste vis daugiau ir daugiau)
Atsakyti | Atsakyti cituojant | Citata
+12 # Kk2 2021-04-02 07:02
Agnyte geba!
Atsakyti | Atsakyti cituojant | Citata
-12 # gereuse 2021-04-03 00:59
Aš gereusej žynau kaip vyskas tūri but nes neko nevejkiu ir vyska geraj yšmanou yr žynau kas ka kaip tūry darit. O kas ka nors daro tas blogaj daro nes daro. Aš žynovas nes žynou kaip ant kompo yntika injumgt. Meste vysi vyska blogaj daro ir tegul daro kitajp kažkajp geraj kitajp negų dabar nes dabar blogaj. Gyrdejote mano pezėjyma. Su šventom velykom.
Atsakyti | Atsakyti cituojant | Citata
+4 # jo 2021-04-03 09:15
kaip pas agnyte kalendoriniai metai nuo liepos 1d., Konstitucija paseno. Debilus kas rinko? jie ka zabali, nemato kad senamiestis griuna/ supirks uz kapeikas, po to ES lesas savinsis.Toj senamiesscio nebeliks, tik griuvesiai.
Atsakyti | Atsakyti cituojant | Citata

Pridėti komentarą

ukzinios.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, nesusijusius su tema, įstatymus pažeidžiančius, reklaminius, skatinančius smurtą komentarus. Už komentarus atsako juos parašę skaitytojai. Kurstant smurtą, rasinę, tautinę, religinę bei kitokio pobūdžio neapykantą ar kitaip pažeidžiant LR įstatymus, galite sulaukti atitinkamų tarnybų dėmesio.


Kainoteka

Optima 13 Picerijos salės nuoma

Draugai

Ukmerges kulturos puslapiai

gpm 2011 n 135

Lietuvos valstybe

ukvm

vilkmerge

UKC logo 115x63

Apkeliauk

Tauragės laikraštis

KuoSkiriasi.lt

baidariu aukstaitija

Interneto dienraštis Bernardinai

Vilkmerge

lrytas

delfi

logo srtrf-300x170

Į viršų