Savivaldybės ūkio komitetas išvažiuojamajame posėdyje domėjosi Ukmergės kraštotyros muziejaus skyrių veiklos vystymo perspektyvomis.

Konferencijų salės įrengimui Užugirio mokykloje pritarė, tačiau pasigenda aktyvesnės kultūrinės veiklos.

Ukmergės kraštotyros muziejaus direktorė Violeta Reipaitė informavo, kad išvažiuojamojo posėdžio dalyviai lankėsi prezidento Antano Smetonos dvare ir Užugirio mokykloje-muziejuje, aptarė muziejaus skyrių ūkinės, pažintinės, edukacinės ir kitokios veiklos vystymo galimybes.

Įstaigos vadovė pristatė muziejaus darbo rezultatus, pasiektus per 2021-uosius metus. Tiesa, pusę jų nugvelbė karantinas, nes kontaktinės veiklos lankytojams nevyko.

Direktorė pristatė ir problemas, susijusias su įstaigai priskirtais pastatais. „Dvarui reikia atlikti pamatų izoliaciją ir naują drenažą, nes drėksta patalpos“, – sakė V. Reipaitė. Dėl mokyklos pastato laukiama specialistų ataskaitos.

Kituose muziejaus padaliniuose tęsiami pradėti projektai. Yra gautas valstybės bei savivaldybės finansavimas tvarkybos darbams Siesikų pilyje.

„Dėl Veprių krašto muziejaus namų darbai taip pat atlikti. Į šių metų planus įtrauktas uždavinys – paruošti pastato remonto techninį projektą“, – tęsė V. Reipaitė.

Pasak jos, muziejaus specialistai tokio projekto rengti negali, tad jį ruoš atsakingas savivaldybės administracijos skyrius.

Pasakojo, kad muziejus prižiūri ir tvarko pastatus bei jų aplinką pagal galimybes, organizuoja veiklas.

Nori įrengti salę

Muziejus turi viziją – buvusioje Užugirio mokyklos salėje, antrame aukšte, nori įrengti konferencijų salę, kuri talpintų 200 žmonių. Tam reikalingas lubų bei sienų remontas, autentiško parketo, kuris yra sugadintas, atstatymas. Parketas, anot direktorės, keletą kartų yra nuteptas rudais aliejiniais dažais.

Salei norima įsigyti kėdžių, kurios atitiktų tam tikrą laikotarpį. Jei ne prezidento A. Smetonos, tai bent sovietmečio. Jų ketina ieškoti mokyklose bei kitose įstaigose.

Vis dėlto, dabartinės išaugusios elektros ir šildymo kainos gali stabdyti šių planų įgyvendinimą, nors posėdžio dalyviai konferencijų salės įrengimo idėjai ir pritarė.

Direktorė pasidžiaugė, kad išvažiuojamasis posėdis savivaldybės tarybos nariams bei administracijos atstovams leido susipažinti su muziejaus veikla ir problemomis gyvai.

Be ūkio komiteto narių išvažiuojamajame posėdyje dalyvavo ir savivaldybės administracijos atstovai – direktorius Darius Varnas, jo pavaduotoja Dalė Steponavičienė, mero pavaduotoja Agnė Balčiūnienė bei dvi kontrolierės. „Ši praktika yra naudinga. Kai tarybos nariai patys įvertina situaciją, lengviau prašyti finansų ar problemos sprendimo. Bendravimas tampa konstruktyvesnis“, – kalbėjo V. Reipaitė.

Savivaldybės ūkio komiteto pirmininkas Valdas Mikalajūnas sakė, kad išvažiuojamojo posėdžio tikslas – įvertinti, ar muziejus „ūkiškai tvarkosi“ ir ko šiai įstaigai reikia, kad veikla taptų aktyvesnė. Anot komiteto pirmininko, svarbu lyginti Ukmergės kraštotyros muziejų kitų savivaldybių muziejų kontekste. Kaip pavyzdžius jis paminėjo Pasvalio krašto bei kitų rajonų muziejus.

V.Mikalajūnas atkreipė dėmesį, kad mūsiškiame muziejuje nemažai yra administracijos bei ūkio darbuotojų, atsakingų už priežiūrą ir kitus darbus, o norėtųsi, kad plačiau būtų vystoma kultūrinė veikla.

„Mūsų muziejuje daug laiko ir lėšų skiriama ūkio klausimams – remontavimui, tvarkymui, šienavimui. Kalbama, kad reikia kelti kultūros darbuotojų atlyginimus. Bet pinigų nepasidarys daugiau, nei yra. Tuos, kuriuos turime, reikia teisingai nukreipti“, – kalbėjo komiteto pirmininkas.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Komentarai  

+8 # ogo 2022-01-24 17:21
kiek pamenu nesenai dvaras tvarkytas, o jau reik remonto? kaip visada....
Atsakyti | Atsakyti cituojant | Citata
+6 # Vasiukai 2022-01-24 22:52
nieko naujo. Kitaip plaut pinigus neiseina, supraskit. Poreikiai tai dideli, tiek tarybos nariu sedi ...
Atsakyti | Atsakyti cituojant | Citata

Pridėti komentarą

ukzinios.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, nesusijusius su tema, įstatymus pažeidžiančius, reklaminius, skatinančius smurtą komentarus. Už komentarus atsako juos parašę skaitytojai. Kurstant smurtą, rasinę, tautinę, religinę bei kitokio pobūdžio neapykantą ar kitaip pažeidžiant LR įstatymus, galite sulaukti atitinkamų tarnybų dėmesio.


Kainoteka

Optima 13 Picerijos salės nuoma

Draugai

Ukmerges kulturos puslapiai

gpm 2011 n 135

Lietuvos valstybe

ukvm

vilkmerge

UKC logo 115x63

Apkeliauk

Tauragės laikraštis

KuoSkiriasi.lt

baidariu aukstaitija

Interneto dienraštis Bernardinai

Vilkmerge

lrytas

delfi

logo srtrf-300x170

Į viršų