„30 METŲ ŠVIESOS“ UKMERGĖJE: Raminta Naujanytė-Bjelle ir valstybinis choras „Polifonija“ – vienoje scenoje

Dar 2020-aisiais ukmergiškius turėjusi pasiekti Šiaulių valstybinio choro „Polifonija“ parengta  muzikinė PREMJERA dėl pandemijos, deja, neįvyko. Šiemet, likus lygiai mėnesiui iki šv. Kalėdų – dovana – dokumentinis koncertas „30 METŲ ŠVIESOS“ grįžta į sceną, kaip festivalio RESURREXIT dalis.

Išskirtinio projekto „30 metų šviesos“ idėjos autorius –  valstybinio choro „Polifonija“ meno vadovas ir vyr. dirigentas dr. Linas Balandis. Choro vadovas sako norėjęs suburti profesionalius kūrėjus ir atlikėjus kūrybiniam eksperimentui, kuriame persipina dokumentika, originalūs tekstai, vaizdai ir muzika. Pagrindinė koncerto mintis laikui bėgant darosi vis aktualesnė. Koncerto režisieriaus Augusto Gornatkevičiaus žodžiais, „Choras yra bendruomenė, kuri atspindi mūsų visuomenę ir svarsto apie praeitį ir ateitį. Iš kur mes atėjome ir kur einame? Kas pasikeitė per šiuos tris dešimtmečius ir kas pasikeis per ateinančius?“ Dainų autorė ir atlikėja, puikiai ukmergiškiams pažįstama Raminta Naujanytė-Bjelle apie koncerte plėtojamą tautos laisvės sampratą sako: „Sunku suformuluoti terminą, kas yra laisvė. Tačiau pajausti, ar esi laisvas, žymiai paprasčiau.“

Norėdami įprasminti Lietuvos laisvės ir nepriklausomybės metus, savo jėgas suvienijo žinomi šalies jaunosios kartos kūrėjai. Eksperimentuodami muzikos dermėmis, šiuolaikinėmis technologijomis ir netradicine dramaturgija, jie kuria muzikinį dokumentinį performansą.

„Mūsų vienas iš tikslų buvo tas, kad veiklose dalyvautų jauni žmonės, su savo koncepcijom, su savo įdomiu požiūriu ir, žinoma, įdomiomis idėjomis. Manau, kad visa tai tikrai pasiteisino. O kas buvo sudėtingiausia, paklausite? Sudėtingiausia buvo tai, kad šio koncerto formatas neeilinis. Į dienos šviesą ištraukėme choristus, kas, man atrodo, Lietuvoje nėra labai aktualizuojama, na ir jų nuomonėmis kursime visą renginio naratyvą. Tad sudėtingiausia buvo įkalbinti pačius choristus kalbėti prieš filmavimo kamerą ir dalytis savo mintimis“, – pasakoja L. Balandis.

Jaunosios kartos teatro režisierius A. Gornatkevičius pasakoja, kad tokio projekto ėmęsis pirmą kartą. Kai kurie režisūriniai sprendimai tapo nemenku iššūkiu, teko gerokai pasistengti, derinant vizualines projekcijas ir šviesų dailę, tačiau daugiausia darbo įdėta kuriant pasirodymo dramaturgiją, kurioje pinasi tikri choristų atsiminimai ir ateities vizijos, jų asmeniški interviu tampa viso koncerto pagrindu. A. Gornatkevičius apie projektą pasakoja: „Įdomu tai, kad jie (choristai) visai kitokiomis priemonėmis reiškia savo mintį, kurią nori perteikti. Pabandžiau šiek tiek įsibrauti į jų erdvę ir įnešti šiek tiek savęs, šiek tiek teatro arba dokumentikos į būtent muzikų gyvenimą. Man šis žanrų sumaišymas buvo labai įdomus – pakviesti žmones į jiems visiškai svetimą teritoriją, į kurią mes kviečiame ir žiūrovus.“

Lietuvos visuomenės modelį atspindinčių choristų balsus papildo elektroninė ir eksperimentinė muzika, koncerte skamba originali dainų kūrėjos ir atlikėjos R. Naujanytės-Bjelle kūryba. „Šis projektas, visų pirma, yra labai jautrus ir bendruomeniškas. Kai stebiu, kaip jis vystosi per repeticijas ir visą procesą, matosi, kad jis mums labai svarbus, kupinas jautrumo ir temų, kurios gali būti artimos ir kiekvienam žiūrovui. Žinutė, kurią nešame, yra apie tai, kad... įsiklausykime. Taip reikėtų sakyti – įsiklausykime. Įsiklausykime į save ir į kitus“, – sako R. Naujanytė-Bjelle.

Muzikinio performanso kūrėjai sako, kad pagrindinė pasirodymo tema – laikas ir žmogus, tautos bei valstybės santykis su laiko keliamais iššūkiais, kai siekiama žvelgti ne atgal, o į priekį. Taigi,  projektas „30 metų šviesos“ pasakoja ne apie praėjusį, o apie ateinantį laiką.

Bjelle priduria: „Man atrodo, kad trys dešimtmečiai laisvės, na man pačiai yra tiek pat metų, tai yra net neapibrėžiama žodžiais, būtent ta būsena, kai tu gali rinktis, gali mąstyti, gali jausti laisvai – taip, kaip tau atrodo.“

Tad kviečiame Jus į koncertą „30 METŲ ŠVIESOS“, į patyriminę kelionę, grįstą muzika ir kviečiančią ne tik pasimėgauti dainomis, vizualizacijomis, šviesomis, bet ir drauge pamąstyti apie mūsų visų praeitį, dabartį ir ateitį.

Lapkričio 25 d. 18 val. Ukmergės kultūros centre vyks XXXIX festivalio RESURREXIT dalis – „30 metų šviesos“.

Atlikėjai:

Raminta Naujanytė-Bjelle;

Šiaulių valstybinis choras „Polifonija“;

dirigentas – Linas Balandis;

režisierius –  Augustas Gornatkevičius.

Bilietai jau prekyboje.

Projektą finansuoja Kultūros ministerija.

Daugiau informacijos www.polifonija.lt.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Pridėti komentarą

ukzinios.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, nesusijusius su tema, įstatymus pažeidžiančius, reklaminius, skatinančius smurtą komentarus. Už komentarus atsako juos parašę skaitytojai. Kurstant smurtą, rasinę, tautinę, religinę bei kitokio pobūdžio neapykantą ar kitaip pažeidžiant LR įstatymus, galite sulaukti atitinkamų tarnybų dėmesio.


Kainoteka

Optima 13 Picerijos salės nuoma

Draugai

Ukmerges kulturos puslapiai

gpm 2011 n 135

Lietuvos valstybe

ukvm

vilkmerge

UKC logo 115x63

Apkeliauk

Tauragės laikraštis

KuoSkiriasi.lt

baidariu aukstaitija

Interneto dienraštis Bernardinai

Vilkmerge

lrytas

delfi

logo srtrf-300x170

Į viršų