Belaukiant šventų Velykų

Gedimino Nemunaičio nuotr. Gedimino Nemunaičio nuotr.

Likus kelioms dienoms iki Kristaus prisikėlimo šventės įdomu pasmalsauti, kokiais prietarais, tikėjimais ši šventė buvo apipinta senovėje. Kuo tikėjo ir ko vengė daryti šią dieną mūsų proseneliai ir kiek tų tikėjimų liko iki mūsų dienų.

Šv. Velykų rytą prieš patekant saulei svarbu buvo išsimaudyti atvirame vandens telkinyje. Tikėta, kad, sulaukus didžiausios pavasario šventės, bet koks vanduo tampa stebuklingas ir juo apsišlakstęs kiekvienas bus sveikas ir laimingas visus metus.

Manyta, kad daugiausiai gydomųjų galių turi prieš saulę į rytus tekantis šaltinio vanduo.

Šiandien tokių šaltinių niekas nebeieško – šventų Velykų rytą namo nešasi bažnyčioje pašventintą vandenį.

Kitas populiarus paprotys – supimasis sūpynėse. Daugiausia supasi jaunimas, vaikai. Tikėta, kad supantis svarbiausia išsisupti kuo aukščiau – tuomet linai auga aukštesni, derlius geresnis, o ir sėkmė aplanko dažniau. Jei tik įmanoma, poromis supdavosi.

Žinoma, pats svarbiausias Velykų simbolis – kiaušinis. Kiaušinių daužymas jau nuo senų laikų laikomas bene svarbiausia pavasario šventės tradicija.

Tikima: kurio margutis tądien stipriausias, tas bus sveikesnis už kitus per visus metus.

Kai kas ir šiandien tiki stipriausio kiaušinio galia. Esą patį stipriausią kiaušinį reikia pasilikti iki kitų metų tam, kad visus metus lydėtų puiki sveikata.

Kiekviena šventė, taip pat ir Velykos, – pati svarbiausia vaikystėje. Vaikai senovėje mėgdavo eiti kiaušiniauti – eidavo pas kaimynus, deklamuodavo eilėraščius ir už tai gaudavo kiaušinių ir įvairiausių skanėstų.

Per Velykas būta ir įvairių draudimų – nerekomenduojama šluoti namų, tvarkytis ir net šukuotis, nes vištos darželius iškapstys. Šiandien labai logiškas atrodo tas paprotys. Primena, kad didžiosios šventės dieną svarbiausia yra bendravimas, džiaugsmas drauge susėdus, aptariant džiaugsmus ir rūpesčius, dalinantis ateities planais.

Velykų dieną taip pat nerekomenduojama ilgai miegoti ir šukuotis plaukų, nes visus metus skaudės galvą.

Ir į svečius geriau Velykų dieną neslampinėti. Svečius lankyti geriausia antrąją Velykų dieną. O pirmoji skirta patiems artimiausiems – šeimai.

Velykų rytas apipintas gausybe prietarų. Vienas jų: nuluptų kiaušinių kevalus sudeginsi krosnyje – naminiai paukščiai geriau iš kiaušinių risis.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Pridėti komentarą

ukzinios.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, nesusijusius su tema, įstatymus pažeidžiančius, reklaminius, skatinančius smurtą komentarus. Už komentarus atsako juos parašę skaitytojai. Kurstant smurtą, rasinę, tautinę, religinę bei kitokio pobūdžio neapykantą ar kitaip pažeidžiant LR įstatymus, galite sulaukti atitinkamų tarnybų dėmesio.


Jonines

Kainoteka

Optima 13 Picerijos salės nuoma

Draugai

Ukmerges kulturos puslapiai

gpm 2011 n 135

Lietuvos valstybe

ukvm

vilkmerge

UKC logo 115x63

Apkeliauk

Tauragės laikraštis

KuoSkiriasi.lt

baidariu aukstaitija

Interneto dienraštis Bernardinai

Vilkmerge

lrytas

delfi

logo srtrf-300x170

Į viršų