Gyvenimas svečioje šalyje: ką galime siųsti artimiesiems ir ko ne?

Tikriausiai daugelis mūsų galėtų įvardyti bent vieną giminaitį, draugą, buvusį kolegą ar kaimyną, šiuo metu gyvenimą kuriantį svečioje šalyje.

Puoselėti bendravimą ir taip netiesiogiai įveikti skiriantį atstumą padeda šiuolaikinės technologijos: skambučiai, bendravimas internetu, siuntos, laiškai... Siuntų vežimas į Daniją, Angliją, Airiją, Vokietiją, Skandinavijos šalis ir kt. – šiomis kryptimis iškeliauja labai dideli siuntų srautai. Pastaruoju metu išaugęs siuntinių į užsienio šalis skaičius skatina geriausių sprendimų ieškoti ir vežėjus, todėl siųsti dovanas užsienyje gyvenantiems asmenims, verslo partneriams dabar ne tik paprasta, bet ir nebrangu. Visgi neretam kyla klausimas, kokius daiktus galima siųsti į užsienį ir kokių negalima. Atsižvelgiant į tai, kad draudžiamų siųsti daiktų grupė yra gerokai mažesnė, todėl įvardysime šiai kategorijai priklausančius daiktus – jei norimo siųsti daikto šiame sąraše nerasite, tikėtina, kad jį siųsti galite, bet jei kyla abejonių, patarimų visada sulauksite pasirinktoje kurjerių tarnyboje.

Draudžiama siųsti didelės vertės daiktus

Nepriklausomai nuo to, ar siuntą siųsite paštu, ar naudositės kurjerių paslaugomis, negalėsite siųsti itin vertingų daiktų. Šiai kategorijai priklauso grynieji pinigai ir kreditinės kortelės, brangakmeniai, juvelyriniai dirbiniai (bižuteriją siųsti galima), taurieji metalai, meno kūriniai, kolekcinės monetos, antikvariniai daiktai, taip pat loterijos bilietai bei čekiai. Vertingų daiktų grupei priskiriami ir dokumentai, vertybiniai popieriai, diplomai, asmens tapatybės dokumentai.

Ką daryti, jei norite persiųsti į užsienio šalį kažką iš išvardytų daiktų? Tokius daiktus galėsite siųsti tik įvertintose siuntose ir tik į tas šalis, į kurias leidžiama tai įvežti.

Draudžiama siųsti pavojingas medžiagas

Pavojingų siuntų kategorijai priklauso visi daiktai, pažymėti ADR raidėmis. Pavojingais traktuojamų daiktų nemažai, pavyzdžiui: klijai ir kitos lipnios konsistencijos medžiagos, rūgštys, chemikalai, amunicija, dujos, bakterijos, korozinės medžiagos, anglys, gyvsidabris, naftos pagrindu pagaminti dažai, peroksidai, pesticidai, radioaktyviosios medžiagos, virusai, toksiškos medžiagos ir pan.  Daugelis kurjerių atsisakys į kitas šalis transportuoti degiąsias ar sprogstamąsias medžiagas, pavyzdžiui: pirotechniką, fejerverkus, degius skysčius, signalines raketas, paraką, žiebtuvėlius, daiktus arba įrangą su suspaustomis dujomis. Pavojingiems daiktams priskiriama ir nardymo įranga, sausas ledas, įmagnetinti produktai, motorai ir pan.

Kaip paprastas siuntas transportuoti draudžiama visas medžiagas, kurios Jungtinių Tautų Organizacijos yra įtrauktos į pavojingų medžiagų sąrašą.

Kiti draudžiami siųsti daiktai

Be paminėtų vertingų ir pavojingų daiktų, į užsienio šalis draudžiama transportuoti ginklus, kariuomenės įrangą. Taip pat kaip paprastos siuntos negalite siųsti gyvų ar negyvų gyvūnų, žmonių palaikų (kremuotų taip pat), biologinių mėginių, augalų ir sėklų. Į siuntą geriau nepakuokite greitai gendančių maisto produktų, receptinių vaistų, tabako ir jo gaminių, alkoholio (kai kurie vežėjai taiko alkoholio stiprumo ribą, t. y. lengvus alkoholinius gėrimus perverti leidžia, o labai stiprių – ne). Draudžiama pervežti narkotines ir psichotropines medžiagas, žiebtuvėlius ir degtukus. Rekomenduojama į siuntinį nepakuoti daiktų, ant kurių yra nepadorių arba tam tikrą žmogų, žmonių grupę įžeidžiančių užrašų ar vaizdų, taip pat prekių, kurių transportavimui būtina licencija

Svarbu:

Be visų išvardytų daiktų, tikslinga atsižvelgti į išsiuntimo, gavimo ir tranzitinių šalių įstatymus – negalima pervežti daiktų, draudžiamų transportuoti šiose šalyse pagal jose galiojančius įstatymus. Taigi, jei Jus domina, pavyzdžiui, siuntų vežimas į Daniją, privalu įvertinti ne tik šios šalies teisės aktus, reglamentuojančius dokumentų, daiktų, prekių ir kt. transportavimą, bet ir šalių, per kurias siuntinys keliaus.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Komentarai  

0 # tarptautinės 2018-06-08 09:35
Manau dažniausiai artimiesiems yra siunčiami lietuviški maisto produktai, juk jų labiausiai ir pasiilgsta emigravę mūsų giminaičiai. Manau galima siūsti maisto produktus tik reiktų kruopščiai juos supakuoti.
Atsakyti | Atsakyti cituojant | Citata
0 # Agnė 2018-06-27 09:24
Siūsdama siuntinius naudojuosi ParcelABC, nes jie nepradangina siuntinių, pristato jas už gerą kainą, galima siūsti įvairaus dydžio siuntinius.
Atsakyti | Atsakyti cituojant | Citata
0 # Joana 2018-09-23 12:48
Jei nežinote ar tikrai galit siųsti savo siuntinį, visada galit pasitikrinti pas siuntinio kurjerį. Aš visada naudojuosi ParcelABC, ir kainos geros, ir siųsti patogu bei paprasta.
Atsakyti | Atsakyti cituojant | Citata

Pridėti komentarą

ukzinios.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, nesusijusius su tema, įstatymus pažeidžiančius, reklaminius, skatinančius smurtą komentarus. Už komentarus atsako juos parašę skaitytojai. Kurstant smurtą, rasinę, tautinę, religinę bei kitokio pobūdžio neapykantą ar kitaip pažeidžiant LR įstatymus, galite sulaukti atitinkamų tarnybų dėmesio.


Jonines

Kainoteka

Optima 13 Picerijos salės nuoma

Draugai

Ukmerges kulturos puslapiai

gpm 2011 n 135

Lietuvos valstybe

ukvm

vilkmerge

UKC logo 115x63

Apkeliauk

Tauragės laikraštis

KuoSkiriasi.lt

baidariu aukstaitija

Interneto dienraštis Bernardinai

Vilkmerge

lrytas

delfi

logo srtrf-300x170

Į viršų