Būstų kainos – aukščiausios per dešimtmetį

Registrų centras praneša, kad butų ir individualių namų kainos daugelyje Lietuvos regionų tapo aukščiausios per pastarąjį dešimtmetį.

Didžiausias bendrų visos šalies kainų prieaugis fiksuotas naujos statybos namų rinkoje.

Pernai Lietuvoje jie kainavo vidutiniškai 9 proc. daugiau nei 2016 m. Už kvadratinį metrą naujos statybos name pirkėjai pernai mokėjo vidutiniškai 632 eurus. 2016 m. vidutinė fiksuota naujų namų kaina buvo 580 Eur/kv. m.

Senos statybos namai per metus šalyje brango vidutiniškai 3,6 proc. – jų vidutinė kaina kilo iki 363 Eur/kv. m. Ši kaina lenkia rodiklius, fiksuotus dar iki krizės, ir yra aukščiausia nepriklausomos Lietuvos istorijoje.

Mažiausias pokytis fiksuotas vertinant naujos statybos butų kainas. Jos buvo 1,1 proc. aukštesnės nei 2016 m. kainų vidurkis. Vidutinė naujos statybos butų kaina Lietuvoje pernai siekė 1 272 Eur/kv. m.

Vilniuje naujos statybos butai praėjusiais metais kainavo vidutiniškai 1 578 Eur/kv. m – 1,9 proc. daugiau nei 2016 m., kai jų vidutinė kaina siekė 1 549 eurus už kvadratinį metrą. Lyginant su penkių pastarųjų metų kainų vidurkiu, pernai už naujos statybos butus sostinėje pirkėjai mokėjo 6,5 proc. daugiau.

Kituose šalies didmiesčiuose – Kaune, Klaipėdoje, Šiauliuose ir Panevėžyje – naujesnės statybos butų kaina per metus išaugo penktadaliu ir 2017-aisiais siekė 1 123 eurus už kvadratinį metrą. Palyginimui – užpernai už tokio tipo būstą pirkėjai šiuose miestuose mokėjo vidutiniškai 936 Eur/kv. m, o per pastarąjį penkmetį – 884 Eur/kv. m.

Mažesniuose miesteliuose ir kaimo vietovėse naujų butų kaina, lyginant su užpernai fiksuotais vidurkiais, augo 6,5 proc., o bendras penkių metų rodikliais – 9,9 proc. Butai naujos statybos namuose kaimo vietovėse pernai kainavo vidutiniškai 726 Eur/kv. m.

Sostinėje kainų pokytį labiausiai pajautė senesnės statybos butų pirkėjai. Tokio būsto kaina Vilniuje per metus kilo 5,8 proc. ir siekė 1 355 Eur/kv. m. Pastaruosius penkerius metus senos statybos butų kaina sostinėje buvo vidutiniškai 12,8 proc. žemesnė už 2017-ųjų rodiklį.

Vilniuje, lyginant su 2016 m. fiksuotomis kainomis, naujos statybos namai brango 4,9 proc. ir kainavo vidutiniškai 876 Eur/kv. m.

Kituose didžiuosiuose miestuose fiksuotas nuosaikesnis naujų namų brangimas.

Didžiausias kainų pokytis buvo matomas mažesniuose miestuose ir miesteliuose. Per metus naujos statybos namų kainos čia kilo 11,6 proc. ir pernai siekė 594 eurus už kvadratinį metrą. Lyginant su vidutine penkerių paskutiniųjų metų kaina, ši suma 14,8 proc. aukštesnė.

Senos statybos individualūs namai sostinėje kainavo mažiausiai nuo 2013 m. – 915 Eur/kv. m. Praėjusių metų vidutinė kaina buvo 2,2 proc. žemesnė nei 2016-aisiais.

Likusiuose didmiesčiuose senos statybos namų kainos kito nežymiai – jų kvadratinio metro kaina per metus pakilo keletą eurų ir beveik nesiskyrė nuo pastarųjų penkerių metų vidurkių.

Rajonų centruose pastaraisiais metais kilusios kainos šiame segmente taip pat stabilizavosi. Kvadratinis metras senos statybos name pernai čia kainavo vidutiniškai 319 eurų.

Mažųjų miestų gyventojai už senesnės statybos namus pernai mokėjo daugiau nei bet kada anksčiau – vidutiniškai 281 eurą už kvadratinį metrą. Tokia kaina yra 8,5 proc. aukštesnė nei 2016 m. ir 14,7 proc. lenkia pastarųjų penkerių metų vidurkį.

Būsto kainų lygiui apskaičiuoti naudojama Registrų centro surinkta ir statistiškai apdorota informacija apie įvykusius sandorius.

UŽ inf.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Pridėti komentarą

ukzinios.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, nesusijusius su tema, įstatymus pažeidžiančius, reklaminius, skatinančius smurtą komentarus. Už komentarus atsako juos parašę skaitytojai. Kurstant smurtą, rasinę, tautinę, religinę bei kitokio pobūdžio neapykantą ar kitaip pažeidžiant LR įstatymus, galite sulaukti atitinkamų tarnybų dėmesio.


Jonines

Kainoteka

Optima 13 Picerijos salės nuoma

Draugai

Ukmerges kulturos puslapiai

gpm 2011 n 135

Lietuvos valstybe

ukvm

vilkmerge

UKC logo 115x63

Apkeliauk

Tauragės laikraštis

KuoSkiriasi.lt

baidariu aukstaitija

Interneto dienraštis Bernardinai

Vilkmerge

lrytas

delfi

logo srtrf-300x170

Į viršų