Londono viešasis transportas: nuo autobusų iki metro

Vis dažniau keliautojai renkasi savarankiškas keliones, per kurias kelionės planą dėlioja patys: sudaro maršrutus, perka lėktuvų ir kitų transporto priemonių bilietus, užsako viešbučius ir kt.

Bene dažniausiai savarankišką kelionės maršrutą kuriasi keliautojai, skrendantys į Londoną. Toks pasirinkimas nestebina, nes šiuo metu į Londoną galima nukeliauti vos už 30 Eur pirmyn ir atgal. Todėl šiandien Skrendu.lt komanda, atsižvelgdama į keliautojų poreikius, rekomenduoja, kaip viename iš didžiausių miestų pasaulyje sutaupyti laiko ir pasivaikščiojimus pėsčiomis pakeisti į greitesnį keliavimo būdą – viešąjį transportą.

Londonas turi vieną iš didžiausių transporto tinklų pasaulyje, kuris apima net 32-is miesto rajonus. Viešojo transporto sąraše rasite autobusus, metro, traukinius, upės transportus bei tramvajus. Nors visa viešojo transporto sistema atrodo gana sudėtinga ir paini, nėra ko nerimauti – ji labai patikima ir tikras išsigelbėjimas aktyviems turistams!

Kelionė iš oro uosto

Lėktuvui nutupdžius ratus ant Londono žemės, dažnam keliautojui ima kirbėti mintis: kaipgi pasiekti miesto centrą? Tai padaryti galima keliais būdais: rinktis traukinį arba autobusą.

Autobusai išvyksta maždaug kas 15–20 minučių, keliautojų mėgiamiausi – Greenline ir National Express autobusai. Pavyzdžiui, iš Lutono oro uosto iki Victoria stoties Greenline autobuso bilietai internete kainuoja pigiau (9,90 £) negu perkant vietoje (11,00 £), o National Express kainuoja 11,00–12,00 £. Kelionė autobusu trunka kiek ilgiau negu 3 valandas. Pasirinkus easyBus paslaugas, kelionės kaina vienam asmeniui gali svyruoti nuo 4 £ iki 9 £.

Šiuo metu Lutono oro uostas neturi traukinių stoties, bet artimiausia stotis yra už kelių kilometrų. Ji vadinasi Luton Parkway Station ir į ją galima nuvykti kas 10 minučių kursuojančiu autobusu, kuris kainuoja vos kelis svarus. Į miesto centrą traukiniai važiuoja kas 10 minučių, o kelionė trunka apie 40 minučių. Bilietas, su kuriuo galėsite keliauti bet kuriuo dienos metu, perkant internetu kainuoja apie 23 €, o bilieto kaina pirmąja klase gali siekti 33 €.

Transportas mieste

  1. Autobusai ir tramvajai

Londono simboliu tapę dviaukščiai raudoni autobusai yra pigus variantas norintiems greitai paragauti miesto kultūros ir susipažinti su visu miesto centru. Autobusai važinėja 24 valandas per parą. Naktimis šie autobusai važinėja rečiau negu dieną, tad norėdami, kad vairuotojas naktį sustotų, jam reikės parodyti aiškų signalą.

Jei ruošiatės važiuoti nedidelį atstumą, rinkitės miesto autobusus. Tik atminkite, kad autobuse ir tramvajuje negalima susimokėti grynaisiais, reikia turėti bekontaktę mokėjimo kortelę – Travelcard arba Oyster. Ji yra lyg lietuviškos Vilniečio kortelės atitikmuo. Vienkartinis bilietas kainuoja 1,50 £, su juo per valandą galite važiuoti keliais autobusais ar tramvajais. Visos dienos bilietas kainuotų 4,50 £, o savaitės kainuos 21,20 £.

  1. Metro

Požeminė trasa yra padalinta į 9 zonas (centrinis Londonas yra 1 zona), o traukiniai turi net 11-a linijų. Metro nuo penktadienio iki šeštadienio kursuoja nuo 5 val. ryto iki pat vidurnakčio, sekmadienį darbo laikas yra šiek tiek kitoks. Kainos priklauso nuo to, kaip toli ruošiatės važiuoti, koks tai dienos metas ir kaip norėsite atsiskaityti. Pavyzdžiui, jei norėsite pirkti vienkartinį bilietą, geriausias mokėjimo būdas – bekontaktė mokėjimo arba Oyster kortelė.

Skrendu.lt rekomenduoja ištyrinėti metro traukinių schemas bei kokios spalvos metro linija turite važiuoti. Supainioję traukinius, galite nuvažiuoti visai ne ten, kur planavote.

  1. Traukiniai

Tie, kuriems norisi apžvelgti Londono platybes, ir tie, kurie nesiryžta keliauti painia požemine sistema, gali rinktis traukinius. Šiuo metu traukiniai keliauja šešiomis trasomis. Susimokėti galima lygiai taip pat, kaip už metro ar autobusus. Traukinio metinė kortelė jaunimui nuo 16 iki 25 metų kainuoja 30 £, o vienkartinio bilieto kaina priklauso nuo to, kokį atstumą ruošiatės važiuoti.

Daugiau informacijos apie traukinius galite rasti adresu http://www.nationalrail.co.uk/.

  1. Upės transportas / upės autobusai

Jei norisi Londone laiką leisti ypatingai, Skrendu.lt komanda ragina neatsisakyti pasiplaukiojimo laiveliu. Taip išvengsite milžiniškų kamščių ir žymiausias Londono lankytinas vietas pamatysite kitu kampu. Laivai Temzės upe plaukia gana dažnai, o kainos yra priimtinos – jos svyruoja nuo to, kokį atstumą norite plaukti. Bilietus galima pirkti vietoje iš bilietų pardavėjų arba iš šalia stovinčių aparatų. Atkreipkite dėmesį į taikomas nuolaidas – nepraleiskite itin gerų pasiūlymų studentams, vaikams ir kt.

Nevažiuokite nesusimokėję

Įspėjimas tiems, kurie mėgsta rizikuoti ir už savo kelionę viešuoju transportu keliauti nesusimokėję. Londone baudos gali svyruoti nuo 20 iki net kelių tūkstančių svarų! Taip pat jeigu jus erzina žmonių sąmyšis ir nuolatinis chaosas, venkite piko valandų (8.00–9.00; 17.00–19.00), kai į viešąjį transportą sunku net koją įkelti.

Skrendu.lt pataria

Per visą kelionę Londone su savimi turėkite žemėlapį. Nesvarbu, ar tai būtų elektroninis variantas telefone, ar it tikri turistai žemėlapį glamžysite rankose – jo tikrai prireiks painiose gatvelėse ar važiuojant metro sistema.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Komentarai  

0 # onepavaf 2020-01-10 01:17
Amoxicillin Without Prescription: http://mewkid.net/who-is-xandra/ Amoxil lvr.adhg.ukzinios.lt.jgy.wa http://mewkid.net/who-is-xandra/
Atsakyti | Atsakyti cituojant | Citata
0 # efolojh 2020-01-10 01:48
Buy Amoxicillin: http://mewkid.net/who-is-xandra/ Amoxicillin spy.owqo.ukzinios.lt.jgi.kq http://mewkid.net/who-is-xandra/
Atsakyti | Atsakyti cituojant | Citata

Pridėti komentarą

ukzinios.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, nesusijusius su tema, įstatymus pažeidžiančius, reklaminius, skatinančius smurtą komentarus. Už komentarus atsako juos parašę skaitytojai. Kurstant smurtą, rasinę, tautinę, religinę bei kitokio pobūdžio neapykantą ar kitaip pažeidžiant LR įstatymus, galite sulaukti atitinkamų tarnybų dėmesio.


Jonines

Kainoteka

Optima 13 Picerijos salės nuoma

Draugai

Ukmerges kulturos puslapiai

gpm 2011 n 135

Lietuvos valstybe

ukvm

vilkmerge

UKC logo 115x63

Apkeliauk

Tauragės laikraštis

KuoSkiriasi.lt

baidariu aukstaitija

Interneto dienraštis Bernardinai

Vilkmerge

lrytas

delfi

logo srtrf-300x170

Į viršų