Martos ir Paulius žemėlapiai pavergia kelionių entuziastų širdis

Jaukių Martos ir Pauliaus namų svetainėje „įsitaisęs“ netradicinis akcentas – įspūdingo dydžio pasaulio žemėlapis. Iš jo kyšo 30 spalvoti smeigtukai, žymintys poros aplankytus kraštus, o šalia – kelios dešimtys nuotraukų, primenančių gražiausias kelionių akimirkas. Žiūrėdami į „TripMap“ Paulius ir Marta šypsosi: jie kelerius metus brandino idėją, o rezultatas jau pavergė kelionių entuziastų širdis. Itin dažnai šį savitą kelionių dienoraštį perka dovanai – įkurtuvėms, gimtadieniui, vestuvėms, jubiliejui bei kitoms progoms.
Kelerius metus keliavusi idėja

Žemėlapio, kaip savotiškos kelionių prisiminimų saugyklos ir puikios interjero detalės, idėja Pauliaus ir Martos galvoje sukosi jau kelerius metus. „Galvojome apie tai, sakyčiau, nuo 2015 metų. Tiesą sakant, tai buvo Martos mintis“, – šypsodamasis pripažįsta Paulius.
Mergina pasakoja, kad ant sienos kabančio unikalaus dizaino, patvaraus ir didelio žemėlapio prototipas – paprastų paprasčiausiai politinis žemėlapis. Kadaise mergina tokį gavo dovanų ir namuose į jį prie aplankytų kraštų smaigstydavo adatėles. „Tai labai smagus procesas, leidžiantis lyg kolekcionuoti keliones. Gyventi tame procese. Galiausiai, pažvelgęs į žemėlapį, dažniau prisimeni buvusias keliones ir sužadinti instinktą prie esamų smeigtukų pridėti dar po vieną“, – kalbėjo Marta.
Laikui bėgant ant sienos kabėjęs politinis Pasaulio žemėlapis, virtęs Martos kelionių dienoraščiu – „pavargo“ – ir nuo smeigtukų, ir nuo fotografijų, ir nuo laiko. „Visiškai suprantama, juk jis ne tam skirtas, – šypsojosi mergina, – tačiau tai ir pamėtėjo naujosios veiklos idėją. Galvojau, o kodėl nepagaminus tokio, kuris ir būtų skirtas įamžinti keliones? Tuo pačiu tada kėlėmės į naują butą, todėl senojo politinio žemėlapio nenorėjome persikelti ir dėl interjero sprendimų. Jis tiesiog nebūtų įsikomponavęs. Taigi pagalvojau, kad galėtume siūlyti ir skirtingus dizainus. Tam, kad žmonės kelionių žemėlapius galėtų priderinti prie namų interjero ir kurti unikalias savo kelionių istorijas“, – kaip atsirado kelionių dienoraščių idėja, pasakojo pašnekovė.
Marta juokauja, kad Paulius nedažnai pats pasiūlo idėjų, ne visada labai iniciatyviai priima ir išgirstas, tačiau su kelionių žemėlapiu buvo kitaip. „Dabar kartais pagalvoju, kad jis šia mintimi užsikrėtė galbūt dar labiau nei aš“, – atviravo mergina.
 
Žemėlapio eksperimentai
 
Galbūt atrodo, kad pagaminti sieninį žemėlapį – toli gražu ne sunkiausias darbas, tačiau kelionių aistruolių pora tokį teiginį palydi šypsniu. Juk dažnai taip galvojame apie daugelį darbų, su kuriais nesame susidūrę. Galiausiai, pora turėjo ir konkrečią viziją, kurią norėjo įgyvendinti būtent taip, nedarydami nuolaidų nei kokybei, nei vizualiems sprendimams.
„Kai kuriais klausimais iš tiesų nelabai turėjome su kuo pasikonsultuoti, taigi tiesiog bandydavome visas įmanomas medžiagas, konstrukcijas ir paprasčiausiai tikrindavome. Galima sakyti, kad žemėlapis, toks, koks jis yra, gimė iš mūsų patirties. Ieškodami tinkamos konstrukcijos apėjome daugybę parduotuvių. Nutuokėme, ko ieškome, bet negalėjome paaiškinti. Namo parsinešėme daugybę pavyzdžių, smaigstydavome į juos adatėles. Norėjome išgvildenti ne vieną akcentą – sminga lengvai ar ne, kokio dydžio skylutę palieka, kaip įsminga antrą kartą ir t.t.“, – bandymų laikotarpį prisiminė Paulius.
Dviejų kelionių entuziastų siekis savotiškai prikelti ne tik tolimuose atminties stalčiukuose seniai dulkančius nepakartojamų kelionių prisiminimus, bet iš giliausių komodų kertelių ištraukti ir jų atributus – nuotraukas, bilietus, apyrankes ir kitus suvenyrus. Taigi – teko spręsti ir dar vieną klausimą – kaip suteikti žemėlapiui jėgų išlaikyti kelionių prisiminimų svorį?
 
Pirmasis „kūdikis“ – pačių svetainėje
 
Atrasti specialią žemėlapio konstrukciją, kurią įsivaizdavo, Pauliui ir Martai pavyko. Sukurtas ir originalus kelionių dienoraščio dizainas, o pirmasis „TripMap“ egzempliorius nuo liepos mėnesio puikuojasi pačių idėjos sumanytojų namuose.
Palei žemėlapio kraštus „sutupdytose“ nuotraukose – linkėjimus iš įvairiausių šalių siunčiančios Martos ir Pauliaus šypsenos, o pačioje žemėlapio drobėje įsmeigtos 30 adatėlės. Pora skaičiuoja, kad teko pabuvoti Latvijoje, Estijoje, Lenkijoje, Norvegijoje, Vokietijoje, Ispanijoje, Italijoje, Graikijoje, Ukrainoje, Gruzijoje, Čekijoje, Slovakijoje, Austrijoje, Vengrijoje, Rusijoje, Jungtinėse Amerikos Valstijose ir Kanadoje. Kai kuriose valstybėse įsmeigta po kelis smeigtukus, mat žemėlapis pakankamai detalus – žymi didžiausius ir svarbiausius šalių miestus. Marta tikina, kad svetainės sieną puošiantis žemėlapis su smeigtukais ant drobės – ne tik puikus jau prabėgusių kelionių priminimas, bet ir motyvacija planuoti naujas.
Pora pastebi, kad savito kelionių dienoraščio idėja sparčiai prigyja tarp kelionių entuziastų, mat skirtingų dizainų ir dydžių „TripMap“ žemėlapiai jau rado daugiau nei šimtą šeimininkų. Dažnai kelionių dienoraštis perkamas dovanų ir pačioms įvairiausioms progoms – gimtadienio, vestuvių, įkurtuvių ar artėjančių Kalėdų. Paulius prisiminė, kad viena pirkėja nustebino pirkusi kelionių kalendorių broliui tiesiog vardo dienos proga.
 
Projekto nuoroda: https://tripmap.lt
Projekto Facebook puslapis: https://www.facebook.com/tripmap.lt/
Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Pridėti komentarą

ukzinios.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, nesusijusius su tema, įstatymus pažeidžiančius, reklaminius, skatinančius smurtą komentarus. Už komentarus atsako juos parašę skaitytojai. Kurstant smurtą, rasinę, tautinę, religinę bei kitokio pobūdžio neapykantą ar kitaip pažeidžiant LR įstatymus, galite sulaukti atitinkamų tarnybų dėmesio.


Jonines

Kainoteka

Optima 13 Picerijos salės nuoma

Draugai

Ukmerges kulturos puslapiai

gpm 2011 n 135

Lietuvos valstybe

ukvm

vilkmerge

UKC logo 115x63

Apkeliauk

Tauragės laikraštis

KuoSkiriasi.lt

baidariu aukstaitija

Interneto dienraštis Bernardinai

Vilkmerge

lrytas

delfi

logo srtrf-300x170

Į viršų