Grūdai. Kodėl jie naudingi sveikatai?

Grūdinės kultūros sudaro didelę dalį žmonių kasdienio raciono ir laikomos sveiku produktu. Tai vienas iš pagrindinių mūsų energijos, gaunamos iš maisto, šaltinių. Trys dažniausiai vartojamos grūdų rūšys yra kviečiai, ryžiai ir kukurūzai.

Javų grūdai (arba paprasti grūdai) yra mažos, kietos ir maistingos sausos sėklos, kurios auga ant žolės pavidalo augalų, vadinamų grūdais.Daugumoje šalių jie yra pagrindinis maisto produktas, nes jų galima užsiauginti, o tai aktualu skurdžiai gyvenantiems žmonėms.Iš tiesų, visame pasaulyje šių maisto produktų kiekis yra didesnis nei bet kuri kita maisto produktų grupė.

Pilno grūdo produktai ir rafinuoti grūdai

Kaip ir dauguma kitų maisto produktų, ne visi grūdai yra lygūs, t.y. vienodai vertingi, maistingi, naudingi mūsų sveikatai. Svarbu atskirti sveikuosius ir rafinuotus grūdus.

Sveiki grūdai (pilno grūdo) yra sudaryti iš šių trijų dalių:

Sėlenos: kietas išorinis grūdų sluoksnis. Jame yra skaidulos, mineralai ir antioksidantai.

Gemalas: turtinga maistinių medžiagų šerdis, turinti angliavandenių, riebalų, baltymų, vitaminų, mineralų, antioksidantų ir įvairių kitų naudingų medžiagų. Tai yra augalo embrionas, dalis, iš kurios atsiranda naujas augalas.

Endospermas: didžiausia grūdo dalis, kurio yra daugiausia angliavandenių (krakmolo pavidalu) ir baltymų.

Išvalyti (rafinuoti) nuo pilno grūdo skiriasi tuo, kad iš rafinuotų grūdų yra pašalintos sėlenos ir gemalas, paliktas tik endospermas.

Kai kurie grūdai (pavyzdžiui, avižos) paprastai valgomi sveiki, o kiti paprastai vartojami rafinuoti, t.y. praradę didžiąją dalį naudingų medžiagų.

Daugelis grūdelių dažniausiai sunaudojami po to, kai jie yra susmulkinti į labai gerus miltus ir perdirbami į kitą formą. Dažniausiai tai yra kviečiai.

Svarbu prisiminti bei įsidėmėti, jog užrašai ant grūdų pakuočių gali būti klaidinantys. Net jeigu pakuotė skelbia, kad perkate pilno grūdo miltus, jie gali turėti panašų poveikį jūsų organizmo metaboliniams procesams kaip ir rafinuotų grūdų produktai.

Pavyzdys – pusryčių dribsniai. Šis produktas nėra nė trupučio naudingas, nors skelbiama, kad jame yra šiek tiek pilno grūdo grūdų.

Norite vartoti tik pačios aukščiausios kokybės grūdus? Kreipkitės į Gruzdžių malūną.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(1 balsas)

Pridėti komentarą

ukzinios.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, nesusijusius su tema, įstatymus pažeidžiančius, reklaminius, skatinančius smurtą komentarus. Už komentarus atsako juos parašę skaitytojai. Kurstant smurtą, rasinę, tautinę, religinę bei kitokio pobūdžio neapykantą ar kitaip pažeidžiant LR įstatymus, galite sulaukti atitinkamų tarnybų dėmesio.


Jonines

Kainoteka

Optima 13 Picerijos salės nuoma

Draugai

Ukmerges kulturos puslapiai

gpm 2011 n 135

Lietuvos valstybe

ukvm

vilkmerge

UKC logo 115x63

Apkeliauk

Tauragės laikraštis

KuoSkiriasi.lt

baidariu aukstaitija

Interneto dienraštis Bernardinai

Vilkmerge

lrytas

delfi

logo srtrf-300x170

Į viršų