Norite padėkoti medikui? Darykite tai tinkamai

E. Tamošiūnienė įsitikinusi, kad geriausia medikams dėkoti viešai, pavyzdžiui, parašyti gražų atsiliepimą internete. E. Tamošiūnienė įsitikinusi, kad geriausia medikams dėkoti viešai, pavyzdžiui, parašyti gražų atsiliepimą internete.

Dažnas po operacijos sveikstantis pacientas su maišeliu rankoje ar vokeliu kišenėje, norėdamas padėkoti, užsuka į jį operavusio gydytojo kabinetą. Retas žino, kad tokia padėkos forma yra kyšis, ir net nepagalvoja apie kitus padėkos būdus, kurie neverstų jaustis nejaukiai, nežeistų ir nežemintų mediko, kai jam svarbiausia – gerai pavykusi operacija ir sveikstantis pacientas. Tad ar tikrai vis dar reikia nešti gydytojams dovanas, o galbūt galima atsidėkoti oficialiu būdu?

Dėl kyšio negydys geriau

Brukamas kyšis – tai nemaloni situacija abiem pusėms. „Dažnas gydytojas šioje situacijoje galvoja, kad pacientas juo nepasitiki, abejoja jo noru padėti pacientui. Kai medikas atsisako paimti, dažnas pacientas lieka pasimetęs ir nesupratęs, kodėl medikas nepaėmė dovanos, galvoja, kad gal ji per maža, ar per prasta. Nerimauja, kad dabar jo turbūt negydys ar gydys netinkamai. Daug kas tikina, kad duodami kyšį tiesiog nori padėkoti medikui, tačiau visuomet galima paieškoti ir rasti kitokių būdų“, – įsitikinusi Eglė Tamošiūnienė, Sveikatos apsaugos ministerijos Antikorupcijos ir atitikties skyriaus vedėja.

Medikai vieningai teigia, kad joks kyšis negali pakeisti gydymo eigos, kurią gydytojui numato įvairūs teisės aktai, oficialiai patvirtintos ligų gydymo schemos. Be to, svarbu žinoti, kad ne tik vokeliai su pinigais, bet ir mažos dovanėlės – saldainiai ar kava – yra kyšis, už kurį ir duodančiam, ir jį imančiam gresia baudžiamoji atsakomybė.

Geriausia – vieša padėka

Jei bet kokia dovanėlė gydytojui yra kyšis ir nusikaltimas, tai kaip gi pacientai gali išreikšti savo dėkingumą? Ir kokia forma išreikšta padėka būtų maloniausia pačiam medikui?

E. Tamošiūnienė įsitikinusi, kad geriausia yra padėkoti viešai, pavyzdžiui, parašyti padėką, gražų atsiliepimą socialiniuose tinkluose, specializuotose portaluose ar tiesiog parašius perduoti įstaigos administracijai, kuri pasirūpins, kad ne tik medikas sužinotų apie padėką, bet ir ją paviešins. Gydytojui bus malonu skaityti parašytą atsiliepimą apie jo gerą darbą, galbūt tas geras atsiliepimas paskatins ir kitus pacientus pas jį apsilankyti. Be to, vieša padėka sustiprins gydytojo gerą reputaciją jo kolegų ir vadovybės akyse.

Atsidėkoti geru žodžiu

Vis dar dažnai visuomenėje kyla diskusijos, ar reikia atsidėkoti medikams ir kaip tai padaryti. Iš Ukmergės kilęs Audrius pasakoja, jog net tarp savo artimųjų nuolat girdėdavęs tokio pobūdžio diskusijas. „Vienas atvejų, kai teko itin daug diskutuoti padėkos medikams klausimu, buvo tuomet, kai gimdė žmona. Ji jautė didžiulį artimųjų spaudimą tartis su konkrečiu mediku dėl gimdymo, o po to jam atsidėkoti, nors pati dvejojo, ar to tikrai reikia, – suvokė, kad gydytojas už ją pagimdyti negalės, o komplikacijomis jie nesuinteresuoti. Be to, gimdymo metu medikai būna atsakingi net ne už vieną, o už dvi gyvybes. Žmona dvejojo iki pat gimdymo pražios, iki nuvykimo į ligoninę. Susitarusi su jokiu gydytoju nebuvo, atvykome naktį, po kelių valandų pasikeitė pamaina ir viskas buvo aukščiausiame lygyje: informacija suteikta, žmonos norai pildomi. Gimdymas buvo sklandus, sūnus gimė sveikas, tad nesijautė jokios įtampos. Nors jau praėjo daugiau nei ketveri metai, šią dieną prisimename kaip šventę“, – sako Audrius ir prisimena, kad išvykstant iš ligoninės nuėjęs į kasą oficialiai sumokėjo tik už vienvietę palatą, tačiau šią paslaugą oficialiai gali gauti visi to pageidaujantys.    

Vyras įsitikinęs, kad visuomet yra svarbu mandagiai bendrauti su žmonėmis, o vykstant gimdymui ar kokiam kitam gydymui visuomet svarbu klausytis medikų, vykdyti nurodymus, juos gerbti, o ne rodyti savo įnorius ir vaizduoti, kad viską žinai geriau. 

Organizuoja specialią akciją

Sveikatos apsaugos ministerija, skatindama pacientus atsisakyti kyšininkavimo ir dėkoti medikams viešai, inicijuoja akciją šalies ligoninėse ir poliklinikose. Pacientai sveikatos priežiūros įstaigų skelbimų lentoje galės rasti informaciją apie padėkos akciją: įstaigose bus iškabinti plakatai su vokais, o šalia jų bus  atvirukai. Kiekvienas pacientas ant jo galės parašyti padėką jį gydančiam gydytojui ar slaugytojui ir įmesti į greta esantį specialų voką. Planuojama, kad akcija tęsis iki gegužės vidurio.

Informacija parengta bendradarbiaujant su LR sveikatos apsaugos ministerija, kuri įgyvendina  Europos socialinio fondo ir Lietuvos Respublikos valstybės lėšomis finansuojamą projektą „Korupcijos prevencijos didinimas sveikatos apsaugos sektoriuje“.       

Užs. Nr. 335

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Pridėti komentarą

ukzinios.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, nesusijusius su tema, įstatymus pažeidžiančius, reklaminius, skatinančius smurtą komentarus. Už komentarus atsako juos parašę skaitytojai. Kurstant smurtą, rasinę, tautinę, religinę bei kitokio pobūdžio neapykantą ar kitaip pažeidžiant LR įstatymus, galite sulaukti atitinkamų tarnybų dėmesio.


Jonines

Kainoteka

Optima 13 Picerijos salės nuoma

Draugai

Ukmerges kulturos puslapiai

gpm 2011 n 135

Lietuvos valstybe

ukvm

vilkmerge

UKC logo 115x63

Apkeliauk

Tauragės laikraštis

KuoSkiriasi.lt

baidariu aukstaitija

Interneto dienraštis Bernardinai

Vilkmerge

lrytas

delfi

logo srtrf-300x170

Į viršų