Ką reikėtų žinoti prekybos verslo naujokams?

Prekyba, kaip ir gamyba – vienas esminių ekonomikos variklių. Parduoti galima praktiškai bet ką, tačiau tikintis didesnės sėkmės reikia žinoti, kur, kokiomis prekėmis prekiauti ir kada palankiausias metas jas parduoti. Daugiausiai pelno iš pardavimų gauna tie, kurie geba tinkamai analizuoti duomenis bei greitai reaguoja į rinkos pokyčius. O kas dar svarbu prekybos verslo naujokams?

Tarptautinės prekybos niuansai

Norint užmegzti kontaktus su tarptautine rinka, pirmiausiai reikia išsirinkti patikimus tiekėjus bei gebėti adekvačiai įvertinti jų tiekiamą produkciją. Jei ketinate vystyti didmeninę prekybą, ypač atidžiai reikėtų rinktis tiekėjus. Labai svarbu atkreipti dėmesį ir į krovinių pervežimo galimybes, kaštus: tarkime, ES mastu transportas kroviniams, o tuo pačiu ir kroviniai transportui surandami akimirksniu transporto biržose, tuo tarpu iš Azijos, Pietų Amerikos ir kitų trečiųjų šalių rinkų įsivežti produkciją – daug sudėtingiau.

Norint neapsigauti dėl produkcijos kokybės, reikėtų:

  • Su tiekėjais aptarti, kokios kokybės produkcijos tikimasi.
  • Apžiūrėti, būtinai pačiupinėti ir išbandyti produkciją, jokiu būdu nepasitikėti nuotraukomis.
  • Pirmųjų sandorių metu vengti pervesti dideles sumas pinigų arba tartis dėl avansinių mokėjimų, papildomų garantijų.
  • Sudaryti ir pasirašyti bendradarbiavimo sutartis.

Teisinės konsultacijos irgi praverčia

Kaip pastebi krovinių vežėjai, į Lietuvą įvežama vis daugiau populiariausių prekių ženklų klastočių, kurios pagal įstatymus sunaikinamos. Lyginant pastarųjų 5-erių metų statistinius duomenis, į šalį drabužių, avalynės, kvepalų, išmaniųjų telefonų ir kt. prekių klastočių patenka net dešimtimis kartų daugiau. Tad, pavyzdžiui, perkant prekes iš Kinijos reikia įsitikinti, ar tiekėjas nepažeidžia intelektinės nuosavybės. Vėlgi prieš užsisakant prekių reikėtų gerai ištirti produkto dizainą, pasidomėti, ar šis produktas nėra patentuotas, ar tai nėra vienas iš autorių teisių objektų. Kartais tai išsiaiškinti patiems sudėtinga, todėl galima pasikonsultuoti su teisininkais.

Pasidomėkite galimybėmis gaminti produkciją Lietuvoje

Užsisakyti prekių iš Azijos rinkų anaiptol nėra pats lengviausias pasirinkimas: užtrunka bendravimas, detalių derinimas, logistika. Todėl dažnai gamyba vietinėje rinkoje pasiteisina labiau. Jei nėra galimybių produkcijos gaminti Lietuvoje, kita alternatyva – Lenkija, kurioje verslo aplinka panaši, panašios kainos, dėl laisvo prekių judėjimo paprasta ir pigu pervežti krovinius. Gaminant produkciją vietoje, paprasčiau kontroliuoti kokybę, stebėti investicijas ir jų grąžą. Be to, gaminant produkciją vietinėje rinkoje ar gretimose valstybėse, paprasčiau organizuoti verslo susitikimus, pagerėja komunikacija, todėl sprendimai priimami greičiau, dažnai jie – ir efektyvesni.

Įvertinkite ir konkurentus

Prekybos verslo naujokai dažnai būna vedini iliuzijų, tačiau nuodugniau susipažinus su konkurencine aplinka, įvertinus kitus prekybininkus, iliuzijos išsisklaido. Vertėtų nuodugniai išstudijuoti konkurentų veiklos pranašumus ir trūkumus – turėsite aiškesnę kryptį, kur link judėti. Reikėtų domėtis ir potencialiais vartotojais, jų įpročiais, rinkos ypatumais.

Galiausiai, sudėliojus visus taškus ant „i“, beliks pasidomėti reklamos galimybėmis, nes naujam verslui pajudėti be reklamos – labai mažai vilčių. Vertėtų rasti ir patikimus partnerius logistikoje, nes be transporto paslaugų, jei neturite nuosavų automobilių, jokiam pradedančiajam gamybiniam verslui nepavyks išsiversti – adekvačiai pasirinkta krovinių gabenimo schema padės sutaupyti nemažai kaštų ir leis verslui suklestėti.


Reklama: terraproject.lt

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Pridėti komentarą

ukzinios.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, nesusijusius su tema, įstatymus pažeidžiančius, reklaminius, skatinančius smurtą komentarus. Už komentarus atsako juos parašę skaitytojai. Kurstant smurtą, rasinę, tautinę, religinę bei kitokio pobūdžio neapykantą ar kitaip pažeidžiant LR įstatymus, galite sulaukti atitinkamų tarnybų dėmesio.


Kainoteka

Optima 13 Picerijos salės nuoma

Draugai

Ukmerges kulturos puslapiai

gpm 2011 n 135

Lietuvos valstybe

ukvm

vilkmerge

UKC logo 115x63

Apkeliauk

Tauragės laikraštis

KuoSkiriasi.lt

baidariu aukstaitija

Interneto dienraštis Bernardinai

Vilkmerge

lrytas

delfi

logo srtrf-300x170

Į viršų