Viešieji pirkimai – kaip užkirsti kelią korupcijai?

Anot S. Vaitukaitytės, nors pranešimų apie pažeidimus nagrinėjimas užsitęsia, tačiau tai būdas išsiaiškinti apie korupcijos atvejus. Anot S. Vaitukaitytės, nors pranešimų apie pažeidimus nagrinėjimas užsitęsia, tačiau tai būdas išsiaiškinti apie korupcijos atvejus.

Jei nors kartą lankėtės viešųjų pirkimų portale, tai tikriausiai teko matyti kokios ligoninės ar poliklinikos skelbimą apie pirkimą. Sveikatos priežiūros įstaigos tokiu būdu perka medikamentus, maisto produktus, statybines medžiagas, vienkartines medicinines priemones, medicinos įrangą.

Kaip atpažinti viešųjų pirkimų pažeidimą?

Tačiau net ir ten, kur viskas reguliuojama įstatymais, o tvarka griežtai prižiūrima kontroliuojančių institucijų, pasitaiko korupcijos atvejų. Tai teigia Viešųjų pirkimų tarnybos (VPT) direktoriaus pavaduotoja Sonata Vaitukaitytė, atskleisdama, kada medicinos įstaigų viešieji pirkimai kelia nepasitikėjimą.

„Ekspertams įtarimų kyla įvairiais atvejais. Vienas jų, kai matomas dažnas poreikis įsigyti brangios medicininės įrangos. Tada kyla klausimas, ar tikrai ligoninei ar poliklinikai reikia tokios brangios įrangos? Ar įsigyta įranga vėliau išnaudojama visu pajėgumu? Matome įvairių pavojaus signalų, įspėjančių, kad valstybės lėšos gali būti panaudojamos neefektyviai“, – pasakoja S. Vaitukaitytė.

Pašnekovė pastebi, kad sveikatos priežiūros sektoriuje dažnai vyksta vadinamieji vieno tiekėjo pirkimai. „Dėl šios priežasties šis sektorius yra vienas rizikingiausių. Štai, pavyzdžiui, medicininių analizatorių ir reagentų pirkimai, kai uždaro kodo analizatoriams tinka tik tam tikri reagentai, kuriuos galima įsigyti tik iš vieno pardavėjo, todėl techninė specifikacija suformuluojama konkretiems reagentams arba patiems analizatoriams. Jų specifikacijos reikalavimai įvardijami tokie, kad kitas tiekėjas praktiškai neturi galimybės laimėti konkursą“, – tikina VPT atstovė.

Be to, matoma ir nauja korupcijos apraiškų tendencija – techninėje specifikacijoje pateikiami konkurenciją ribojantys reikalavimai dabar perkeliami į ekonominio naudingumo reikalavimus. Teoriškai tokiame pirkime gali dalyvauti visi, tačiau pagal keliamus kriterijus pardavėjas gaus 0 balų. Laimės tas, kuris iš anksčiau buvo įgijęs pranašumą ir gaus daug daugiau balų.

Kaip sumažinti nesąžiningą konkurenciją?

Esant ne vienam įstatymo pažeidimo atvejui reikia imtis atitinkamų veiksmų. Pasak S. Vaitukaitytės, tarnyba esą svarsčiusi apie nesąžiningo elgesio mažinimo būdus. Vienas jų – šabloninės techninės specifikacijos, į kurias reikėtų įrašyti tik specifinius reikalavimus. Tai ne tik padėtų užtikrinti skaidrumą viešiesiems pirkimams, bet ir taptų pagalba organizacijoms, neturinčioms pakankamai žinių parengti kokybiškas ir konkurenciją užtikrinančias specifikacijas.

Taip pat ne kartą esame įsitikinę, kad visuomenės balsas gali būti pranašesnis už bet kokį ginklą. Lygiai taip pat ir kovoje su korupcija. Siekiant didesnio viešųjų pirkimų skaidrumo, labai svarbus tampa viešuosiuose pirkimuose dalyvaujančių verslo atstovų įsikišimas – pranešimai apie galimus korupcijos atvejus. Anot. S. Vaitukaitytės, nors pranešimų apie pažeidimus nagrinėjimas užsitęsia, tačiau tai yra vienas efektyviausių būdų išsiaiškinti apie korupcijos ir nesąžiningos konkurencijos atvejus bei užkirsti jiems kelią.

Gydymo įstaigos siekia skaidrumo

Ukmergės pirminės sveikatos priežiūros centro (PSPC) teisininkės ir viešųjų pirkimų specialistės Dovilės Aleksandravičienės teigimu, pirkimai yra vykdomi kone kiekvieną dieną.

„Derėtų išskirti, kad įsigyjamos yra dvejopos paskirties prekės ir paslaugos. Pirmiausia, tai, kas reikalinga pacientų gydymui – medikamentai, medicinos pagalbos priemonės, reagentai laboratoriniams tyrimams, odontologinės ir dezinfekcinės medžiagos, medicininė įranga bei jos priežiūros paslaugos ir pan. Taip pat tai, kas užtikrina sklandžią ligoninės ūkinę veiklą – kanceliarinės, švaros prekės, skalbimo paslaugos, automobilių priežiūros paslaugos, remonto darbai, ūkinės prekės“, – vardija PSPC teisininkė ir viešųjų pirkimų specialistė.

Pasak pašnekovės, planuojant pirkimus ir jiems rengiantis visuomet yra laikomasi Viešųjų pirkimų įstatymo, jame nustatytos tvarkos ir reikalavimų. Jokiais būdais nėra laužoma tvarka ar dirbtinai mažinama tiekėjų konkurencija. Pavyzdžiui, prieš pradėdami didesnės vertės pirkimo procedūras viešai informuoja apie konsultacijas su potencialiais tiekėjais. Jų metu išsiaiškinama įsigyjamų prekių, paslaugų ar darbų techninės charakteristikos, pristatymo tvarka ir kiti duomenys, kurie yra reikalingi sklandžiam pirkimo vykdymui ir jo įgyvendinimui.

Užkirsti kelią korupcijai padeda ir tinkamai bei atsakingai rengiamos techninės specifikacijos, tiekėjų kvalifikacijos reikalavimai, nepriekaištingos reputacijos ir nešališkų viešųjų pirkimų komisijų sudarymas.

„Be visų šių priemonių, prekes ir paslaugas neretai perkame ir CPO kataloge. Naudojantis juo dažniausiai įsigyjami vaistai. Tai ne tik mažiausios kainos ir skaidrumo garantija, bet ir darbuotojų laiko taupymas. Procedūros atliekamos greitai, naudojimasis katalogu paprastas ir suprantamas kiekvienam naudotojui. Kadangi procedūros automatizuotos, visiškai panaikinamos galimos korupcijos apraiškos. Įstaiga taip pat laikosi politikos, kad kuo daugiau pirkimų būtų skelbiami viešai, kiek įmanoma mažinant neskelbiamų pirkimų skaičių. Viešumas – pagrindinis kelias link skaidrumo bei tinkamo lėšų naudojimo“, – įsitikinusi Ukmergės PSPC atstovė.

Informacija parengta bendradarbiaujant su LR sveikatos apsaugos ministerija, kuri įgyvendina Europos socialinio fondo ir Lietuvos Respublikos valstybės lėšomis finansuojamą projektą „Korupcijos prevencijos didinimas sveikatos apsaugos sektoriuje“.

Užs. Nr. 762

 

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Pridėti komentarą

ukzinios.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, nesusijusius su tema, įstatymus pažeidžiančius, reklaminius, skatinančius smurtą komentarus. Už komentarus atsako juos parašę skaitytojai. Kurstant smurtą, rasinę, tautinę, religinę bei kitokio pobūdžio neapykantą ar kitaip pažeidžiant LR įstatymus, galite sulaukti atitinkamų tarnybų dėmesio.


Jonines

Kainoteka

Optima 13 Picerijos salės nuoma

Draugai

Ukmerges kulturos puslapiai

gpm 2011 n 135

Lietuvos valstybe

ukvm

vilkmerge

UKC logo 115x63

Apkeliauk

Tauragės laikraštis

KuoSkiriasi.lt

baidariu aukstaitija

Interneto dienraštis Bernardinai

Vilkmerge

lrytas

delfi

logo srtrf-300x170

Į viršų