Kodėl pasirinkti nepriklausomą elektros tiekėją yra naudingiau?

Redakcija gavo ukmergiškio laišką, kuriame jis prašo parašyti apie energijos skirstymo operatoriaus (ESO) vykdomus pokyčius – nurodymą pasirinkti privačius elektros tiekėjus – ir kaip keisis sąlygos bei įsipareigojimai.

Ukmergiškis į redakciją kreipėsi, gavęs pakartotinį ESO laišką iki šių metų gruodžio 10 dienos pasirinkti privatų elektros tiekėją.

Jeigu gyventojas to nepadarys, jam neva bus nutrauktas elektros tiekimas. Pakartotinį raginimą ukmergiškis gavo po to, kai jau buvo pranešęs savo sprendimą ESO, kad nori tęsti sutartį su „Ignitis“, ir suteikęs informaciją apie sumažėjusį elektros suvartojimą.

ESO Ryšių su visuomene projektų vadovas Tomas Kavaliauskas pirmiausia paaiškino, kodėl, apskritai, reikia rinktis tiekėjus.

Iki šiol gyventojai mūsų šalyje elektros energiją pirko iš visuomeninio tiekėjo „Ignitis“, o elektros kainą nustatė Valstybinė energetikos reguliavimo taryba (VERT). Įgyvendindamas ES reikalavimus,  Seimas šių metų gegužę priėmė Elektros energetikos įstatymo pataisas. Taip Lietuva prisijungė prie ES šalių, kuriose visi vartotojai gali patys pasirinkti sau tinkamą elektros energijos tiekėją. Elektra, kaip ir daugelis kitų paslaugų, tampa preke.

Pokytis, pasak T. Kavaliausko, vykdomas nuosekliai trimis etapais. Iki 2023 m. bus atsisakoma monopolinių visuomeninio tiekėjo paslaugų ir sukuriamos sąlygos aktyviai veikti elektros energijos tiekėjams.

T.Kavaliausko teigimu, keisis tai, kad vartotojas spręs pats iš ko, kokiomis sąlygomis ir už kiek pirkti elektrą. „Gyventojas galės nutraukti sutartį su vienu tiekėju ir rinktis kitą. Bus panašiai kaip mobiliojo ryšio rinkoje, kai vartotojai patys sprendžia kokio operatoriaus paslaugomis naudotis“, – pavyzdžiu paaiškino ESO atstovas.

Kuo tai naudinga gyventojams? Tiekėjai konkuruos dėl klientų, tad manoma, kad jie siūlys kokybiškesnes ir įvairesnes paslaugas, kurs naujas. Bus galima palyginti įvairių elektrą parduodančių tiekėjų pasiūlymus. 

Šiemet vykdomas pirmasis etapas – tiekėją iki gruodžio 10 d. turi pasirinkti daugiausiai – daugiau kaip 420 kWh/mėn. – elektros sunaudojantys vartotojai.

ESO atstovas išaiškino, kaip vyko atranka: kas patenka į pirmąjį etapą, skaičiuota vadovaujantis teisės aktais ir laikotarpio nuo 2019 m. birželio 1 d. iki 2020 m. gegužės 31 d. duomenimis.

Vartotojui gavus elektros tiekėjų pasiūlymą, būtina atidžiai susipažinti su atsiųsta informacija, palyginti su kitų tiekėjų pasiūlymais, nuodugniai perskaityti siūlomą sutartį ir tik tada priimti galutinį sprendimą.

Visuomeninis tiekėjas „Ignitis“ paslaugų 1-ojo etapo dalyviams nuo sausio 1 d. nebeteiks.

Tačiau ESO atstovas nuramino  – elektra niekur nedings. Laiku tiekėjo nepasirinkusiems gyventojams bus užtikrinamas garantinis elektros energijos tiekimas. Vartotojo turimam objektui elektrą tieks ESO.

Tačiau ji – tik laikinas sprendimas, o elektros kaina bus ketvirtadaliu didesnė. Be to – gyventojas iš anksto nežinos, kiek kainuos jo suvartojama elektra.

„Garantinio tiekimo vartotojas kas mėnesį mokės vis kitokią elektros kainą, o pati garantinio tiekimo paslauga bus teikiama ribotą – iki 6 mėnesių trunkantį – laiką. Todėl vartotojui naudingiau  pasirinkti nepriklausomą, rinkos sąlygomis paslaugas teikiantį elektros tiekėją. Be to, garantinio tiekimo elektros kainos (kaip produkto) dedamoji ne tik bus brangesnė ketvirtadaliu, bet ir kiekvieną mėnesį keisis, nes nustatoma pagal praėjusio mėnesio elektros biržos „Nordpool“ kainą. Tad tokį vartotoją kas mėnesį pasieks vis kitokia elektros sąskaita“ – rašoma atsakyme.

Galiausiai gyventojas vis vien turės pasirinkti nepriklausomą elektros tiekėją. Tad nereikėtų atidėlioti šio sprendimo.

ESO atstovo teigimu, jie siunčia tik rekomendacinius ar informacinius laiškus. Gyventojai, priėmę sprendimus, turi sudaryti sutartis su pasirinktais tiekėjais, kurie ir informuos ESO.

Asmenys, kuriems neaiškūs vykdomi pokyčiai, raginami skaityti apie tai specialioje interneto svetainėje www.pasirinkitetiekeja.lt arba skambinti tel. 8 626 55565.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Komentarai  

+7 # ramas 2020-11-18 13:10
Dar vienas puikus ir įteisintas budas pasipinigauti įvairiems špikuliantams.Kaina automatiškai visų "pasiūlytojų"brangesnė nei esama dabar.Ir tikrai neturės ji jokių tendencijų pigti.Tad po sutarties pasirašymo teks mokėt brangiau-nors bandoma teigti atvirkščiai.
Atsakyti | Atsakyti cituojant | Citata

Pridėti komentarą

ukzinios.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, nesusijusius su tema, įstatymus pažeidžiančius, reklaminius, skatinančius smurtą komentarus. Už komentarus atsako juos parašę skaitytojai. Kurstant smurtą, rasinę, tautinę, religinę bei kitokio pobūdžio neapykantą ar kitaip pažeidžiant LR įstatymus, galite sulaukti atitinkamų tarnybų dėmesio.


Jonines

Kainoteka

Optima 13 Picerijos salės nuoma

Draugai

Ukmerges kulturos puslapiai

gpm 2011 n 135

Lietuvos valstybe

ukvm

vilkmerge

UKC logo 115x63

Apkeliauk

Tauragės laikraštis

KuoSkiriasi.lt

baidariu aukstaitija

Interneto dienraštis Bernardinai

Vilkmerge

lrytas

delfi

logo srtrf-300x170

Į viršų