Ukmergė ryšių su Baltarusija nutraukti neskuba

Prieš dešimtmetį užsimezgė bendradarbiavimo ryšiai įvairiose srityse. Prieš dešimtmetį užsimezgė bendradarbiavimo ryšiai įvairiose srityse.

Po priverstinio keleivinio lėktuvo nutupdymo Minsko oro uoste kai kurios šalies savivaldybės svarsto stabdyti bendradarbiavimą su Baltarusijos miestais partneriais. Ukmergės rajono savivaldybė to daryti neskuba.

Baltarusijos prezidento Aliaksandro Lukašenkos nurodymu gegužės 23 dieną prievarta Minske buvo nutupdytas keleivinis lėktuvas Atėnai–Vilnius su daugiau kaip 100 keleivių. Juo skridęs Baltarusijos opozicijos žurnalistas Ramanas Pratasevičius ir jį lydėjusi draugė Sofija Sapega buvo sulaikyti ir uždaryti į areštinę.

Demokratinio pasaulio valstybės pasmerkė šį išpuolį ir ėmėsi sankcijų prieš Baltarusiją. O kaip gi mūsų savivaldybių draugystės su partneriais iš Baltarusijos?

Apie ryšių nutraukimą pirmoji prabilo Akmenės rajono savivaldybė, bendradarbiaujanti su Baltarusijos Gomelio apskrities Rečicos rajonu.

Tačiau Lietuvos savivaldybių asociacijos prezidentas, Jonavos rajono meras Mindaugas Sinkevičius įsitikinęs, kad, peržiūrint santykius su savivaldybėmis partnerėmis, Baltarusijoje reikalingi koordinuoti veiksmai. Nutarta kreiptis į Užsienio reikalų ministeriją dėl rekomendacijos, kaip geriau elgtis šioje situacijoje.

Anot asociacijos prezidento, šis klausimas aktualus ne tik savivaldybėms, bet ir kitoms institucijoms, priimant sprendimus dėl dalyvavimo sporto, kultūros renginiuose.

Ukmergės rajono savivaldybės meras Rolandas Janickas sakė nenorintis užbėgti diskusijai į priekį. Jo teigimu, Savivaldybių asociacijoje bendradarbiavimas su Baltarusijos savivaldybėmis visuotinai kol kas nebuvo svarstytas, klausimą kelia pavieniai merai, kurių savivaldybės galbūt tam turi priežasčių.

Mūsų savivaldybė bendradarbiauja su trimis Baltarusijos miestais: Žodzina – nuo 2010 m., Ašmena – nuo 2011 m., Svisločiumi – nuo 2012 m.

Su atskirais miestais bendradarbiaujama kultūros, turizmo, bendruomenių, sveikatos apsaugos, švietimo, aplinkosaugos, ekonomikos srityse. Rengiami bendri projektai, keičiamasi delegacijomis.

Pasak mero, bendradarbiaujant su šiais miestais partneriais jau pasiektas nemažas įdirbis: finansinių įsipareigojimų nėra, tačiau užmegzti tvirti ryšiai įvairiose bendradarbiavimo srityse, todėl nukirsti sąsajų neskubės. „Mes nežinome, kokia yra atskirų Baltarusijos savivaldybių situacija ir kas jose vyksta. Policijos veiklą organizuoja ir teisingumą vykdo ne savivaldybės“, – sakė R. Janickas.

Anot jo, kuomet vyks diskusijos ir bus priimti sprendimai asociacijos lygiu, tada klausimas bus keliamas ir rajone. „Tai – ne vieno mero reikalas, o visos tarybos. Atėjus diskusijų laikui, diskutuosime ir savivaldoje“, – sakė meras.

Pasiteiravus apie Lietuvos savivaldybių asociacijos poziciją, asociacijos patarėja komunikacijai Indrė Viliūnienė informavo, kad asociacija rekomendacijų savivaldybėms užsienio politikos kausimais nepriima. „Savivaldybės, kurioms kyla klausimų dėl bendradarbiavimo su Baltarusijos miestais, individualiai konsultuojasi su Užsienio reikalų ministerija“, – rašoma atsakyme. Jos duomenimis, diskusija šia tema taip pat bent jau kol kas nėra planuojama.

Užsienio reikalų ministerijos Informacijos stebėjimo ir žiniasklaidos skyrius dėl rekomendacijos savivaldybėms atsakė: „Kiekvieną dieną matome vis naujus režimo brutalumo pavyzdžius. Šiandien jau turime antrą auką, kai neatlaikęs prievartos politinis kalinys mėgino atimti sau gyvybę. Tokiomis aplinkybėmis URM gali sunkiai įsivaizduoti bendradarbiavimą su Baltarusijos režimo struktūromis, įskaitant ir savivaldybių lygiu. Gausios Lietuvos savivaldybių solidarumo su Baltarusijos pilietine visuomene akcijos puikiai demonstruoja šią pagarbos žmogaus teisėms laikyseną.“

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Pridėti komentarą

ukzinios.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, nesusijusius su tema, įstatymus pažeidžiančius, reklaminius, skatinančius smurtą komentarus. Už komentarus atsako juos parašę skaitytojai. Kurstant smurtą, rasinę, tautinę, religinę bei kitokio pobūdžio neapykantą ar kitaip pažeidžiant LR įstatymus, galite sulaukti atitinkamų tarnybų dėmesio.


Jonines

Kainoteka

Optima 13 Picerijos salės nuoma

Draugai

Ukmerges kulturos puslapiai

gpm 2011 n 135

Lietuvos valstybe

ukvm

vilkmerge

UKC logo 115x63

Apkeliauk

Tauragės laikraštis

KuoSkiriasi.lt

baidariu aukstaitija

Interneto dienraštis Bernardinai

Vilkmerge

lrytas

delfi

logo srtrf-300x170

Į viršų