Paklydusių bičių niekam nereikia

Bitės – naudingi vabzdžiai. Jei tik nenutaria įsikurti jūsų palangėje. Bitės – naudingi vabzdžiai. Jei tik nenutaria įsikurti jūsų palangėje.

Į redakciją paskambinusi Klaipėdos gatvės gyventoja Filomena sakė, kad keli jų namo butai tapo bičių įkaitais.

Bitės susispietė prie jų daugiabučio namo šalia trečio ir ketvirto aukšto. Filomena pasakojo esanti labai alergiška bitėms. Tai sužinojo bemaž prieš penkiasdešimt metų – kai į kaklą įkando viena bitė, sutino visas kūnas. Nuo tada labai saugosi, nevaikšto basa, vengia galimo susidūrimo su šiais vabzdžiais. O dabar štai tau – jie įsikūrė šalimais. Nuo penktadienio moteris bute gyvena uždarytais langais, taip pat – ir visi jos kaimynai.

Apie įvykį moteris pranešė telefonu 112, tačiau buvo atsakyta, kad šio pranešimo niekam neperduos, nes į įvykį jokia specialioji tarnyba nevyks.

Tuomet skambino į Ukmergės butų ūkį. Šio darbuotojai atvažiavo, kažkuo papurškė ir išvažiavo, bet purškimas nepadėjo. Pasak Filomenos, vabzdžiai liko gyventi. Atskrenda ir lenda po palange. Dar kartą paskambino į Butų ūkį, bet buvo pasakyta, kad jiems tokie darbai, apskritai, nepriklauso.

Ukmergės priešgaisrinės gelbėjimo tarnybos vadovas Dainius Vyšniauskas sakė, kad jų tarnyba vyktų tik tada, jei lizdą po langais susisuktų vapsvos, ir tik tuo atveju, jei tas lizdas būtų susuktas prie vaikų darželio ar mokyklos. Kitu atveju – ne. O dėl bičių tikrai nevyktų. Mano, kad šį darbą galėtų atlikti privati dezinfekavimo įmonė.

Tačiau, pasirodo, nėra taip paprasta. UAB „Dezinfa“, teikianti kenkėjų kontrolės paslaugas, sakė, kad vyktų į iškvietimą tik dėl vapsvų. Dėl bičių nevažiuoja.

Paskambinus keletui bitininkų ir pranešus apie spiečių, šie pagelbėti taip pat atsisakė.

Situaciją pakomentavo Ukmergės bitininkų draugijos pirmininkas Linas Kazėnas. Pasak jo, bičių įsikūrimas daugiabučių namų sienose, grindyse, vėdinimo šachtose ir kitose vietose yra masinis reiškinys. Šiuo atveju spiečius greičiausiai įsikūrė sienoje esančiame oro tarpe, tad, norint jį paimti, tektų sumontuoti pastolius, ardyti dalį sienos, o paėmus spiečių, ją vėl užmūryti. Tai brangiai kainuotų, o bičių spiečius vertas nuo 30 iki 50 Eur, todėl nei pavieniai bitininkai, nei tarnybos tuo neužsiima. Be to, kaip pastebėjo draugijos pirmininkas, gyventojai labai dažnai prašo paimti spiečių, tačiau ardyti savo turto nesutinka. „Nori, kad tą spiečių paimtume kažkokiu stebuklingu būdu. Lyg, sušvilpus, bitės pačios išskristų“, – sakė L. Kazėnas.

Jo patarimas – laukti. Atėjus žiemai bitės natūraliai išnyks, nes tai nėra joms tinkama aplinka. Vis dėlto yra rizika, kad jų paliktas medus bei koriai kitąmet privilios kitą spiečių. 

Išpurškus priemone „Dichlofoss“ ar kita chemine vabzdžių naikinimo medžiaga, bitės žūva, o chemijos kvapas išsilaiko dar apie 7–10 metų, tad tiek laiko naujas spiečius tikrai nebeįsikurtų. Tačiau gyventojui pasiekti bites iš buto gali būti sudėtinga.

Vienintelę išeitį šioje situacijoje pasiūlė UAB Ukmergės butų ūkio direktorius Raimondas Baltaduonis. Jis  patvirtino, kad iškvietimas į šį namą buvo, darbuotojai nuvyko į vietą, iki bičių spiečiaus pasikėlė bokšteliu ir jį išpurškė chemine medžiaga.

Įmonės direktorius sakė, jeigu bus pakartotinis iškvietimas, važiuos dar kartą, tačiau paslauga yra mokama, o sprendimus dėl paslaugų užsakymo priima daugiabučio namo bendrija, vadovaujama pirmininko. Sutartis dėl šio namo techninės priežiūros sudaryta, tačiau bitės grėsmės namo techninei būklei nekelia. Tai – daugiau gyventojų saugumo klausimas.

UŽ inf.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Pridėti komentarą

ukzinios.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, nesusijusius su tema, įstatymus pažeidžiančius, reklaminius, skatinančius smurtą komentarus. Už komentarus atsako juos parašę skaitytojai. Kurstant smurtą, rasinę, tautinę, religinę bei kitokio pobūdžio neapykantą ar kitaip pažeidžiant LR įstatymus, galite sulaukti atitinkamų tarnybų dėmesio.


Jonines

Kainoteka

Optima 13 Picerijos salės nuoma

Draugai

Ukmerges kulturos puslapiai

gpm 2011 n 135

Lietuvos valstybe

ukvm

vilkmerge

UKC logo 115x63

Apkeliauk

Tauragės laikraštis

KuoSkiriasi.lt

baidariu aukstaitija

Interneto dienraštis Bernardinai

Vilkmerge

lrytas

delfi

logo srtrf-300x170

Į viršų