Amžinas klausimas – kuo užsiima programavimo specialistai?

Kiekvienas esame nors kartą girdėję ar skaitę, kad programuotojo specialybė yra „ant bangos“: nuolat augantis poreikis, įmonės kovojančios dėl šių specialistų, sėkmingo persikvalifikavimo istorijos, puikios darbo sąlygos, dideli atlyginimai… Programavimo specialisto specialybė yra apipinta mitais, todėl daugelis svajoja tapti programuotojais. Tačiau pradėję gilintis į šią specialybę, dažnai savo karjeros kelią pakeičia. Taigi, ką iš tiesų veikia programavimo specialistai?

Be programuotojų nė žingsnio

Kiekvienas iš mūsų sunkiai įsivaizduojame gyvenimą be programavimo specialistų sukurtų produktų. Kasdien darbe, prekybos centre, sporto klube, automobilyje, namuose susiduriame su dešimtimis skirtingų programų, sistemų ir įvairių įrankių, palengvinančių kasdienybę, padedančių atlikti darbus ar teikiančių mums pramogą. Mums tai atrodo taip įprasta, kad nesusimąstome, kad visa tai kažkas sugalvojo ir sukūrė.

Stereotipams – ne vieta

Įvairūs filmai bei interneto juokeliai mums piešia daugiau mažiau vienodą programuotojo paveikslą: dažniausiai tai moksliukas, paniręs į savo kodų pasaulį, nedrąsus ir vengiantis kontakto su žmonėmis. Dažniausiai sėdintis prie netvarkingo stalo ir kemšantis nesveiką maistą.

Tačiau laikas iš galvos ir iš medijų išbraukti tokį IT specialisto įvaizdį. Šiandien IT sritis labai plati ir reikalaujanti labai specifinių įgūdžių, todėl specialistų įvairovė – milžiniška. Intravertai ir ekstravertai, jaunesni ir vyresni specialistai, vyrai ir moterys – taip laužomas ir programuotojų vyrų stereotipas, nes vis daugiau moterų tampa sėkmingomis programuotojomis, duomenų analitikėmis ar kitomis IT srities specialistėmis.

Kas, paprastai kalbant, yra programavimas?

Terminų žodynas programavimą aiškina kaip „problemos sprendimo formalizuoto algoritmo kompiuteriui priimtina forma paruošimą“. O kalbant paprastai?

Kompiuteriai yra ypač galingos skaičiavimo mašinos, galinčios įgyvendinti visus mūsų sumanymus, tačiau, priešingai nei žmonės, kompiuteriai nesugeba mąstyti. Žmonės, t.y., programuotojai sugeba mąstyti, o taip pat supranta, kaip mintis perduoti kompiuteriams. Taigi, programavimas – tai mūsų sugalvotų idėjų perdavimas kompiuteriams, kurie jas paverčia funkcionuojančiu įrankiu. Programuotojai yra tarsi žmonių kalbos vertėjai į kompiuteriams suprantamą kalbą.

Kaip atrodo programavimo specialistų darbo diena?

Visas programuotojo darbas apima net penkias svarbias veiklas: kodo rašymą ir testavimą; jau veikiančių programų atnaujinimą; klaidų kode identifikavimą ir sprendimą; programų pritaikymą skirtingoms operacinėmis sistemoms; techninių programos aprašų rašymą ir programų naudojimo gidų kūrimą. Tačiau svarbiausia – programuotojai galvoja.

Būtent didžiąją darbo laiko dalį užima ne kodo rašymas, o galvojimas, kaip pateiktą idėją užrašyti kodu, kaip ją pateikti kompiuteriui suprantama kalba. Kitą didelę dalį laiko užima testavimas: programos kodą papildžius net nedideliu nauju elementu, programą būtina testuoti. Neretai reikia testuoti didelę jos dalį.

IT srities specialybės yra ypač glaudžiai tarpusavyje susijusios, programuotojai dažnai dirba komandose. Įgyvendinant didesnius projektus komandos pasipildo grafikos dizaineriais, tekstų rašytojais ir kitais specialistais. Todėl didelę laiko dalį užima bendravimas su komandos nariais, tikslų bei rezultatų aptarimas bei kiti komunikaciniai procesai.

Taigi, nors įsivaizduojame, kad programuotojai visą darbo dieną sėdi ir rašo kodą, taip nėra. Kodo rašymui kartais lieka mažesnioji darbo dienos dalis.

Ypač stipri bendruomenė

Kodo rašymas – tai taisyklių visuma, kurią reikia pritaikyti sugalvotai idėjai realizuoti. Didelė kodo dalis kartojasi, o tik programuotojai žino, kiek laiko ir pastangų reikėjo įdėti, kad besikartojančią kodo dalį parašytum. Todėl specialistai aktyviai jungiasi į bendruomenes forumuose bei kituose bendravimo kanaluose, noriai dalinasi patarimais bei sėkmingai veikiančiais kodais.

Taip pat noriai bendruomenė dalinasi patarimais ir su šios srities naujokais: pataria, kokią programavimo kalbą ir kokiais būdais geriausia mokytis; dalinasi savo patirtimi bei išmoktomis pamokomis. Toks palaikymas ypač svarbus pradedantiesiems IT specialistams.

Kaip tapti programuotoju?

Mokymasis iš patyrusių programavimo specialistų yra efektyviausias ir greičiausias: jūs gaunate aiškius nurodymus, patarimus, realius pavyzdžius bei patirtis. Tai gali būti mentorystė arba kokybiški programavimo kursai, kuriuose gautumėte susistemintą ir praktiškai pritaikomą informaciją.

Pirmas dalykas, jums turi būti įdomu, kaip veikia viena ar kita programinė įranga, mobilioji programėlė ar bet kokia kasdien naudojama sistema, pavyzdžiui, išmanioji praėjimo kontrolės sistema darbe. Turite pasiryžti aktyviai domėtis naujienomis, mokytis bei pritaikyti jas jau veikiančiose programose. Turite nusiteikti daug galvoti ir ieškoti būdų, kaip spręsti žmonių problemas, kaip jų kasdienybę padaryti lengvesnę.

Jeigu šios savybės yra apie jus ir esate įsitikinęs, kad norite mokytis programavimo, galbūt net persikvalifikuoti iš kitos srities – išsirinkite, kokios programavimo kalbos mokytis norite, į kokią IT sritį norite gilintis ir kibkite į mokslus: mokykitės savarankiškai, su mentoriumi arba užsiregistruokite į programavimo kursus.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Pridėti komentarą

ukzinios.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, nesusijusius su tema, įstatymus pažeidžiančius, reklaminius, skatinančius smurtą komentarus. Už komentarus atsako juos parašę skaitytojai. Kurstant smurtą, rasinę, tautinę, religinę bei kitokio pobūdžio neapykantą ar kitaip pažeidžiant LR įstatymus, galite sulaukti atitinkamų tarnybų dėmesio.


Kainoteka

Optima 13 Picerijos salės nuoma

Draugai

Ukmerges kulturos puslapiai

gpm 2011 n 135

Lietuvos valstybe

ukvm

vilkmerge

UKC logo 115x63

Apkeliauk

Tauragės laikraštis

KuoSkiriasi.lt

baidariu aukstaitija

Interneto dienraštis Bernardinai

Vilkmerge

lrytas

delfi

logo srtrf-300x170

Į viršų