Kodėl nenorima bendro darbo?

Arūnas Dudėnas

Siekdamas Ukmergės rajono gyventojus įtraukti į rajono valdymą ir jo problemų sprendimą, dar 2019 metų lapkritį užregistravau socialdemokratų frakcijos siūlymą dėl dalyvaujamojo biudžeto projekto. Dalyvaujamasis biudžetas – galimybių suteikimas bendruomenėms nuspręsti pačioms, kam konkrečiai panaudoti dalį biudžeto lėšų.

Toks biudžetas daugelyje Europos Sąjungos šalių nėra naujiena. Skatindami, kad gyventojai būtų labiau įtraukti į miesto problemų sprendimą bei labiau jaustųsi miesto šeimininkais, miestai imasi iniciatyvų patiems gyventojams patikėti įvairių projektų įgyvendinimą.

Paprastai kalbant, savivaldybė numato dalį lėšų, kurios skiriamos finansuoti bendruomenių iniciatyvas. Bendruomenės užpildo nesudėtingas paraiškos formas, aprašo idėjas ir laukiamus rezultatus, o visuomenė per nustatytą laiką išrenka pačias įdomiausias, reikalingiausias ir prasmingiausias miestui ar rajonui idėjas.

Helsinkyje kiekvienais metais sulaukiama didelio miestiečių susidomėjimo ir įvairių projektų. Visos idėjos, atitinkančios aprašymą, pateikiamos viešiems svarstymams ir pristatymams. Po jų visi miesto gyventojai ir miesto svečiai turi galimybę dalyvauti visuotiniame balsavime ir atrinkti geriausias idėjas miestui.

Dažniausiai tai – įvairios idėjos, gerinančios bendruomenės gyvenimą. Pinigų skiriama įrengti poilsio zonoms parkuose, treniruoklių kompleksus paplūdimiuose, šaligatvio praplėtimams, informacinių ženklų ar stendų pastatymui ir t. t.

Svarbu pastebėti, jog dalyvaujamojo biudžeto tikslas nėra, kad žmonės patys viską padarytų už valdininkus. Svarbiausia čia – žmonių idėjos. Visą kitą – tiek skaičiavimus, tiek pirkimus, tiek statybų darbų priežiūrą ir darbų atidavimą vertinti – atliks savivaldybės administracija ar jai pavaldžios institucijos. Tokiu būdu valdininkų darbas nebus perkeliamas ant rajono gyventojų pečių, o žmonės nepraras susidomėjimo dalyvauti miesto valdyme.

Manau, jog dalyvaujamasis biudžetas, kaip ir kitur, reikalingas ir Ukmergės rajonui. Turime stiprias ir veiklias bendruomenes, aktyvias nevyriausybines organizacijas ir daug aktyvių rajono gyventojų, kurie pateiktų siūlymų, kaip gerinti rajono infrastruktūrą ir spręsti užsisenėjusias, ilgus metus nesprendžiamas miesto problemas. Tačiau to nori ne visi.

Kaip minėjau, užregistravau siūlymą įteisinti dalyvaujamąjį biudžetą Ukmergėje ir net gavau viešą mero pažadą įtraukti klausimą į darbotvarkę, tačiau vis dar nesulaukiu, kada pažadas bus tesimas. Artėja Ukmergės rajono biudžeto svarstymas ir, jeigu jo metu nebus pritarta šiai žmonių gyvenimus lengvinančiai idėjai, prarasime mažiausiai metus. Susidaro vaizdas, kad gal rajono vadovai nenori, jog į miesto lėšų valdymą įsitrauktų ir visuomenė, o gal dalyvaujamojo biudžeto projektas nepriimtinas dėl to, kad užregistruotas ne pačių valdančiųjų.

Dalyvaujamojo biudžeto idėja visur pasiteisino su kaupu, todėl nematau pagrindo, kodėl jos įgyvendinimą Ukmergėje reikėtų atidėti ar net visai nesvarstyti. Esame to pačio rajono gyventojai, todėl čia neturi ir negali būti buko užsispyrimo ar gerų minčių neįgyvendinimo tiesiog dėl to, jog siūlymą teikia ne tie asmenys. Tikiuosi rajono vadovų racionalaus požiūrio šiuo klausimu.

Politinė reklama bus apmokėta iš LSDP Ukmergės skyriaus sąskaitos. Užs. Nr. 94

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(5 balsai)

Komentarai  

+17 # Romas 2020-02-14 11:56
Kur šitas protingas politikas buvo kai turejo valdžią Ukmergeje? Ir ka dare kadencija išbuves Seime...
Atsakyti | Atsakyti cituojant | Citata
0 # anti-komjaunimas 2020-02-14 14:32
'Cry me a river' dūdėnai! komjaunuolis dūdėnas siūlo tarybų Ukmergę Lietuvoje, vasario 16 išvakarėse :D
Atsakyti | Atsakyti cituojant | Citata
0 # Aurelija 2020-02-14 17:45
Priminsiu, kad ant Ukmergės socialdemokratai valdžioj buvo 18 metų per pastaruosius 20. Tai jei ko pas mus rajone nėra, pirmiausia pas tamstą Dudėną klausti reikia.
Atsakyti | Atsakyti cituojant | Citata
+11 # As 2020-02-14 18:05
Kada per tuos 20 metų buvo meras socdemas?
Atsakyti | Atsakyti cituojant | Citata
+1 # Aurelija 2020-02-14 18:29
Tai bent tiek ačiū Dievui. Ir taip jau dabar kur pirštu dursi, ten valdiškoj vietoj socdemas sėdi.
Atsakyti | Atsakyti cituojant | Citata
+13 # As 2020-02-14 21:00
Na ir kur tie socdemai sėdi? Net turizmo centrą uždarė, kad direktorę socdemę išmesti. Ir visainesvarbu kaip tas žmogus dirbo. Konservatoriai visur sukišti ir nesvarbu kaip dirba.
Atsakyti | Atsakyti cituojant | Citata
+11 # To Aurelija 2020-02-14 21:47
Pabaisko seniūno konkursa laimėjo kas ar ne konservatorius tik? Tai kas čia dabar vyksta?
Atsakyti | Atsakyti cituojant | Citata
+6 # švabra 2020-02-15 20:07
o kas laimėjo Pabaisko seniūno vietą?
Atsakyti | Atsakyti cituojant | Citata

Pridėti komentarą

ukzinios.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, nesusijusius su tema, įstatymus pažeidžiančius, reklaminius, skatinančius smurtą komentarus. Už komentarus atsako juos parašę skaitytojai. Kurstant smurtą, rasinę, tautinę, religinę bei kitokio pobūdžio neapykantą ar kitaip pažeidžiant LR įstatymus, galite sulaukti atitinkamų tarnybų dėmesio.


Jonines

Kainoteka

Optima 13 Picerijos salės nuoma

Draugai

Ukmerges kulturos puslapiai

gpm 2011 n 135

Lietuvos valstybe

ukvm

vilkmerge

UKC logo 115x63

Apkeliauk

Tauragės laikraštis

KuoSkiriasi.lt

baidariu aukstaitija

Interneto dienraštis Bernardinai

Vilkmerge

lrytas

delfi

logo srtrf-300x170

Į viršų