Socialdemokratai pritarė savivaldybės biudžetui, bet mokyklų pertvarkos klausimą siūlė atidėti

Arūnas Dudėnas

Savivaldybės tarybos narys,

socialdemokratų frakcijos seniūnas

Vasario mėnesio Ukmergės rajono savivaldybės tarybos posėdyje svarstytas ir priimtas vienas svarbiausių metų klausimų – rajono biudžetas. Kaip paskirstysime pinigus, kam suteiksime prioritetus, taip ir gyvensime šiuos metus. Siekdami konstruktyvaus bendro darbo savivaldybės taryboje, socialdemokratai iš esmės pritarė 2020 metų Ukmergės rajono biudžeto projektui. Taip pat pateikėme savo siūlymus. Į kai kuriuos buvo atsižvelgta, bet dalis ir nesulaukė pritarimo.

Tinkama, saugi ir patogi aplinka gyventi yra vienas iš esminių dalykų. Socialdemokratų frakcija dar 2019 m. lapkričio mėn. yra registravusi savivaldybės tarybos sprendimo projektą ,,Dėl Dalyvaujamojo biudžeto, skirto gyvenamajai aplinkai gerinti, projektų idėjų atrankos ir finansavimo tvarkos aprašo patvirtinimo“. Siūlėme programos eilutėje ,,Gyvenamosios aplinkos infrastruktūros įrengimas ir tvarkymas“ numatyti ne žemesnį nei praeitų metų finansavimo lygį, kad būtų galima finansuoti ir gyventojų iniciatyvas. Deja, šis siūlymas vis dar nesulaukė pritarimo, bet nenuleisim rankų šiuo klausimu.

Manome, kad atsinaujinanti energetika, jos naudojimas viešojoje infrastruktūroje yra ateitis ir tas kelias, kuriuo turėtų žengti mūsų rajonas. Socialdemokratų frakcijos siūlymu, šio klausimo svarstymas yra įtrauktas į pirmo pusmečio savivaldybės tarybos darbo planą. Atsižvelgiant į tai, siūlėme biudžete numatyti bent minimalias lėšas, kurios leistų pradėti atsinaujinančios energetikos plėtros programą rajone. Pirmuoju žingsniu tai gali būti minimalios lėšos programos parengimui arba investicijos, skirtos finansuoti atsinaujinančių šaltinių diegimą savivaldybės mokyklose, darželiuose ar seniūnijose. Žvelgiant į ateitį, jei savivaldybė, pasinaudodama energetikos ministerijos programomis ir dalinai prisidėdama, jau dabar imtųsi įrengti saulės elektrines ant darželių ar mokyklų stogų, tai per septynerius–dešimt metų ši investicija atsipirktų. Įstaigos gamintųsi elektrą pačios ir bent 15–30 metų nereikėtų pirkti jos iš tiekėjo. Kol kas šis siūlymas taip pat nesulaukė pritarimo, bet, tikimės, tai tik laiko klausimas, kaip ir pirmos viešos elektromobilių įkrovimo stotelės atsiradimas Ukmergėje.

Kultūra yra svarbi brandžios visuomenės dalis, todėl dabar ir ateityje siūlome peržiūrėti savivaldybės kultūros paslaugų plėtros programą ir pagal galimybes didinti jos finansavimą. Džiaugiamės, kad  pritarta Ukmergės Vlado Šlaito viešajai bibliotekai numatomas lėšas periodinių leidinių įsigijimui padidinti iki 5 000 Eur, kad galimybė nemokamai skaityti kuo įvairesnius spaudinius būtų prieinama kuo platesniam rajono gyventojų ratui.

Atsižvelgiant į poreikį ir į praeitų metų finansavimą bei į jaunimo užimtumo svarbą, siūlėme Darbo su jaunimu programą didinti iki 15 000 Eur. Kol kas papildomų lėšų tam nenumatyta, bet tikiu, kad jaunimas bus aktyvus ir įrodys, kad sugeba veikti.

Vienas svarbiausių prioritetų – rajono gyventojų sveikata. Džiugu, kad šios srities finansavimas didėja. Taip pat džiaugiamės, kad pritarta siūlymui padidinti neįgaliųjų ir pensinio amžiaus gyventojų dantų protezavimo rėmimo programą.

Be biudžeto, šiame tarybos posėdyje buvo svarstytas ir bendrojo ugdymo mokyklų tinklo pertvarkos klausimas, kurį  siūlėme tik pristatyti, o sprendimą šiuo klausimu atidėti kitam posėdžiui. Švietimo įstaigų darbas ir teikiamų paslaugų kokybė yra labai svarbūs mūsų rajonui. Sutinkame, kad pertvarka yra reikalinga, bei vertiname darbo grupės atliktą paruošiamąjį darbą šio klausimo svarstymui, bet manome, kad toks sprendimas, koks yra priimtas, niekaip nesprendžia ugdymo kokybės klausimo.

Baigdamas dar kartą pasikartosiu, kad visi sutelktai ir išgirsdami vieni kitus turime ieškoti geriausių sprendimų mūsų rajono labui, o socialdemokratai visuomet yra  nusiteikę konstruktyviam darbui.

Politinė reklama bus apmokėta iš LSDP Ukmergės skyriaus sąskaitos. Užs. Nr. 124

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Komentarai  

+11 # Gyventojas 2020-03-02 14:09
Mielas deputate: jei Saulės elektrinė "atsiperka" per 7 metus, tai yra visškai niekinė investicija: technologijų sparta neatitinka realios atsipirkimo kainos ( 7 metai ).Kas jas prižiūrės?Čia iš fantazujų pasaulio tokios mintys. Realūs darbai- bet tų kelių žvyruotų miesto gatvių jei ne asfaltavimas, bent priežiūra. Juk, kaip sakote, infastruktūrą reikia gerinti. Ar "gerinama" tokiais Saulės elementais? Kažin....O šiaip už jų lobistai, tai rodo viso pasaulio praktika,bet mes juk Ukmergė
Atsakyti | Atsakyti cituojant | Citata

Pridėti komentarą

ukzinios.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, nesusijusius su tema, įstatymus pažeidžiančius, reklaminius, skatinančius smurtą komentarus. Už komentarus atsako juos parašę skaitytojai. Kurstant smurtą, rasinę, tautinę, religinę bei kitokio pobūdžio neapykantą ar kitaip pažeidžiant LR įstatymus, galite sulaukti atitinkamų tarnybų dėmesio.


Kainoteka

Optima 13 Picerijos salės nuoma

Draugai

Ukmerges kulturos puslapiai

gpm 2011 n 135

Lietuvos valstybe

ukvm

vilkmerge

UKC logo 115x63

Apkeliauk

Tauragės laikraštis

KuoSkiriasi.lt

baidariu aukstaitija

Interneto dienraštis Bernardinai

Vilkmerge

lrytas

delfi

logo srtrf-300x170

Į viršų