Dėl šildymo kompensacijų – tik iš anksto užsiregistravus

Kompensacijomis už šildymą pasinaudoti nuo šiol gali ne tik nepasiturintys gyventojai, bet ir vidutinį atlyginimą gaunančios šeimos.

Ukmergiškiai jau suskubo domėtis, tačiau dėl kompensacijų tvarka nauja – siekiant išvengti eilių, savivaldybėje būtina išankstinė registracija.

Šiuo metu akcentuojama, kad kompensaciją gali gauti tiek būstą šildantieji centralizuotai, tiek kitos rūšies kuru: malkomis, dujomis, elektra, medžio granulėmis, anglimi.

Dėl kompensacijų skyrimo reikia kreiptis į rajono savivaldybę, tačiau būtina užsiregistruoti iš anksto. Nuo šio antradienio savivaldybės administracijos Socialinės paramos skyriuje priimami tik užsiregistravę ukmergiškiai.

Skyriaus vedėja Asta Leonavičienė sakė, kad išankstinė registracija įvesta, siekiant apsaugoti tiek klientus, tiek darbuotojus. „Registruotis prašome, kad nebūtų gyvų eilių ir žmonėms nereikėtų laukti po 3–4 valandas koridoriuje. Klientus aptarnauja du darbuotojai, laukiamosios salės neturime, o kovidas dar tebėra“, – sakė vedėja.

Registruotis priėmimui galima telefonu 8 686 15196 arba internetu portale manoregistracija.lt.

Pasak vedėjos, kaip ir pandemijos metu, išlieka galimybė dokumentus palikti savivaldybės pašto dėžutėje, tačiau jie turi būti patvirtinti įstatymų nustatyta tvarka, tai yra, seniūnijoje. „Jeigu dokumentai nėra patvirtinti, tada geriau užsiregistruoti ir ateiti į skyrių. Pernai buvo galima tvarkytis dokumentus nuotoliniu būdu. Šiemet, atšaukus ekstremalią situaciją, reikalingas gyventojo tapatybės įvertinimas bei parašas“, – sakė A. Leonavičienė.

Anot jos, sunkiausia dokumentus susitvarkyti vienišiems garbaus amžiaus senjorams, ypač – sunkiai vaikštantiems. Atkreipė dėmesį, kad prašymus dėl kompensacijų už būsto šildymą skyrimo galima teikti ir interneto svetainėje www.spis.lt.

Kreipiantis reikia pateikti asmens tapatybę patvirtinantį dokumentą, prašymą piniginei socialinei paramai gauti ir pažymą apie pajamas, gautas už 3 paskutinius mėnesius iki kreipimosi, jei ši informacija nėra gaunama iš valstybės registrų.

Kai būstas šildomas kitomis energijos rūšimis, gyventojai papildomai turi pateikti  dokumentą, nurodantį šilumos katilo modelį, jo naudingumo koeficientą, o jei šildomas elektra – duomenis apie suvartotą elektros energiją. Visais atvejais būsto šildymo būdas turi būti registruotas Registrų centre.

Gyventojai, kurie kreipiasi dėl būsto šildymo išlaidų kompensacijų už įsigytą kietąjį kurą, pavyzdžiui, malkas, neprivalo pateikti sąskaitų, įrodančių kuro įsigijimo išlaidas. Atskirais atvejais, siekiant išvengti galimo piktnaudžiavimo, specialistai gali paprašyti pateikti pirkimo dokumentus. Pavyzdžiui, kai asmenys nuosavybės teise turi mišką, būstui šildyti naudoja nuosavą medieną ir išlaidų nepatiria.

Parama auga

Manoma, kad augant šildymo kainoms ir padidinus valstybės remiamų pajamų dydį, ateinantį šildymo sezoną kompensacijų už būsto šildymą gavėjų ratas šalyje prasiplės daugiau nei penktadaliu.

Rajono savivaldybės Socialinės paramos skyriaus duomenimis, jau praėjusį šildymo sezoną paramos prašančiųjų skaičius, lyginant su 2020–2021 metų sezonu, išaugo 20 procentų.

Pasak skyriaus vedėjos, koks tas augimas bus šiemet, sunku prognozuoti. Esant dabartinėms kainoms, kompensacijų vien dėl centralizuoto šildymo gali kreiptis arti 4 tūkst. gyventojų. Tačiau kompensacijų gali kreiptis ir tie, kurie šildosi dujomis, elektra, malkomis.

Savivaldybės tarybos svarstymui parengtas projektas patvirtinti didesnę nei lig šiol malkų kainą, pagal kurią apskaičiuojamos kompensacijos už būsto šildymą – 77,55 Eur be pristatymo ir 88 Eur už kubinį metrą su pristatymu. Lig šiol buvo 38 Eur su pristatymu.

Praėjusio šildymo sezono metu kompensacijoms už malkas išmokėta 297,6 tūkst. Eur. Patvirtinus naują malkų kainą, šildymo sezono kompensacijoms lėšų reikės 2,3 karto daugiau –  685 tūkst. Eur. Šie pinigai skiriami iš rajono biudžeto.

Ministerija skelbia, kad šiemet šalies savivaldybėms šildymo kompensacijoms išmokėti papildomai skirta apie 42 mln. Eur.

Atkreipiame dėmesį, kad iki 2024 m. balandžio pratęstas terminas, kai, skiriant piniginę socialinę paramą, nuosavybės teise turimas asmenų turtas nevertinamas. Tačiau, apskaičiuojant pajamas, yra įskaitomos iš privalomo registruoti turimo kilnojamojo ir nekilnojamojo turto gaunamos pajamos, pavyzdžiui, žemės, būsto, automobilio ir kito turimo turto nuomos ar pardavimo pajamos.

Apskaičiuojant pajamas, neįskaitoma darbo užmokesčio, nedarbo socialinio draudimo išmokos dalis (priklausomai nuo šeimos sudėties – nuo 20 iki 40 proc.), vaiko pinigai.

Sužinoti, ar priklauso būsto šildymo išlaidų kompensacija ir preliminarų jos dydį galima svetainėje www.spis.lt, pasinaudojant skaičiuokle.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Pridėti komentarą

ukzinios.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, nesusijusius su tema, įstatymus pažeidžiančius, reklaminius, skatinančius smurtą komentarus. Už komentarus atsako juos parašę skaitytojai. Kurstant smurtą, rasinę, tautinę, religinę bei kitokio pobūdžio neapykantą ar kitaip pažeidžiant LR įstatymus, galite sulaukti atitinkamų tarnybų dėmesio.


Kainoteka

Optima 13 Picerijos salės nuoma

Draugai

Ukmerges kulturos puslapiai

gpm 2011 n 135

Lietuvos valstybe

ukvm

vilkmerge

UKC logo 115x63

Apkeliauk

Tauragės laikraštis

KuoSkiriasi.lt

baidariu aukstaitija

Interneto dienraštis Bernardinai

Vilkmerge

lrytas

delfi

logo srtrf-300x170

Į viršų