Būsimas kandidatas savo viziją išsakė ukmergiškiams

V. Ušackas pristatė savo valstybės ateities viziją. Gedimino Nemunaičio nuotr. V. Ušackas pristatė savo valstybės ateities viziją. Gedimino Nemunaičio nuotr.

Į susitikimą su Ukmergės rajono gyventojais praėjusią savaitę atvyko Lietuvos Respublikos prezidento posto siekti ketinantis Ukmergės garbės pilietis, buvęs diplomatas Vygaudas Ušackas.

Susitikimas vyko Ukmergės kraštotyros muziejuje. Politiko pasiklausyti susirinko pilnutėlė salė.

Atvažiavo ir būsimo kandidato žmona, atėjo Ukmergėje gyvenanti mama. Būsimą kandidatą pasveikino mūsų rajono vadovai, partijos bičiuliai konservatoriai.

Vaikystės vasaros – Ukmergėje

V. Ušackas prieš susitikimą pasakojo jau pradėjęs rinkiminį kelionių turą po Lietuvos miestus, kur daug bendrauja su žmonėmis. Apie savo apsisprendimą kandidatuoti prieš savaitę jis viešai visuomenei pranešė Kaune. Vėliau buvo pakviestas į Uteną, Panevėžį, lankėsi Londone, o praėjusį trečiadienį atvyko į savo tėvų ir senelių kraštą – Ukmergę.

Svečias prisipažino labai mylintis mūsų miestą ir jo žmones. Čia daug metų gyvena jau garbaus amžiaus sulaukę jo tėveliai Laimutė ir Raimundas Ušackai. Čia gyveno ir jo seneliai, tad prabėgo visos vaikystės vasaros, patirti neišdildomi įspūdžiai.

Pats politikas yra gimęs Skuode, kur po tremties į Sibirą nuvyko jo tėvai. Atokiame Žemaitijos užkampyje tuomet tremtiniams buvo lengviau susirasti darbus.

Tačiau V. Ušacko seneliai ir iš mamos, ir iš tėčio pusės visada gyveno mūsų rajone – vieni mieste, kiti Obelių kaime. Pas juos – tai vienus, tai kitus – būsimasis diplomatas ir vasarodavo.

Į Ukmergę V. Ušacko keliai šiandien dažnai suka ne tik aplankant tėvelius ar pakeliui vykstant į savo sodybą Utenos rajone. Politikas taip pat yra kultūrinių renginių mūsų rajone rėmėjas ir globėjas.

Būsimas kandidatas neslepia, kad šitaip Lietuvoje neįprastai – garsiai, atvirai ir viešai – pradėta rinkiminė kampanija yra kiek amerikietiško stiliaus. Ten gyvendamas, jis neslepia, stebėjo, kaip drąsiai amerikiečiams prisistato būsimi kandidatai į šalies vadovus.

Juolab kad atidėlioti ir laukti nebėra kada – jau šį rudenį kandidatams teks pradėti rinkti juos palaikančių žmonių parašus.

V. Ušackas yra „partinis“ – Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų narys. Ar pasiskelbęs be partijos pritarimo tikisi partiečių palaikymo? Sako tuo tikintis ir manantis, kad palaikymo sulauks.

Būsiu žmonių ambasadorius

V. Ušackas susitikime su ukmergiškiais pažymėjo, kad apsisprendė siekti prezidento posto sulaukęs tūkstančių žmonių palaikymo. „Priimdamas šį sprendimą aš pirmiausiai įsipareigoju tarnauti jums, būti Lietuvos žmonių ambasadoriumi“, – sakė jis.

Dvigubai veržlesnis ekonomikos augimas, išmanūs regionai, sugrąžinti žmonės Lietuvai, išmintinga užsienio politika ir kryptingai, į aukštą pridėtinę vertę, orientuota šalis, kurios politikos centre pirmiausia būtų žmonių interesai. Tokią valstybės ateities viziją ukmergiškiams pristatė V. Ušackas.

Jis mano, kad įgyvendinti siekius jam pirmiausiai padės didžiulė diplomatinė patirtis, atstovaujant savo valstybei ir visoms Europos Sąjungos šalims sudėtingiausiuose pasaulio kraštuose.

Anot jo, Lietuva privalo būti ambicinga ir siekti spartesnio augimo. Pasaulyje yra ne vienas pavyzdys, kai dabartinėje Lietuvos situacijoje buvusios valstybės pademonstravo, kad įmanoma pasiekti proveržį.

Per 14 metų Lietuva taip ir nesugebėjo priartėti prie Vakarų valstybių pragyvenimo lygio: kainomis pasivijome, bet pensijų ir atlyginimų atotrūkis išlieka milžiniškas.

V. Ušackas įsitikinęs, kad Lietuvos regionai palikti likimo valiai, nors turi visas galimybes tapti išmaniais, kryptį turinčiais ekonominiais centrais, o visa šalis – būti sutelkta į aukštos pridėtinės vertės kūrimą. Mano, kad Lietuvoje galime sukurti 10 stiprių apskričių – į valstybės kūrimą susitelkusią visą Lietuvą.

Gerovės Lietuvos kūrimui, pasak V. Ušacko, turi stipriai pasitarnauti išmintinga ir į nacionalinius Lietuvos interesus orientuota užsienio politika. Stebint galios pokyčius tarptautinėje politikoje, diplomato teigimu, turime stiprinti gynybą ir investuoti į lietuvybę.

Diplomatas pažymi, kad šiandien mums kaip niekad reikia vieningos Lietuvos, suvienytų jėgų ir aiškios krypties.

 Pastaruosius 20 metų V. Ušackas gynė Lietuvos interesus būdamas vyriausiuoju derybininku dėl Lietuvos stojimo į Europos Sąjungą, šalies ambasadorius Jungtinėse Amerikos Valstijose ir Didžiojoje Britanijoje, ėjo užsienio reikalų ministro pareigas, dirbo Europos Sąjungos ambasadoriumi Afganistane ir Rusijoje.

Šiuo metu vadovauja Kauno technologijos universiteto Europos institutui. Dėl apsisprendimo bolotiruotis į prezidentus, šią veiklą artimiausiu metu ketina nutraukti.

V. Ušackas yra jaunimo pilietiškumo projekto „Misija Sibiras“ iniciatorius, Vytauto Didžiojo universiteto garbės daktaras, Ukmergės ir Skuodo miestų garbės pilietis. Už darbą Lietuvai jis apdovanotas ordino „Už nuopelnus Lietuvai“ Komandoro kryžiumi.


Iškelti kandidatus į prezidentus gali: pavieniai asmenys ir partijos.

Kandidatų skaičius neribojamas, tačiau jų amžius turi būti ne mažesnis kaip 40 metų.

Kandidatai turi sumokėti užstatą, kuris grąžinamas, surinkus 20 000 rinkėjų parašų.

Kandidatas dviem mėnesiams gali būti atleistas iš darbo, o už šį laikotarpį algą moka valstybė.

Kandidatas be Vyriausiosios rinkimų komisijos sutikimo negali būti traukiamas baudžiamojon atsakomybėn, būti suimamas arba gauti administracines nuobaudas.


Prezidentu gali būti išrinktas asmuo, kuris: yra Lietuvos pilietis pagal kilmę; ne mažiau kaip 3 paskutinius metus gyvena Lietuvoje; yra ne jaunesnis nei 40 metų; atitinka visus reikalavimus, taikomus Seimo nariams.

Išrinktu laikomas tas kandidatas, kuris: pirmame rinkimų rate laimi daugiau nei pusę balsų, dalyvaujant daugiau nei pusei rinkėjų; jei dalyvauja mažiau nei pusė rinkėjų, laimi gavęs daugiausia balsų, bet ne mažiau nei 1/3 visų rinkėjų balsų.


Nesurinkus reikiamos daugumo pirmame rate po dviejų savaičių rengiamas pakartotinis balsavimas dėl 2 kandidatų, gavusių daugiausia balsų. Laimi surinkęs daugiau balsų. Jei pirmame ture tik du kandidatai ir nei vienas nesurenka reikiamo balsų skaičiaus, rengiami pakartotiniai rinkimai.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(1 balsas)

Pridėti komentarą

ukzinios.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, nesusijusius su tema, įstatymus pažeidžiančius, reklaminius, skatinančius smurtą komentarus. Už komentarus atsako juos parašę skaitytojai. Kurstant smurtą, rasinę, tautinę, religinę bei kitokio pobūdžio neapykantą ar kitaip pažeidžiant LR įstatymus, galite sulaukti atitinkamų tarnybų dėmesio.


Jonines

Kainoteka

Optima 13 Picerijos salės nuoma

Draugai

Ukmerges kulturos puslapiai

gpm 2011 n 135

Lietuvos valstybe

ukvm

vilkmerge

UKC logo 115x63

Apkeliauk

Tauragės laikraštis

KuoSkiriasi.lt

baidariu aukstaitija

Interneto dienraštis Bernardinai

Vilkmerge

lrytas

delfi

logo srtrf-300x170

Į viršų