Rinkimų apylinkių gerokai sumažės

Ukmergės rajono gyventojai per rinkimus ligi šiol savo balsus keliaudavo atiduoti į 38 rinkimų apylinkes, esančias mieste ir kaimuose. Tačiau per artėjančius savivaldos bei kitus rinkimus šių vietų gerokai sumažės.

 

Apie tai, kad mažėjant gyventojų skaičiui rinkimų apylinkių skaičius visoje šalyje mažės, buvo pranešta daugiau nei prieš metus.

Dabar skelbiama, kad iš 38 Ukmergės rinkimų apygardoje buvusių rinkimų apylinkių liko tik 27.

Nebelieka Laumėnų, Tolučių, Sližių, Nuotekų, Petronių, Kulniškių, Tulpiakiemio, Lėno apylinkių kaimuose.

Mieste nebeliks Vytauto, Klaipėdos, Transporto rinkimų apylinkių.

Dar kelių apylinkių keisis adresai. Ukmergės kultūros centre buvusi Kęstučio rinkimų apylinkė kelsis į Ukmergės kraštotyros muziejų.

Vepriuose apylinkė bus steigiama ne mokykloje, o seniūnijoje.

Kaimo gyventojai raminami, kad rinkimų dieną bus organizuojamas pavėžėjimas.

 

Pritaikytos neįgaliesiems

 

Ukmergės rajono rinkimų apygardos rinkimų komisijos pirmininkė Odeta Mackevičienė pasakojo, kad pastarosiomis savaitėmis komisija apvažiavo visas vietas, kuriose bus organizuojami rinkimai.

Daugiausiai tai – mokyklų salės, kultūros namai, seniūnijos. Kai kurios iš patalpų buvo antrame aukšte – nepatogios neįgaliesiems.

O dabar privalu, kad rinkimų apylinkės būtų pasiekiamos negalią turintiems žmonėms.

Atsižvelgiant į reikalavimus visos apylinkių patalpos bus pirmame pastatų aukšte. Tik Želvoje – kultūros namų antrame aukšte, į kurį neįgaliojo vežimėlyje sėdintis žmogus gali pakilti keltuvu.

Praėjusių metų pabaigoje Vyriausioji rinkimų komisija, Lietuvos savivaldybių asociacija ir Lietuvos neįgaliųjų forumas pasirašė memorandumą dėl bendradarbiavimo rinkimų srityje.

Dokumente pabrėžiama, kad balsavimo procedūros, patalpos ir rinkimų medžiaga turi būti prieinamos neįgaliesiems ir jas būtų galima lengvai suprasti bei naudoti, turi būti kuo daugiau balsavimo apylinkių patalpų prieinamos ir pritaikytos judėjimo ar regėjimo negalią turinčių ir senyvo amžiaus rinkėjų poreikiams. 

Akcentuota, kad bent viena balsavimo kabina turi būti pritaikyta rinkėjams su negalia ir skirta užpildyti rinkimų biuletenį sėdint kėdėje ar neįgaliojo vežimėlyje.

 

Baigėsi terminas

 

  1. Mackevičienė pasakojo, kad šią savaitę baigėsi laikas siūlyti kandidatus į rinkimų apylinkių komisijas.

Jų narius turėjo teisę siūlyti visos parlamentinės partijos. Mūsų savivaldybėje kiekvienoje rinkimų apylinkėje galėjo dirbti po 9 narius. Tačiau kai kuriose narių bus mažiau, nes ne visos politinės jėgos pasinaudojo joms suteikta teise ir narius pasiūlė ne į visas apylinkes.

Sausio 17-oji – paskutinė diena partijoms, rinkimų komitetams, asmeniui, išsikėlusiam kandidatu į savivaldybės tarybos narius ir merus, rinkti parašus ir lapus grąžinti savivaldybių rinkimų komisijoms.

Devynioms Ukmergėje kandidatuojančioms partijoms ir vienam rinkimų komitetui reikėjo surinkti po 270 ukmergiškių parašų ir juos pristatyti.

Savivaldybės rinkimų komisijos nariai per šešias dienas turės patikrinti, ar parašai surinkti tinkamai, yra įskaitomi, ar jie nesidubliuoja.

Artimiausios rinkimų užduotys – numerių, su kuriais komandos eis į rinkimus, traukimas, sąrašų tikslinimas, specialių leidinukų gamyba.

 

Liko šešios savaitės

 

„Ukmergės žiniose“ jau skelbėme, kad mūsų rajone rinkimuose dalyvaus Lietuvos socialdemokratų partijos, Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų partijos, Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos, Lietuvos Respublikos liberalų sąjūdžio, partijos „Tvarka ir teisingumas“, Lietuvos centro partijos, Darbo partijos, Lietuvos socialdemokratų darbo partijos, Lietuvos laisvės sąjungos (liberalai) komandos.

Taip pat dalyvaus prieš rinkimus suburtas visuomeninis rinkimų komitetas „Tavo Ukmergė“.

Viena iš dešimties komandų kandidato į merus nekelia, taigi merą rinksime iš devynių kandidatų.

Iš viso į 25 vietas Ukmergės rajono savivaldybės taryboje šiemet grumsis 253 kandidatai – maždaug 10 į vieną vietą.

VRK duomenimis, per šiuos rinkimus rinkėjo teisę turės 31 352 ukmergiškiai. Tai – daugiau kaip 2000 mažiau nei 2015 metais.

Rinkimai į savivaldybių tarybas ir tiesioginiai merų rinkimai vyks kovo 3 d. Iki jų lieka šešios savaitės.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Pridėti komentarą

ukzinios.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, nesusijusius su tema, įstatymus pažeidžiančius, reklaminius, skatinančius smurtą komentarus. Už komentarus atsako juos parašę skaitytojai. Kurstant smurtą, rasinę, tautinę, religinę bei kitokio pobūdžio neapykantą ar kitaip pažeidžiant LR įstatymus, galite sulaukti atitinkamų tarnybų dėmesio.


Jonines

Kainoteka

Optima 13 Picerijos salės nuoma

Draugai

Ukmerges kulturos puslapiai

gpm 2011 n 135

Lietuvos valstybe

ukvm

vilkmerge

UKC logo 115x63

Apkeliauk

Tauragės laikraštis

KuoSkiriasi.lt

baidariu aukstaitija

Interneto dienraštis Bernardinai

Vilkmerge

lrytas

delfi

logo srtrf-300x170

Į viršų