Spausdinti šį puslapį

Būsto renovacija kainuoja daug... nervų

Autorės nuotr. Pagalbos gyventojai ieško savivaldybėje. Autorės nuotr. Pagalbos gyventojai ieško savivaldybėje.

Savivaldybės vadovai bei daugiabučių renovaciją administruojančio UAB Ukmergės butų ūkio atstovai teigia, kad didžiausios problemos kyla tik dėl stringančio Vyriausybės finansavimo.

Tačiau kai kurie būstus renovuojantys ukmergiškiai mano kitaip.

Su problemomis susidūrė Miškų gatvės 50 namo gyventojai. Bendrijos pirmininkė Genė Trojeckienė pasakojo, kad jų namo renovacija jau artėja į pabaigą, tačiau žmonės iki šiol negauna leidimo atlikti dalinį pertvarkymą šiluminiame mazge. Pirmininkė teigia, kad tai kiša koją gyventojų pastangoms savo namą ne tik „apmuturiuoti“ apšiltinimo plokštėmis, bet ir pritaikyti kitas šilumos taupymo priemones.

Miškų g. 50 gyventojai jaučiasi apgauti. Mat apsisprendus renovuoti daugiabutį ir pasirinkus vieną iš brangesnių variantų – įsirengiant kiekviename bute šilumos apskaitos skaitiklius, – jiems buvo garantuota, jog jokių kliūčių neiškils.

Tačiau problemų iškilo dėl dalinės šilumos punkto pertvarkos. Mat renovacijai einant į pabaigą prireikė atlikti kai kuriuos veiksmus namo šilumos punkte, vadinamame šiluminiame mazge.

Artėja šildymo sezonas, o pagrindinis tikslas – gyventi ne tik gražiau, bet ir šildytis pigiau – nepasiektas.

Anot gyventojų, savivaldybės bei jos įmonių specialistai tikino, jog jokių nesklandumų su šilumos punktu nekils. Deja, pažadai galiojo tik prieš pasirašant su renovacija susijusius dokumentus.

Trojeckienė sakė, kad norint šias problemas išspręsti, savivaldybės administracijos bei savivaldybei priklausančių įmonių slenksčius tenka minti jau nuo metų pradžios. Gauta šūsnis vienas kitam prieštaraujančių raštų.

Apie tai ukmergiškiai papasakojo Ukmergės rajono merui Rolandui Janickui. Birželį gavo iš jo atsakymą. Jame teigiama, kad name bus galima „esant techninei galimybei, nekeičiant šilumos mazgo, įrengti du atskirus šilumos apskaitos prietaisus: šilumos gamybai patalpų šildymui ir karšto vandens ruošimui“.

Tačiau paaiškėjo, jog UAB „Ukmergės šiluma“ tokio leidimo neduos. Apie tai informavo šios įmonės direktorius Vydas Paknys. Gyventojai gavo jo pasirašytą raštą, kuriame sakoma: „Informuojame, kad įrengti šilumos punkto apskaitos taip, kaip Jūs pageidaujate, negalėsime“.

Nurodo ir priežastį: „šilumos punktas Miškų g. 50 nuosavybės teise priklauso UAB „Ukmergės šiluma“ ir kol nėra pasibaigęs teisminis ginčas su UAB „Miesto energija“, turtas negali būti rekonstruojamas, pertvarkomas ir daromi esminiai pakeitimai“.

Sutrikę gyventojai dar kartą kreipėsi į merą R. Janicką. Į savivaldybę nuvykusi namo delegacija išsakė rajono vadovui problemą, pateikė „susirašinėjimo“ raštus. Kartu problemos aptarime dalyvavo buvęs tarybos narys Mindaugas Tamošiūnas bei miesto bendruomenės pirmininkas Julius Kazėnas.

„Jaučiamės apgauti. Pasirinkome brangesnį renovacijos variantą – įsirengti dvivamzdę kolektorinę šildymo sistemą – norėdami, kad namas ne tik gražus būtų, bet iš renovacijos gautume realią naudą, kad už šildymą mažiau mokėti galėtume“, – skundėsi G. Trojeckienė.

Susitikime prieita prie išvados, kad name galima įrengti visiškai naują šilumos punktą kitose patalpose.

Trojeckienė sako, kad gyventojai su tokia išeitimi iš esmės sutinka, tačiau su viena sąlyga – jei „viskas bus padaryta moderniai“. Mano, kad papildomai kiekvienam butui šių patalpų įrengimas kainuotų apie 300 eurų.

Tokia galimybė įsirengti naują šilumos punktą artimiausiu metu dar bus aptarta su UAB „Ukmergės šiluma“ bei Ukmergės butų ūkio vadovais.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Susiję įrašai (pagal žymę)