Aptiktą rūsį tirs paveldosaugininkai

Daugiau nei šimto metų senumo pastatas keliamas naujam gyvenimui. Gedimino Nemunaičio nuotr. Daugiau nei šimto metų senumo pastatas keliamas naujam gyvenimui. Gedimino Nemunaičio nuotr.

Ruošiantis renovuoti Deltuvos gatvėje esantį daugiau nei šimtmečio senumo pastatą, statybininkai aptiko arkinį rūsį. Kas tai per objektas ir ar jame nėra vertingų radinių aiškinsis specialistai.

Deltuvos gatvėje šalia Ukmergės nestacionarių socialinių paslaugų centro rengiamos patalpos Dienos socialinės globos centrui.

Daugiau nei 420 kvadratinių metrų ploto dviaukščiame pastate bus atlikti kapitalinio remonto darbai. Juos atlieka Kauno bendrovė „Revestus“, su kuria šią vasarą rajono savivaldybė pasirašė rangos darbų sutartį.

Jau anksčiau skelbėme, kad bendrovė per 10 mėn. įsipareigojo atlikti darbus už beveik 439 tūkst. eurų. Juos pabaigus, pastate bus įrengtos laikinai dienos globai, kurios poreikis kasmet auga, pritaikytos patalpos.

Šis pastatas priklauso Ukmergės rajono savivaldybei. Jis yra pripažintas ypatingu, nekilnojamosios kultūros vertybės teritorijoje esančiu, statiniu.

Konkursą atlikti darbus laimėjusios UAB „Revestus“ direktorius Edgaras Kudinovas sakė, kad šiuo metu atliekami demontavimo darbai.

Juos atliekant prieš savaitę atrasta planuose nebuvusi patalpa – skliautinis rūsys. Įmonės vadovas pasakojo, kad toje vietoje darbai nutraukti. Rūsys neliečiamas ir išsiųsti apie radinį informuojantys raštai paveldosaugininkams. Jie turės nutarti, ar radinys vertingas.

„Darbai nestoja, tik toje vietoje neliečiam“, – aiškino direktorius.

Pasidomėjus, ar dėl to nebrangs darbų apimtis, įmonės vadovas to nepatvirtino. Sakė, kad priklausys nuo paveldosaugininkų sprendimo.

Kultūros paveldo departamento Vilniaus skyriaus vyriausioji valstybinė inspektorė Loreta Vidžiūnienė paaiškino, kad atliekant statybas ir radus galimai vertingą radinį statybas atliekanti įmonė privalo pranešti apie tai atitinkamiems savivaldybės specialistams.

Minėta įmonė taip ir pasielgė, tačiau kol kas rūsį išsamiai apžiūrėti nėra galimybės – reikia dar atlikti papildomų ardymo darbų.

Kai tokia galimybė atsiras, pasak L. Vidžiūnienės, bus sprendžiama, kokius specialistus pasitelkti į pagalbą, kad tinkamai įvertintų radinį. Jei tai rūsio skliautai – vertinant talkins architektai, jei kaulai ar kitokie radiniai – archeologai. Tokiu atveju sudaromos komisijos, laikinai stabdomi statybos darbai.

Ukmergės kraštotyros muziejaus muziejininkas Raimondas Ramanauskas pasakojo, kad turimi dokumentai leidžia spėti, jog šis pastatas galėjo būti pastatytas apie 1900 metus.

Manoma, kad 1908 metais čia buvo atidaryta Ukmergės rusų gimnazija. Yra dokumentų, liudijančių, jog iki tol ukmergiškiai ne kartą kreipėsi į caro valdžią, prašydami mieste pastatyti mokyklą. Panašu, į tuos prašymus pagaliau ir buvo atsižvelgta.

Per Pirmąjį pasaulinį karą gimnazija buvo evakuota, o pastatą perėmė vokiečiai. Čia jie įsteigė rusų belaisvių stovyklą.

Ano meto prisiminimai liudija, kad rusai buvo laikomi blogomis sąlygomis, marinami badu. Tarpukariu ir sovietiniais laikais pastate būta kareivinių.

Pastarąjį dešimtmetį čia taip pat šeimininkavo kariškiai – Lietuvos kariuomenės Krašto apsaugos savanorių pajėgos. Patalpomis jie  naudojosi pagal panaudos sutartį.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Pridėti komentarą

ukzinios.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, nesusijusius su tema, įstatymus pažeidžiančius, reklaminius, skatinančius smurtą komentarus. Už komentarus atsako juos parašę skaitytojai. Kurstant smurtą, rasinę, tautinę, religinę bei kitokio pobūdžio neapykantą ar kitaip pažeidžiant LR įstatymus, galite sulaukti atitinkamų tarnybų dėmesio.


Jonines

Kainoteka

Optima 13 Picerijos salės nuoma

Draugai

Ukmerges kulturos puslapiai

gpm 2011 n 135

Lietuvos valstybe

ukvm

vilkmerge

UKC logo 115x63

Apkeliauk

Tauragės laikraštis

KuoSkiriasi.lt

baidariu aukstaitija

Interneto dienraštis Bernardinai

Vilkmerge

lrytas

delfi

logo srtrf-300x170

Į viršų