Socialinę rajono padėtį sieks keisti iš esmės

Gedimino Nemunaičio nuotr. Sprendžiant socialines problemas, tikimasi ir visuomenės geranoriškumo. Gedimino Nemunaičio nuotr. Sprendžiant socialines problemas, tikimasi ir visuomenės geranoriškumo.

Naikinti vaikų globos namus, skatinti užsiimti globa gyventojus, padėti socialinės rizikos šeimoms, gerinti socialinių darbuotojų sąlygas. Tai, pasak savivaldybės vadovų, – vieni pagrindinių tikslų, kuriuos siekiama įgyvendinti artimiausiu metu.

Jais pasidalinta antradienį žiniasklaidos atstovams surengtoje spaudos konferencijoje.

Pasak rajono savivaldybės mero Rolando Janicko, vieni svarbiausių šiemet laukiančių darbų – spręsti socialinius klausimus. Tarp jų, kaip ir visoje šalyje, – naikinti didžiuosius vaikų globos namus ir pasirūpinti juos perkelti į kitus būstus, kad galėtų gyventi mažomis šeimynomis.

Pernai viena šeimyna iš globos namų Vilniaus gatvėje jau buvo perkelta į Siesikus. Tikimasi per kelerius metus atlaisvinti įstaigos pastatą, kuris jau dabar iš dalies tuščias. Čia planuojama įrengti socialinių būstų.

Anot mero pavaduotojos Klavdijos Stepanovos, svarbu stiprinti ryšį su nevyriausybiniu sektoriumi. „Tame procese dalyvautų kaimo bendruomenės, kitos organizacijos, kurios galėtų teikti globėjų, šeimynų paslaugas ir iš to gautų pajamų, – sako ji. – Galėtų būti pagalbininkės ir dirbant su socialinės rizikos šeimomis, kuriose nėra elementarių įgūdžių – mamos nemoka gaminti, tvarkytis buityje.“

Globėjui – atlygis

Akcentuota, jog, įgyvendinant naują politiką, svarbus gyventojų vaidmuo. „Galbūt rajone atsirastų žmonių, kurie norėtų ir galėtų tapti vaikų globėjais. Šitaip vaikas liktų savo gyvenamojoje teritorijoje. Turime tris paruoštus specialistus, kurie globėjus apmokytų, šeimai būtų teikiama pagalba. Globėjas gautų atlygį, socialinį draudimą“, – kalbėjo meras.

Jo nuomone, potencialių globėjų būtų: „Tai – ir mūsų vaikų globos namų darbuotojai, kurie dabar gauna atlygį. Už tuos pinigus galėtų globoti pas save ar kokioje bendruomenėje. Taip pat – jokio darbo neturintys gyventojai, galintys tokiems vaikams skirti dėmesį. Ir vaikai užaugtų socialiai integruoti.“

Tokios trumpalaikės globos planus turi pasiruošti visos savivaldybės. „Dirbsim kartu su mokslininkais, ekspertais, kurie mums padės. Ministerija metodikos dar nesusidėliojusi, tačiau teorinius dalykus rengia kiekvienas rajonas. Šie klausimai svarstomi darbo grupėje“, – sako R. Janickas.

Dėmesys – socialiniams darbuotojams

Gerinti socialinę padėtį viliamasi ir gelbstint socialinės rizikos šeimoms, mažinant smurtą artimoje aplinkoje. Tam, mero teigimu, sudarytos net kelios darbo grupės. Sprendimų ieškoma savivaldybės administracijos, įstaigų darbuotojų susitikimuose, tariamasi su policijos komisariato atstovais.

„Rajone seniai reikėjo visų kompleksiškai suderintų būdų, vienos tvarkos, kad būtų paruošta visapusiška socialinė sistema, – teigė jis. – Tikslas ir yra tokią sukurti. Svarbu stiprinti tarpinstitucinį bendradarbiavimą ir kad kryptingai dirbtų socialiniai darbuotojai, atitinkamos įstaigos, nevyriausybinės organizacijos.“

Šiemet savivaldybės biudžete daugiau dėmesio skirta socialiniams darbuotojams: aprūpinimui transportu, kitomis priemonėmis, saugumui, mokymams.

Nuo sausio 1 d. socialinių darbuotojų atlyginimai didėja 15 proc. Galvojama apie būtinybę apdrausti visus socialinius darbuotojus. Svarstoma ir galimybė jiems lankytis socialinės rizikos šeimose po darbo, savaitgaliais.

Taip pat numatoma policijos rėmimo programa, kad policijos darbuotojai būtų pagalbininkai, sprendžiant socialinius klausimus.

Pavyko sumažinti skolas  

Spaudos konferencijoje pristatyti rajono savivaldybės biudžeto vykdymo rezultatai. Pasidžiaugta jau kelerius metus iš eilės įvykdomu mokesčių surinkimo planu, pastarasis įvykdytas beveik 102 proc.

Savivaldybės administracijos direktorius Stasys Jackūnas pasakojo, jog tvirtinant biudžetą buvo planuojama gauti 28,5 mln. eurų: „O surinkta 31 mln. 418 tūkst. Daugiausia – gyventojų pajamų mokesčio, taip pat – žemės, turto mokesčių. Neblogai sekėsi rinkti vietinę rinkliavą – 1 063 000 eurų. Didžioji biudžeto dalis buvo skirta švietimui ir kultūrai. Gautos viršplaninės pajamos nukreiptos į pirtį, kolumbariumą, apšvietimą Liaušiuose.“

Anot direktoriaus, 2015 m. biudžetas buvo skirtas įsiskolinimų mažinimui ir su tuo susijusių problemų sprendimui: „Mažinimas davė rezultatų. Kai kurios įstaigos metus baigė be skolų – to nebuvo dešimtmetį. Kitos nebeturi pradelstų skolų.“

Iš valstybės biudžeto pernai gauta beveik 15 mln. eurų dotacija. Daugiausia panaudota mokinio krepšelio lėšoms. Dar 1 mln. 634 tūkst. – valstybės investicija įvairiems projektams, apimantiems mokyklų renovaciją, „Draugystę“, kitus objektus.

Inicijavo žydų kultūros projektą  

Prie rajono biudžeto, tikimasi, prisidės ir įgyvendinamos idėjos, kuriomis norima sudominti krašto gyventojus ir svečius. To bus siekiama, įkūrus Lietuvoje Žydų kultūros paveldo kelią. Mūsų savivaldybė – viena šio projekto iniciatorių.

Taip pat dalyvauja Kėdainių bei Joniškio rajonų savivaldybės. Projektas įgyvendinamas kartu su Lietuvos muziejų asociacija ir Rytų Europos žydų kultūros ir istorijos tyrimų centru.

Įsteigta Žydų kultūros paveldo kelio asociacija, kurios buveinė – Kėdainiuose. Į ją atstovauti Ukmergei deleguota savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotoja Agnė Balčiūnienė. Asociacija organizuos Žydų kultūros paveldo kelio kūrimą ir plėtrą, ketinama rengti šio kelio maršrutą.

„Šitaip siekiama didinti kultūros objektų lankomumą, kelias kuriamas ir ekonominiu pagrindu. Ir tai bus naudinga ne tik mūsų rajonui“, – pristatydama projektą kalbėjo A. Balčiūnienė.

Akcentuota, kad žydų bendruomenė sudarė itin didelę Ukmergės gyventojų dalį, ji aktyviai prisidėjo prie mūsų krašto kūrimo, kultūros, verslo, amatų.

Tvarkys kapines

Kultūros paveldo kelio planai aptarti su pirmadienį Ukmergės savivaldybėje viešėjusiu Izraelio valstybės ambasadoriumi Lietuvai Amir Maimon.

Pasak S. Jackūno, paruošti investiciniai projektai, skirti tvarkyti mieste Vilniaus gatvėje ir Želvoje esančias žydų kapines. Svarstoma, kaip įamžinti žydų paveldą genocido vietoje, pritaikyti pastatų, kadaise priklausiusių žydams, patalpas.

Nori patekt į dešimtuką

Spaudos konferencijoje pristatytas ir projektas, susijęs su Siesarties kraštovaizdžio draustiniu. „Įvertinę jo būklę, upės patrauklumą turistams, tačiau – ir žinomumo stoką, Valstybinei saugomų teritorijų tarnybai įrodėm, kad reikia bendradarbiauti, siekiant sutvarkyti. Pateikėm koncepciją, ir veiksmai dabar pereina į jų rankas – tai numatyta jų prioritetiniuose sąrašuose“, – pasakojo A. Balčiūnienė.

Pasak jos, su šia upe, kuri „gana ekstremali ir vertinama turistų“ , tikimasi patekti į lankomiausių upių, pažįstant gamtos, kitus objektus, dešimtuką.

Atvyksta su problemomis

Susitikime dalyvavo savivaldybės mero patarėja Laima Gambickienė. Gyventojai į ją kreipiasi įvairiais klausimais, patarėja nagrinėja skundus, prašymus.

Ji pasakojo, jog daugiausia kreipiamasi dėl komunalinių, Butų ūkio kuruojamų, dalykų, taip pat – šilumos ūkio klausimų. Ramybės gyventojams neduoda nekilnojamojo turto mokestis, atliekos, nesutarimai su kaimynais. Teiraujasi ir pašalpų, apgyvendinimo, žemėtvarkos, pirties temomis.

„Problemas bandom spręsti vietoje, jei meras būna laisvas – einam aiškintis. Prireikus tariamasi su specialistais, vykstama į seniūnijas, – sakė L. Gambickienė. – Ateina žmonės ir su pasiūlymais, miesto gražinimo idėjomis arba rašo paštu – jų laukiam ir esam dėkingi.“

Emocijos rimsta

Mero pavaduotoja K. Stepanova priminė ir apie Ukmergės pirminės sveikatos priežiūros centro darbą šeštadieniais. „Įstaiga dirbo jau tris šeštadienius nuo 8 iki 13 val. Pirmą šeštadienį kreipėsi 8 pacientai, antrą – 5, o praeitą šeštadienį – 13, iš kurių vienas buvo paguldytas į ligoninę“, – pasakojo ji.

Medikų emocijų dėl šių naujovių esą jau mažiau. O jos PSPC, teigiama, reikalingos dėl paslaugų pasiekiamumo gyventojams, galimybės kreiptis tiems, kurie gali atvykti tik savaitgalį. Tikimasi, jog pagerės situacija ir perpildytame Ukmergės ligoninės Priėmimo ir skubios pagalbos skyriuje.

Dėl registracijos pas PSPC gydytoją šeštadienį gyventojai gali skambinti telefonu 65250.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Pridėti komentarą

ukzinios.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, nesusijusius su tema, įstatymus pažeidžiančius, reklaminius, skatinančius smurtą komentarus. Už komentarus atsako juos parašę skaitytojai. Kurstant smurtą, rasinę, tautinę, religinę bei kitokio pobūdžio neapykantą ar kitaip pažeidžiant LR įstatymus, galite sulaukti atitinkamų tarnybų dėmesio.


Jonines

Kainoteka

Optima 13 Picerijos salės nuoma

Draugai

Ukmerges kulturos puslapiai

gpm 2011 n 135

Lietuvos valstybe

ukvm

vilkmerge

UKC logo 115x63

Apkeliauk

Tauragės laikraštis

KuoSkiriasi.lt

baidariu aukstaitija

Interneto dienraštis Bernardinai

Vilkmerge

lrytas

delfi

logo srtrf-300x170

Į viršų