Tarp siūlymų pirkti – mokyklos, pirtys, šeimos mauzoliejus

Ukmergės rajone parduodama Poklevskių-Kozelų šeimos koplyčia-mauzoliejus. Ukmergės rajone parduodama Poklevskių-Kozelų šeimos koplyčia-mauzoliejus.

Ukmergės rajono savivaldybė aukcionuose siūlo pirkti įvairų nekilnojamąjį turtą. Į parduodamų objektų sąrašą įtrauktos mokyklos, pirtys, buvę kultūros namai ir šeimos mauzoliejus.

Viešame aukcione parduodamo rajono savivaldybės nekilnojamojo turto ir kitų nekilnojamųjų daiktų sąrašas kasmet pildomas, koreguojamas ir tvirtinamas rajono tarybos sprendimu.

Šis pakoreguotas sąrašas turėtų būti tvirtinamas kitą savaitę vyksiančiame tarybos posėdyje. Sprendimo projekte iš jo išbraukti visi griuvėsiai, motyvuojant, jog nėra galimybės jų parduoti dėl neįmanomų atliki kadastrinių matavimų.

Sąrašas papildytas keliomis kaimo vietovėse esančiomis gyvenamosiomis patalpomis bei Šešuolių seniūnijoje, Liaušių kaime, esančiu mokyklos pastatu.

Dauguma – kaimuose

Viešame aukcione parduodamo rajono savivaldybės nekilnojamojo turto ir kitų nekilnojamųjų daiktų sąraše šiuo metu yra 39 objektai. Didžioji dauguma jų – kaimuose. Tai mokyklos, senos katilinės, sandėliai. Parduodami Želvoje, Rečionyse, Tulpiakiemyje esantys buvę pirties pastatai, buvę Lyduokių, Atkočių kaimų kultūros namai.

Rajone – daug parduodamų kaimuose veikusių mokyklų ir vaikų darželių pastatų. Tarp tokių – Pageležių pradinio ugdymo skyriaus pastatas, vaikų darželiai Rečionyse, Deltuvos kaime, Žemaitkiemio pagrindinės mokyklos pastatas, Pabaisko seniūnijoje, Daumantiškių, Antakalnio kaimuose, veikusių mokyklų pastatai.

Didžiulis buvusios mokyklos pastatas parduodamas ir Lyduokių miestelyje.

Siūlo ir koplyčią

Tarp siūlomų objektų yra ir tokių, kurių pirkėjas atrodytų niekada gyvenime taip ir neatsiras. Nors ką gali žinoti? Pavyzdžiui, atsiras koks turtingas lietuvaitis ar užsienietis ir nepagailės pinigų Lyduokių seniūnijoje, Antakalnio I kaime, įsigyti Poklevskių-Kozelų šeimos koplyčią-mauzoliejų.

Arba gal kam prireiks Vidiškių seniūnijoje, Bernotiškių kaime, esančio Bernotiškių koplyčios ir tvoros komplekso.

Šių objektų paskirtis – memorialinė ir sakralinė. Jei atsirastų savininkai, paskirties keisti jie negalėtų.

Siesikų seniūnijoje taip pat parduodami Lokinės ir Vaivadiškių buvusių dvarų sodybų fragmentai.

Šie objektai yra avarinės būklės, turi kultūros paveldo statusą. Buvę pripažinti bešeimininkiais. Į aukcione parduodamo turto sąrašą įtraukti bemaž prieš trejus metus.

Tarp Ukmergės rajono savivaldybės parduodamų pastatų yra ir daugiau vienaip ar kitaip išskirtinų. Antai Šešuoliuose pirkėjo laukia buvusi klebonija, Pabaisko seniūnijoje, Kopūstėlių kaime, – nuodingų medžiagų sandėlis, Siesikų miestelyje – buvusi ambulatorija.

Norėjo, bet persigalvojo

Tarp pačiame Ukmergės mieste aukcionuose siūlomų pirkti pastatų – vos keli. Vytauto g. 22 nesėkmingai bandoma parduoti buvusią biblioteką. Tarp mieste parduodamų objektų – buvęs „Šilo“ mokyklos pradinukų korpusas.

Rajono savivaldybės Turto ir įmonių valdymo poskyrio vedėja Daiva Gladkauskienė pasakojo, kad savivaldybei priklausančio nekilnojamojo turto vieši aukcionai yra rengiami maždaug kas kelis mėnesius. Apie juose parduodamus objektus bei pradinę jų kainą informuojama viešai.

Tačiau aukcione turtas gali būti parduodamas tik tada, kai sutvarkomi visi reikiami dokumentai, o tai, pasak vedėjos, – ilgai trunkantis procesas. Neretai problemų kyla dėl žemės dokumentų sutvarkymo. Ar galima parduoti turtą, galutinį žodį taria Turto bankas.

Sutvarkyti dokumentus kainuoja ne tik didžiules laiko sąnaudas, bet ir pinigus. Brangiai, pavyzdžiui, kainuoja turto vertinimas. Be to, kai kurios pažymos galioja vos metus. Atsižvelgiant į tai, dokumentai pradedami tvarkyti tik tada, jei pastatui atsiranda potencialus pirkėjas.

Taip nutiko su Vytauto gatvėje buvusia vaikų biblioteka. Galimas pirkėjas atsirado, tad visi dokumentai buvo sutvarkyti. Tačiau vėliau pirkėjas persigalvojo. Dabar jau įvyko du aukcionai, bet patrauklaus unikalią istoriją turinčio statinio miesto centre niekas nenupirko. Po kiekvieno nepavykusio aukciono objekto kaina mažinama 10 proc.

D. Gladkauskienė sako, kad yra ir daugiau objektų, kurių pardavimo kaina mažinta jau ne vieną kartą. Pavyzdžiui, Belazariškiuose parduodamo buto kaina jau nukrito iki 100 eurų. Ir pirkti jo vis tiek niekas nenori.

Nepaisant to, džiugina sėkmingi sandoriai. Pavyzdžiui, neseniai atsirado buvusių Vidiškių kultūros namų pirkėjas. Parduoti miesto centre – Klaipėdos gatvėje ir Kęstučio aikštėje – esantys pastatai.

Parduoti dar nebandė

Turto ir įmonių valdymo poskyrio vedėja pasakojo, kad sakralinės paskirties objektų – Poklevskių-Kozelų šeimos koplyčios-mauzoliejaus bei Bernotiškių koplyčios ir tvoros komplekso – aukcione parduoti dar nebandyta, nes nėra sutvarkyti reikiami dokumentai, o turtas nėra įvertintas.

Problemų čia yra dėl žemės po statiniu, kuri priklauso valstybei, bet yra išnuomota.

Beje, jau būta ir susidomėjusiųjų šeimos mauzoliejumi. Tad yra vilčių, kad gal kada nors šis savivaldybės turtas bus parduotas.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Pridėti komentarą

ukzinios.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, nesusijusius su tema, įstatymus pažeidžiančius, reklaminius, skatinančius smurtą komentarus. Už komentarus atsako juos parašę skaitytojai. Kurstant smurtą, rasinę, tautinę, religinę bei kitokio pobūdžio neapykantą ar kitaip pažeidžiant LR įstatymus, galite sulaukti atitinkamų tarnybų dėmesio.


Kainoteka

Optima 13 Picerijos salės nuoma

Draugai

Ukmerges kulturos puslapiai

gpm 2011 n 135

Lietuvos valstybe

ukvm

vilkmerge

UKC logo 115x63

Apkeliauk

Tauragės laikraštis

KuoSkiriasi.lt

baidariu aukstaitija

Interneto dienraštis Bernardinai

Vilkmerge

lrytas

delfi

logo srtrf-300x170

Į viršų