Vėl grįžta prie Siesikų dvaro perėmimo

Dvaro likimą spręs Ukmergės rajono politikai. Gedimino Nemunaičio nuotr. Dvaro likimą spręs Ukmergės rajono politikai. Gedimino Nemunaičio nuotr.

Kitą savaitę vyksiančiam rajono tarybos posėdžiui parengtas svarstyti klausimas perimti Ukmergės rajono savivaldybės nuosavybėn Siesikų dvaro sodybą. Šis klausimas jau buvo svarstytas pernai lapkričio mėnesį. Tačiau tada pritrūko balsų ir jį buvo nutarta atidėti.

Siesikų dvaro sodyba yra istorijos ir kultūros paminklas, kuris pagal Vyriausybės nutarimą yra neprivatizuotinų istorijos ir kultūros paminklų sąraše.

Nuo 1991 m. dvarą valdo VĮ „Lietuvos paminklai“, kuri 1999 m. sudarė nuomos sutartį 99 metams su Audriui Matulaičiui priklausančia įmone UAB „Fondas statyboms vystyti“. A. Matulaitis įsipareigojo investuoti tiek pinigų, kad pilis būtų atstatyta, o aplink ją esanti teritorija išpuoselėta.

Deja, 2014 m. įmonė buvo likviduota, 2015 m. įregistruota VšĮ „Siesikų pilis“.

Ukmergės rajono savivaldybė pernai vasarą kreipėsi į Kultūros ministeriją su prašymu pradėti inicijuoti procedūras dėl perdavimo valdyti dvaro rūmus.

VĮ „Lietuvos paminklai“ tam neprieštaravo, bet informavo, kad privalu nurodyti konkrečią valstybinę funkciją, kuriai atlikti bus naudojamas perimtas turtas. 

Pagal parengtą projektą, Siesikų seniūnijoje, Daugalių kaime, esantis dvaras būtų naudojamas gyventojų bendrosios kultūros ugdymui ir etnokultūrai puoselėti.

Sprendimo projekte pažymima, kad dvaras galėtų būti naudojamas vienai pagrindinių Ukmergės rajono verslo šakų ir prioritetų – muziejinei, edukacinei, kultūrinei kryptims vystyti. Skatinti atvykstamąjį ir vietos turizmą, panaudojant gamtos išteklius, kultūros paveldą bei sukuriant palankesnes sąlygas aktyviam poilsiui.

Komplekse – dvaro rūmai, gyvenamasis namas, vadinamas akademija, gyvenamasis namas – „bravoras“, ūkio pastatas, svirno liekanos. Apskaičiuota turto likutinė vertė – 164 875 Eur.

Siesikų dvaro statinys dar vadinamas pilimi. Istorikų teigimu, ši pilis yra vienas iš nedaugelio Lietuvoje nuo renesanso epochos išlikusių statinių. Iki šios dienos Siesikų dvaro sodyboje jau yra atlikta nemažai atstatymo ir restauravimo darbų, investuota nemažai privačių lėšų.

Jei taryba šį kartą pritars ir palaikys siūlymą, Ukmergė turės jau antrą dvarą – savivaldybei priklauso Užugirio (A. Smetonos) dvaras. Šis objektas yra gausiai lankomas turistų.

Lapkričio mėnesį nagrinėjant šį klausimą visuose komitetuose sprendimo projektui buvo pritarta. Tačiau balsuojant tarybos posėdyje daugumos nuomonė pasikeitė ir balsuojant pritarta opozicijos siūlymui atidėti klausimą, kol bus pateikti veiklos ir finansiniai planai, sutvarkyti žemės dokumentai.

Šiuo klausimu tuokart buvo išsakyta daug nuomonių. Viena iš jų – kad savivaldybei šis objektas taps didžiule finansine našta.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Pridėti komentarą

ukzinios.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, nesusijusius su tema, įstatymus pažeidžiančius, reklaminius, skatinančius smurtą komentarus. Už komentarus atsako juos parašę skaitytojai. Kurstant smurtą, rasinę, tautinę, religinę bei kitokio pobūdžio neapykantą ar kitaip pažeidžiant LR įstatymus, galite sulaukti atitinkamų tarnybų dėmesio.


Jonines

Kainoteka

Optima 13 Picerijos salės nuoma

Draugai

Ukmerges kulturos puslapiai

gpm 2011 n 135

Lietuvos valstybe

ukvm

vilkmerge

UKC logo 115x63

Apkeliauk

Tauragės laikraštis

KuoSkiriasi.lt

baidariu aukstaitija

Interneto dienraštis Bernardinai

Vilkmerge

lrytas

delfi

logo srtrf-300x170

Į viršų