Savivaldybių įmonės – priklausomos nuo politikų

Ar Ukmergės rajono bei kitų šalies savivaldybių valdomų įmonių valdysena atitinka įstatymus – tokią analizę atliko Valdymo koordinavimo centras. Vertinimas atskleidė, kad daugumoje įmonių yra valdysenos spragų. Jų aptikta ir Ukmergėje.

Valdymo koordinavimo centras, pasak jo vadovo Vido Danieliaus, fiksuoja šalies savivaldybių valdomų įmonių (SVĮ) valdysenos spragas. Anot jo, daugumoje didžiųjų SVĮ yra pažeidžiami EBPO – Ekonominio bendradarbiavimo ir plėtros organizacijos – valdysenos principai. Taip pat – ir Vyriausybės nutarimas, numatantis, kad įmonių valdybų ir kitų kolegialių organų veikla turi būti atribota nuo politinės įtakos.

Tačiau, teigiama, nemaža dalis SVĮ kolegialių organų yra suformuoti iš savivaldybių tarybų narių, administracijos direktorių ar jų pavaduotojų. Pašnekovas pažymi, kad esamos kai kurių SVĮ valdysenos „prasilenkia ne tik su gerąja EBPO šalių praktika, bet ir Lietuvoje galiojančiais teisės aktais“.

Jis pasakojo, kad iš 21 didžiosios SVĮ šiuo metu valdybos yra suformuotos 19-oje įmonių, kur nepriklausomi nariai tesudaro 35 proc. Penkių SVĮ valdybos dirba apskritai be nepriklausomų narių, o įmonių veiklos priežiūrą vykdančiose ir svarbiausius su jų valdymu susijusius sprendimus priimančiose stebėtojų tarybose, kurios suformuotos 11-oje SVĮ, nepriklausomi nariai darbuojasi tik vienoje SVĮ.

Šiuo metu galiojančiame Vyriausybės nutarime, numatančiame kandidatų parinkimo į valstybės ir savivaldybės valdomų įmonių kolegialius organus tvarką, reikalaujama, kad ne mažiau kaip pusė valdybos ar stebėtojų tarybos sudarytų nepriklausomi nariai.

Ne pagal reikalavimus

V.Danielius pasidalijo rezultatais, susijusiais su Ukmergės rajono savivaldybės valdomų įmonių valdysenos analize.

„Analizavome 4-ių Ukmergės savivaldybės valdomų įmonių – UAB Ukmergės butų ūkio, UAB „Ukmergės šiluma“, UAB Ukmergės autobusų parko ir UAB „Ukmergės vandenys“ – valdyseną ir kolegialius organus – valdybas ir stebėtojų tarybas, – sakė jis. – Remiantis Vyriausybės nutarimu, patvirtintu Kandidatų į valstybės įmonės ar savivaldybės įmonės valdybą parinkimo tvarkos aprašu, ne mažiau nei pusė renkamo kolegialaus organo narių turi būti nepriklausomi – atitikti aprašo nuostatose išdėstytus nepriklausomumo kriterijus.“

Jo pateiktais duomenimis, Butų ūkio, Autobusų parko ir „Ukmergės vandenų“ valdymo organai pagal įmonių įstatus yra: visuotinis akcininkų susirinkimas ir bendrovės vadovas. Šiose įmonėse, tvirtina V. Danielius, valdybos ir stebėtojų tarybos nėra sudarytos.

UAB „Ukmergės šiluma“ veikia valdyba, kuri sudaryta iš dviejų Ukmergės rajono savivaldybės administracijos darbuotojų ir vieno visuomenės atstovo. „Nei įmonės svetainėje, nei savivaldybės svetainėje prie nurodytų narių nėra nurodoma, kad valdyboje būtų nepriklausomų narių, – aiškino pašnekovas. – Pagal įstatus stebėtojų taryba nesudaroma.“

Priklauso nuo politikų valios

Anot Valdymo koordinavimo centro vadovo, apskritai tik 8 iš analizuotų didžiųjų šalies SVĮ visiškai atitinka teisės aktus. „Susisiekimo paslaugos“, „Kauno vandenys“, „Kauno švara“, „Kauno autobusai“, „Busturas“, „Klaipėdos autobusų parkas“, „Šiaulių energija“ ir „Visagino energija“ yra vienintelės savivaldybių valdomos įmonės, kurių valdybos suformuotos iš ne mažiau nei pusės nepriklausomų narių.

Daugumos didžiųjų SVĮ valdyboms priklauso savivaldybių administracijos direktoriai ir jų pavaduotojai, o į beveik visas įmonių stebėtojų tarybas yra paskirti savivaldybių tarybų nariai.

„Įmonių valdybų ir kitų kolegialių organų depolitizavimas ir jų nepriklausomumas – vienas reikšmingiausių valstybės valdomų įmonių pasiekimų, leidęs sėkmingai Lietuvai atverti duris į EBPO. Tačiau SVĮ, ypač veikiančios didžiuosiuose Lietuvos miestuose, vis dar priklausomos nuo politikų valios. Vien tai, kad beveik visų Vilniaus savivaldybės valdomų įmonių kolegialiuose organuose yra politinio pasitikėjimo asmenys, o pusėje jų dirba dar ir politikai, yra rimtas signalas, kad SVĮ valdysena visiškai prasilenkia su EBPO principais“, – sako V. Danielius.

Per mažai

Šiuo metu iš viso šalyje veikia 250 savivaldybių kontroliuojamų įmonių, iš kurių kolegialūs organai sudaryti tik 153. Nepriklausomi nariai SVĮ valdybose ir kituose kolegialiuose organuose tesudaro 12 proc.

Valdymo koordinavimo centras – Vyriausybės įsteigtas analitinis bei gerosios valdysenos principų įgyvendinimo centras, siekiantis užtikrinti nuoseklų ir profesionalų valstybės valdomų įmonių (VVĮ) valdymą.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Komentarai  

+1 # Ukmerge 2019-07-22 14:19
Ot naujena! Niekas gi nezinojo!!!! :lol:
Atsakyti | Atsakyti cituojant | Citata
0 # Tu 2019-07-25 11:36
Nežinojai visi senai zino :D :lol: :D :lol:
Atsakyti | Atsakyti cituojant | Citata

Pridėti komentarą

ukzinios.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, nesusijusius su tema, įstatymus pažeidžiančius, reklaminius, skatinančius smurtą komentarus. Už komentarus atsako juos parašę skaitytojai. Kurstant smurtą, rasinę, tautinę, religinę bei kitokio pobūdžio neapykantą ar kitaip pažeidžiant LR įstatymus, galite sulaukti atitinkamų tarnybų dėmesio.


Jonines

Kainoteka

Optima 13 Picerijos salės nuoma

Draugai

Ukmerges kulturos puslapiai

gpm 2011 n 135

Lietuvos valstybe

ukvm

vilkmerge

UKC logo 115x63

Apkeliauk

Tauragės laikraštis

KuoSkiriasi.lt

baidariu aukstaitija

Interneto dienraštis Bernardinai

Vilkmerge

lrytas

delfi

logo srtrf-300x170

Į viršų