Ūkininkų apdovanojimai: už paprastumą būnant nepaprastais

Dainiaus Vyto nuotr. 2019 metų geriausi rajono ūkininkai. Dainiaus Vyto nuotr. 2019 metų geriausi rajono ūkininkai.

Aldona KVEDARIENĖ

Penktadienio vakarą rajono kultūros centre buvo apdovanoti geriausi rajono ūkininkai. Įvairios nominacijos, padėkos raštai ir diplomai buvo įteikti būriui rajono žemdirbių, tačiau didžiausio dėmesio sulaukė „Metų ūkio“ titulą pelnę ūkininkai.

Rajono ūkininkus sveikino ir diplomus bei padėkas jiems teikė rajono meras Rolandas Janickas, Seimo narys Juozas Varžgalys ir žemės ūkio ministras Andrius Palionis.

Sveikinimo žodį Ukmergės žemdirbiams atsiuntė ir Lietuvos žemės ūkio konsultavimo tarnybos direktorius dr. Edvardas Makelis.

Ūkininkų apdovanojimo ceremonija prasidėjo vakaro vedėjo Giedriaus Leškevičiaus atliekama Kastyčio Kerbedžio daina „Sakale, lėk“.

Sakalas – veržlus ir stiprus paukštis. Šių bruožų nestinga ir žemdirbiams.

Šie metai jiems nebuvo lengvi: nelepino jų nei gamta, nei jų išrinkta valdžia. Kepino kaitra, džiovino sausra – grūdų derlius ir jų kainos krito, žiemkenčiai nedygo, o rudeniop, kai jau ėmė lyti, valdžia pagrasino žemdirbiams branginti dyzeliną. Atseit šiandien žemdirbys – jau ne vargšas, jis gauna už žemės laukus iš Europos Sąjungos išmokas, važinėja europietiškais džipais, tegul į juos pila ir nežymėtą dyzeliną.

Europa Lietuvos žemdirbiui niekada nemokėjo tokių išmokų kaip savo ūkininkui. Be to, Lietuvos valdžia iš Ukmergės ūkininkų atėmė išmokas už nederlingas ir mažai derlingas žemes. Atseit Ukmergės žemės – ne Kėdainių, bet ir ne Varėnos. Ir pakeitė nederlingų žemių žemėlapį.

„Kada Europa mums pradės mokėti tokias pat išmokas kaip savo ūkininkams“, – sakė Ukmergės žemdirbių asociacijos pirmininkas Algirdas Valaiša, norėjęs paklausti žemės ūkio ministro. Bet, anot jo, kaip paklausi, jei ministrai Lietuvoje kaip mėnulio fazės kas metai mainosi.

Ministro padėka

Įpykę žemdirbiai pakeles nukaišė žaliais kryžiais. Daugiausia prismaigstė palei kelią į Vilnių.

Žali kryžiai nemaišė ministrui A. Palioniui atvykti į Ukmergę, į žemdirbių šventę. „Noriu padėkoti už kryžių iniciatyvą – tai originalus būdas atkreipti į save dėmesį netrikdant viešosios tvarkos“, – atvažiavęs pasakė jis. O dėl išmokų suvienodinimo... „Gal Europos Sąjunga bijo jūsų, kad neaplenktumėte jos ūkininkų, nes ir tokiomis nelygiomis sąlygomis gebate su jais konkuruoti“, – pasvarstė ministras.

Bet ministras A. Palionis Ukmergės ūkininkams atvežė padėkų ir diplomų: Želvos ūkininkui Kęstučiui Mikalajūnui – už mėsinių galvijų ūkio steigimą, Julijai Socevičienei iš Siesikų – už pieno ūkio puoselėjimą, Valentinui Geniui iš Lyduokių – už naujų technologijų diegimą, Šešuolių seniūnei Jolantai Lukšienei – už gražią šventę „Rudens vaga“.

Padėką ministras įteikė ir kryžių akciją prie kelių į Ukmergę rengusiam rajono žemdirbių asociacijos pirmininkui A. Valaišai. Tiktai jam – kaip Pivonijos ūkininkui už jo ekologinį ūkį.

Padėkomis „lijo“

Padėkos „lijo“ kaip lietus, kurio žemdirbiai taip laukė šią vasarą. Be ministro, jas ūkininkams dar teikė Žemės ūkio rūmų vicepirmininkas Algis Baravykas, rajono meras Rolandas Janickas, Seimo narys Juozas Varžgalys, savo padėkas atsiuntė ir Lietuvos žemės ūkio konsultavimo tarnybos direktorius, žemės ūkio eksministras dr. Edvardas Makelis.

Visi drauge jie apdovanojo būrį ūkininkų. Trims iš jų – Rasai Žemaitienei iš Taujėnų, Vitalijui ir Giedrei Petriukščiams iš Želvos bei Vaclovui Rakučiui iš Deltuvos seniūnijos – atiteko Lietuvos Nepriklausomybės Akto kopijos. Tai buvo Seimo nario J. Varžgalio padėka jiems.

Visi šie ūkininkai gavo padėkas ir iš rajono mero R. Janicko.

Svarbiausi –

„Metų ūkio“ ūkininkai

Daugiausia dėmesio sulaukė „Metų ūkio“ ūkininkai. Šį vardą jie pelnė laimėję „Metų ūkis 2019“ konkursą.

Metų ekologiniu gyvulininkystės ūkiu pripažintas Renatos ir Artūro Aleksandravičių ūkis Sietynų kaime (Veprių sen.). Metų augalininkystės ūkiu tapo Žemaitkiemio seniūnijoje Valų kaime esantis Žydruolės ir Antano Voverių ūkis. Metų šeimos ūkio nominacija iškeliavo į Stringių namus Pabaisko miestelyje.

Metų jaunojo ūkininko vardas suteiktas Gintui Paviloniui. Jam – tik devyniolika, o jis jau augina braškes. Priaugino jų 6 tūkst. daigų. „Atvažiuokite pavasarį, kai jie sužaliuos“, – kvietė jis „Ukmergės žinių“ redakciją.

Nominacijų būta įvairių

Konkurse „Metų ūkis 2019“ būta ir daugiau nominacijų. Modernaus ir pažangaus pieno gamybos ūkio nominacija atiteko Siesikų seniūnijoje ūkį turinčiam ūkininkui Sigitui Razvadauskui, o daugiausiai savo Vidiškių seniūnijos bendruomenei padedančiam ūkininkui Algirdui Tamuliui įteikta nominacija „Žemdirbys – seniūnijos pagalbininkas“.

Tačiau visiems rajono ūkininkams geriausiai tiktų Algirdo Tamulio iš Rečionių kaimo nominacija, kurią jiems skyrė dr. E. Makelis – „Už paprastumą būnant nepaprastu“.

Ūkininkai linksminosi

Bet ūkininkams buvo linksma.

Juos linksmino improvizacijų teatras „Kitas kampas“.

Jis ūkininkams net leido pabūti aktoriais. Ūkininkas Gražvydas Dapkus iš Liaušių kaimo ir Deimantė Bočiūnė iš Žemės ūkio konsultavimo tarnybos šį aktorių meistriškumo egzaminą išlaikė puikai.

Paskui jie šoko. „Vėl, švieski man vėl“, – plyšavo jų šokio muzika.

Ir nuo valgių linko stalai.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(1 balsas)

Pridėti komentarą

ukzinios.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, nesusijusius su tema, įstatymus pažeidžiančius, reklaminius, skatinančius smurtą komentarus. Už komentarus atsako juos parašę skaitytojai. Kurstant smurtą, rasinę, tautinę, religinę bei kitokio pobūdžio neapykantą ar kitaip pažeidžiant LR įstatymus, galite sulaukti atitinkamų tarnybų dėmesio.


Jonines

Kainoteka

Optima 13 Picerijos salės nuoma

Draugai

Ukmerges kulturos puslapiai

gpm 2011 n 135

Lietuvos valstybe

ukvm

vilkmerge

UKC logo 115x63

Apkeliauk

Tauragės laikraštis

KuoSkiriasi.lt

baidariu aukstaitija

Interneto dienraštis Bernardinai

Vilkmerge

lrytas

delfi

logo srtrf-300x170

Į viršų