Kaip paskirstyti biudžetą, svarsto ir gyventojai

Savivaldybės raginamos biudžetus aptarti su gyventojais.  Gedimino Nemunaičio nuotr. Savivaldybės raginamos biudžetus aptarti su gyventojais. Gedimino Nemunaičio nuotr.

Kas ketvirta savivaldybė (15 iš 60) įgyvendina dalyvaujamąjį biudžetą. Kas aštunta (8 iš 60) kviečia gyventojus spręsti dėl dalies biudžeto. Kai kurios tik ruošiasi tai daryti. 

„Transparency International“ Lietuvos skyrius skelbia, kad šie skaičiai atsispindi jų atliktoje apžvalgoje. 

Joje pažymima, kad nuo 2018 m. Alytaus, Kretingos, Lazdijų, Panevėžio, Šiaulių, Vilkaviškio savivaldybės bendrai nusprendė dėl 1 mln. 40 tūkst. eurų, pateikę 156 projektus ir išsirinkę 23 geriausias iniciatyvas.

Savivaldybės kviečia gyventojus siūlyti ir balsuoti dėl 7–150 tūkst. eurų vertės iniciatyvų. Kai kurios savivaldybės dalyvaujamajam biudžetui skiria iki 300 tūkst. eurų kasmet.

Dalyvaujamojo biudžeto pagalba siekiama didinti piliečių įtraukimo į biudžeto formavimą galimybes, skatinti diskusijas miesto plėtros tema, burti bendruomenes, gerinti socialinę ir gyvenamąją aplinką bei skatinti verslo kūrimą ir dalyvavimą savivaldos veiklose. 

9 iš 10 savivaldybių teigia, jog nuo praėjusių metų pradžios bent sykį siekė įtraukti gyventojus į savivaldos gyvenimą.

Dažniausiai konsultuojasi dėl bendrojo savivaldybės biudžeto, infrastruktūros, pramogų, aplinkosaugos, kultūros, aptarnavimo kokybės savivaldybės įstaigose ir kitų klausimų.

Birštono, Biržų, Kaišiadorių, Plungės, Radviliškio, Švenčionių ir Vilniaus rajono savivaldybės, tyrėjų teigimu, nenurodė nė vienos gyventojų įtraukimo veiklos.

Kaip gi šiame tyrime atrodo Ukmergės rajono savivaldybė?

„Transparency International“ Lietuvos skyriaus iniciatyvų vadovė Ieva Dunčikaitė sako, kad Ukmergės rajono savivaldybė nurodė įgyvendinusi tik dvi gyventojų įtraukimo veiklas – viešindami informaciją savo svetainėje ir konsultuodamiesi su gyventojais.

Iš viso visos šalies savivaldybės paminėjo 316 iniciatyvų.

„Manau, kad dalyvaujamasis biudžetas, kai savivaldybės piliečiams suteikia galimybę siūlyti idėjas ir balsuoti dėl dalies savivaldybės biudžeto panaudojimo, yra vienas efektyviausių būdų kurti dalyvaujamąją kultūrą, užtikrinti skaidrų viešųjų lėšų panaudojimą ir skatinti piliečius aktyviau dalyvauti sprendimų priėmime“, – sako I. Dunčikaitė. 

Ši apžvalga buvo parengta analizuojant savivaldybių pateiktą informaciją pagal užklausą apie gyventojų galimybes įsitraukti į sprendimų priėmimo procesą bei naudojamas priemones didesniam gyventojų aktyvumui ir susidomėjimui skatinti.

Dalyvaujamasis biudžetas – būdas kartu su gyventojais priimti sprendimus, kai jie siūlydami idėjas ir už jas balsuodami nusprendžia, kaip turėtų būti išleistos viešos lėšos.

UŽ inf.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Komentarai  

+7 # Andrius 2020-11-25 17:36
Šitas projektas jau metus laiko guli pas administracijos direktorių stalčiui, nes netie pateikė. Tik narcizas narcizam pinigus renka žadėjo viešumą ir skaidrumą, o kur ir kiek mūsų pinigų surinkta ir neaišku
Atsakyti | Atsakyti cituojant | Citata
0 # Geriau 2020-12-03 07:05
posidonėkit kap savivaldybė pinigus renką už komunikacijas, asfalta, aikšteles, šalygatvius ... įdomu korys įstatymas numato pinigų rinkymą iš žmonių IR DAR GRYNAIS Už darbus valstybinėje žemėje?????
Atsakyti | Atsakyti cituojant | Citata

Pridėti komentarą

ukzinios.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, nesusijusius su tema, įstatymus pažeidžiančius, reklaminius, skatinančius smurtą komentarus. Už komentarus atsako juos parašę skaitytojai. Kurstant smurtą, rasinę, tautinę, religinę bei kitokio pobūdžio neapykantą ar kitaip pažeidžiant LR įstatymus, galite sulaukti atitinkamų tarnybų dėmesio.


Kainoteka

Optima 13 Picerijos salės nuoma

Draugai

Ukmerges kulturos puslapiai

gpm 2011 n 135

Lietuvos valstybe

ukvm

vilkmerge

UKC logo 115x63

Apkeliauk

Tauragės laikraštis

KuoSkiriasi.lt

baidariu aukstaitija

Interneto dienraštis Bernardinai

Vilkmerge

lrytas

delfi

logo srtrf-300x170

Į viršų