Neįvykdytas biudžetas papildytas paskola

Kaip ir visoms kitoms, taip ir Ukmergės rajono savivaldybei, metinio biudžeto plano šiemet įvykdyti nepavyko. Pastarąjį kartą tokia situacija buvo susiklosčiusi prieš keliolika metų, kuomet prasidėjo ekonominė krizė.

Pasak savivaldybės Strateginio planavimo ir biudžeto skyriaus  vedėjos Vidos Butkevičienės, dėl karantino ir pandemijos nepavyko surinkti planuoto gyventojų pajamų mokesčio. Padengti šią spragą savivaldybėms buvo leista imant tikslines paskolas.

v.Butkevičienė prisimena, kad 2008 metų krizės metu, kai į savivaldybių biudžetus taip pat buvo nesurinktos lėšos, tuometės Vyriausybės pozicija buvo visai kitokia – nurodyta mažinti išlaidas. O dabartinė pozicija – skolintis.

Ukmergės rajono savivaldybė pasinaudojo galimybe ir šiuo tikslu pasiskolino 1,5 mln. eurų. Šie pinigai užtikrins, kad būtų atsiskaityta su biudžetinių įstaigų darbuotojais – nepritrūktų lėšų atlyginimams.

Kitų metų valstybės biudžete yra numatytos lėšos, skirtos kompensuoti savivaldybių praradimus dėl nesurinkto gyventojų pajamų mokesčio. Tikimasi, kad kompensacija bus tokio pat dydžio, kaip ir paimta paskola.

Gruodžio pabaigoje vykusiame paskutiniame 2020-ųjų savivaldybės tarybos posėdyje buvo tikslintas rajono biudžetas.

Pasak  vedėjos V. Butkevičienės, tvirtinant jį, metų pradžioje į pajamų planą buvo įtrauktos ir planuojamos gauti ES ir kitos tarptautinės paramos lėšos projektams vykdyti.

Tačiau dalies projektų vykdymas dėl viešųjų pirkimų procedūrų bei rangos darbų užtrunka, todėl jų finansavimas persikelia į kitus metus.

Įtakos turi ir tai, kad pagal pasirašytas sutartis su agentūromis dažnai yra taikomas 5 proc. mokėjimo sulaikymas, kai sulaikytos lėšos pervedamos tik projekto pabaigoje.

Susisiekimo ministerija Ukmergės rajono savivaldybei neseniai papildomai skyrė 100 tūkst. Eur Siesikų seniūnijos Petronių kaimo Mokyklos gatvei remontuoti. Kadangi kiek sumažėjo sumos kitoms rajono gatvėms tvarkyti (atsižvelgiant į faktiškai atliktų darbų kainas), lėšos iš valstybės biudžeto kelių priežiūros  programai bendroje sumoje didėja 82,8 tūkst. Eur.

Atsižvelgiant į gautus prašymus, perskirstyti asignavimai tarp atskirų priemonių bei priemonių viduje. Taip pat perskirstytos nepanaudotos biudžeto lėšos būtinoms reikmėms – vaizdo stebėjimo sistemos, skirtos atliekų tvarkymo prevencijos tikslais, įsigijimui; sporto įrangos Dukstynos pagrindinės mokyklos sporto salei; kompiuterinės įrangos ir informacinių technologijų prekių ugdymo įstaigoms; suoliukų ir šiukšliadėžių Ukmergės mieste; šienapjovės prie traktoriaus Vidiškių seniūnijai įsigijimui.

Savivaldybė vykdo projektą ,,Bendruomeninių vaikų globos namų ir vaikų dienos centrų tinklo plėtra Ukmergės rajone“. Gautos ES lėšos antram bendruomeniniam namui įsigyti, tačiau tam buvo reikalingas ir savivaldybės prisidėjimas.

Šiam tikslui skirta dalis socialinei paramai numatytų ir nepanaudotų lėšų. Taip pat dalis šių lėšų skirta Ukmergės nestacionarių socialinių paslaugų centrui, siekiant užtikrinti darbo užmokesčių įstaigos darbuotojams išmokėjimą už gruodžio mėnesį.

Biudžete Siesikų kapinių išplėtimui buvo skirta 45 tūkst. Eur, tačiau prireikė įrengti nuovažą, kuriai reikalingos papildomos lėšos.

UAB Ukmergės butų ūkis prašė skirti papildomų lėšų pastato Deltuvos g. 10A papildomiems darbams ir paslaugoms, kurie nefinansuojami valstybės biudžeto lėšomis. Skirta 9,6 tūkst. Eur.

Perskirstyti Ukmergės ligoninei skirti asignavimai programų finansavimui. Kadangi dalis įstaigos specialistų kelionių išlaidoms skirtų lėšų lieka nepanaudotos, 6,3 tūkst. Eur perkelta į radiologijos diagnostikos paslaugų kokybės gerinimo programą.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Komentarai  

+6 # KK2 2021-01-03 11:30
O kiek skurstančiųjų sąskaita sitaupėt milijonų?
O kiek surinkot iš žmonių, grynais, be jokių dokumentų, aikštelėms, asfaltui, takams, šaligatviams, komunikacijoms?
Atsakyti | Atsakyti cituojant | Citata
+1 # HHH 2021-01-16 12:08
2 mil 446t. eur. sutaupė! Pasakas piliečiams rašo... ! auto ne pirktu, algų ne didintu, etatų nekurtu nauju, premijas (priedus)neišsimokėtu!
Atsakyti | Atsakyti cituojant | Citata

Pridėti komentarą

ukzinios.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, nesusijusius su tema, įstatymus pažeidžiančius, reklaminius, skatinančius smurtą komentarus. Už komentarus atsako juos parašę skaitytojai. Kurstant smurtą, rasinę, tautinę, religinę bei kitokio pobūdžio neapykantą ar kitaip pažeidžiant LR įstatymus, galite sulaukti atitinkamų tarnybų dėmesio.


Kainoteka

Optima 13 Picerijos salės nuoma

Draugai

Ukmerges kulturos puslapiai

gpm 2011 n 135

Lietuvos valstybe

ukvm

vilkmerge

UKC logo 115x63

Apkeliauk

Tauragės laikraštis

KuoSkiriasi.lt

baidariu aukstaitija

Interneto dienraštis Bernardinai

Vilkmerge

lrytas

delfi

logo srtrf-300x170

Į viršų