Fontanas tapo maudykla, tačiau verta atminti: vanduo jame sukasi ratu

Sutemus Ukmergės miesto fontanas sužėri įvairiomis spalvomis.  Dainiaus Vyto nuotr. Sutemus Ukmergės miesto fontanas sužėri įvairiomis spalvomis. Dainiaus Vyto nuotr.

Jau mėnuo, kai Ukmergėje veikia fontanas. Įrenginys, kurio ukmergiškiai laukė daugybę metų, kelia ne tik džiaugsmą, bet ir daug klausimų. Vienas pagrindinių – ar vanduo fontane švarus ir saugus?

Fontano vandens čiurkšlėmis karštomis vasaros dienomis gaivinasi ne tik vaikai, bet ir suaugusieji. Tačiau kai kas sako matę, kad fontane žmonės prausiasi. Ir net su muilu. Yra teigiančiųjų, jog sutemus ir išsiskirsčius lankytojams fontane prausėsi benamis...

Užbaigus tvarkybos projektą, pagal kurį šiuo metu atnaujinamas miesto centras, fontaną turėtų eksploatuoti UAB „Ukmergės vandenys“.

Šios įmonės direktorius Rimas Arlinskas informavo, kad rangovas dar nebaigė visų darbų, todėl objektas nėra perduotas, tačiau įmonė šiuo metu fontaną prižiūri ir tuo pačiu aiškinasi visas eksploatacijos galimybes bei iškylančius klausimus.

Pasak direktoriaus, nuo birželio 24 d. kurį laiką vyko įrenginio bandymai. Vanduo buvo paleistas ir net keletą kartų vėl sustabdytas. Tik nuo liepos 6 d. fontanas veikia visu pajėgumu.

Pasiteiravus, iš kur imamas vanduo ir kur jis nuteka bei kokia yra vandens kokybė, R. Arlinskas papasakojo, kad po fontanu yra įrengtas rezervuaras, į kurį išpurkštas vėl sugrįžta. Čia jis dezinfekuojamas natrio hipochlorito tirpalu, kuris naikina bakterijas ir kitus mikroorganizmus. Dalis vandens, kuris ištaškomas už fontano kraštų ir nubėga į nuotekų surinkimo kanalus, atnaujinama, tačiau didžioji dalis lieka to paties.

Koks kiekis vandens sunaudotas per mėnesį, tikslių duomenų įmonės direktorius dar neturėjo. Šiuos duomenis matys tik pasibaigus liepai.

Vanduo dezinfekuojamas

UAB „Ukmergės vandenys“ direktorius patikino, kad vanduo fontane tikrai yra švarus – jis ne tik dezinfekuojamas, bet ir minkštinamas flokuliantu. Be to, įmonė turi laboratoriją, kurioje buvo atliktas vandens bakteriologinio užterštumo patikrinimas. Vanduo atitiko reikalavimus.

Turint laboratoriją vietoje, vandens užterštumą galima tikrinti dažnai, nors ir kas savaitę. Pavyzdžiui, geriamasis vanduo, anot direktoriaus, tikrinamas kasdien. Tačiau, įmonės vadovo manymu, kol kas nėra būtinybės taip dažnai tikrinti vandenį fontane.

R.Arlinskas paaiškino, kad yra įrengtas 2 metrų skersmens šulinys, kuriame stovi davikliai, reaguojantys į taršą. Pagal įdiegtus parametrus, atsižvelgiant į vandens užterštumo lygį, sistema automatiškai dozuoja, koks kiekis dezinfekcinio skysčio yra reikalingas jam išvalyti. Jei vanduo labiau užterštas, tirpalo sunaudojama daugiau. Pasak direktoriaus, šiuo metu taip ir yra – dezinfekcinio skysčio sunaudojama daugiau, nei nustatyta įprasta norma. Greičiausiai dėl to, kad fontane besitaškant vaikams ir suaugusiesiems, vandens užterštumas padidėja.

Dažnesnis tikrinimas aktualus būtų, jei davikliai ar automatinis dozavimas sugestų. Vis tik, direktorius galvoja, kad tokiu atveju geriausia būtų iš viso sustabdyti fontaną ir jį paleisti tik tada, kai gedimas būtų pašalintas.

Pasak direktoriaus, vandens kokybė – vienas iš svarbiausių klausimų, nes fontane taškosi vaikai. Žaidžiant vandens gali patekti ir į burną. Jo manymu, vandens kokybės ir suvartojimo klausimai yra išsprendžiami, svarbiausia, kad fontanas tapo miestiečių traukos objektu.

Taiso broką

Ukmergiškiai atkreipė dėmesį, kad fontanas įrengtas su broku – dalis vandens net tada, kai jame nėra besitaškančių vaikų, bėga ne į vandens surinkimo griovelį, o žemyn link granito sienos, kurioje montuojamas stendas. Ar nuolatinė vandens tėkmė nepakenks granito vaizdui ir būsimam stendui?

Rajono savivaldybės administracijos direktorius Darius Varnas sakė, kad ši problema jau išspręsta. Vanduo tekėjo žemyn dėl to, kad buvo nesuvesti nuolydžiai. „Dabar to nebėra, vanduo nebebėga. Darbininkai pakėlė granitą ir ištaisė broką. Šis reikalas jau išspręstas“, – patikino D. Varnas.

Tualeto vis nėra

Fontanu besigrožintys ukmergiškiai turi ir daugiau pastabų: nuogąstaujama, kad, atėjus atsigaivinti, čia pat į vandenį atliekami lengvesni gamtiniai reikalai, nes mieste vis dar nėra veikiančio viešojo tualeto. Iki biotualeto, pastatyto prie kultūros centro, vaikai gal ir nesivargina bėgti. Kodėl Pilies parke įrengtas viešasis tualetas vis dar neveikia?

Savivaldybės administracijos direktorius D. Varnas sakė, kad tualetu negalima naudotis dėl to, jog objektas dar nėra perduotas. Darbų metu projektas buvo atnaujintas. Pasak direktoriaus, pirminiame projekto variante nebuvo numatytų antivandalinių priemonių, kurios aktualios siekiant, kad viešajame tualete popierius ar kitos priemonės nebūtų išdraskytos. Patikslinus projektą, numatyta jas įsigyti ir įrengti. Tai – tualetinio popieriaus, rankų dezinfekcinio skysčio laikikliai bei kitos. Detalės bus nerūdijančio plieno. Šiuo metu jos užsakytos ir gaminamos Vokietijoje. Tai užtruks apie mėnesį laiko.

Norėtų ir muzikos

Dar fontano lankytojai pasigenda muzikos. „Buvo žadama, kad muzika gros, tačiau teko girdėti tik keletą bandymų. Gal už muziką reikia susimokėti?“ – svarstė viena moteris.

D.Varnas informavo, kad muzika groti galės tik tuomet, kai bus pasirašyta savivaldybės administracijos sutartis su autorių teises ginančia organizacija asociacija LATGA.

Kol kas to padaryti negalima dėl jau anksčiau minėtos priežasties – rangovas nėra perdavęs objekto savivaldybei. Nors erdvės viena po kitos atveriamos lankytojams, darbai statybos objekte nėra baigti. Vis dar randama įvairaus broko ir reikalaujama jį ištaisyti, kad netektų ieškoti rangovo po to, kai objektas bus perduotas.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Pridėti komentarą

ukzinios.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, nesusijusius su tema, įstatymus pažeidžiančius, reklaminius, skatinančius smurtą komentarus. Už komentarus atsako juos parašę skaitytojai. Kurstant smurtą, rasinę, tautinę, religinę bei kitokio pobūdžio neapykantą ar kitaip pažeidžiant LR įstatymus, galite sulaukti atitinkamų tarnybų dėmesio.


Kainoteka

Optima 13 Picerijos salės nuoma

Draugai

Ukmerges kulturos puslapiai

gpm 2011 n 135

Lietuvos valstybe

ukvm

vilkmerge

UKC logo 115x63

Apkeliauk

Tauragės laikraštis

KuoSkiriasi.lt

baidariu aukstaitija

Interneto dienraštis Bernardinai

Vilkmerge

lrytas

delfi

logo srtrf-300x170

Į viršų