Posėdyje – neatidėliotini sprendimai

Atsirado didelės problemos dėl eismo pralaidumo. Tikimasi, kad joms išspręsti užteks 7 000 Eur. Atsirado didelės problemos dėl eismo pralaidumo. Tikimasi, kad joms išspręsti užteks 7 000 Eur.

Rugpjūčio 5 d. vyko neeilinis savivaldybės tarybos posėdis. Skelbta, kad skubos tvarka jį surengti prireikė dėl neatidėliotinų klausimų. Tiesa, kai kurie iš jų politikams skubūs nepasirodė.

Posėdžio pirmininkas rajono meras Rolandas Janickas paaiškino, kad klausimai, dėl kurių šauktas neeilinis posėdis, susiję su švietimo įstaigų pasiruošimu naujiems mokslo metams, muziejaus ir kultūros centro teikiamomis paslaugomis, Pietinio aplinkkelio projektu.

Svarstymui (kartu su darbotvarkės tvirtinimu) teikti 6 klausimai. Tačiau jie nebuvo nagrinėti komitetuose, todėl diskusijos gerokai užtruko.

Patikslintas biudžetas

Neseniai Seimo sprendimu pakeistas valstybės biudžeto ir savivaldybių biudžetų finansinių rodiklių patvirtinimo įstatymas.

Vadovaujantis juo, Ukmergės savivaldybės biudžeto prognozuojamos pajamos iš gyventojų pajamų mokesčio nuo 20 036 tūkst. Eur padidintos iki 21 647 tūkst. Eur, t. y. 1 mln. 611 tūkst. Eur.

Papildomos lėšos savivaldybei skirtos ir vadovaujantis Sveikatos apsaugos ministro įsakymais.

Atsiradus papildomų lėšų, svarstymui pateiktas patikslintas rajono biudžetas. Posėdžio dalyviams išvardyti visi punktai, kam siūloma skirti pinigų.

Nutarta skirti 5,3 tūkst. Eur Visuomenės sveikatos biurui  – išlaidoms, susijusioms su įstaigos darbuotojų darbo užmokesčių didinimu.

55,2 tūkst. Eur iš valstybės biudžeto skirta išlaidoms už skiepijimo nuo COVID-19 paslaugą. Iš jų Ukmergės ligoninei pagal projektą siūlyta skirti 0,4 tūkst. Eur, Ukmergės PSPC – 54,8 tūkst. Eur.

Ruošiantis nuo rugsėjo ugdymą mokyklose organizuoti mišriu ar nuotoliniu būdu, siūlyta įrengti hibridines klases. Vaizdo konferencijų kamerų įsigijimui skirti 28,1 tūkst. Eur. Dalis mokyklų jau anksčiau buvo aprūpintos šiuolaikine įranga, tad dabar į sąrašą tų, kurioms bus skirtos lėšos, neįtrauktos.

Hibridinės klasės įranga būtina, kai dalis mokinių mokosi klasėje, kita dalis – namuose. Švietimo, mokslo ir sporto ministerija taip pat organizuos tokios įrangos pirkimus, tačiau jos nepakaktų.

Jono Basanavičiaus gimnazijai numatyta 6 tūkst. Eur mokomiesiems kabinetams, įrengiant interaktyvius ekranus. Lopšeliui-darželiui ,,Saulutė“ įėjimo į įstaigą aikštelių remontui – 4,5 tūkst. Eur.

Atsirado broko

Papildomų lėšų prireikė Sporto centrui.  Įgyvendinant įstaigos paslaugų plėtros projektą, buvo įrengtas vaikų plaukimo baseinas ir sūkurinė vonia. Tačiau išlindo brokas – nuo sienų ėmė kristi keraminės plytelės.

Norint atidaryti vaikų plaukimo baseiną nuo rugsėjo, būtina visas plyteles skubiai perklijuoti.

Iš biudžeto siūlyta tam skirti 11,6 tūkst. Eur, o vėliau kreiptis į teismą dėl išlaidų iš rangovo prisiteisimo.

Šių metų biudžete Gabių vaikų ir jaunimo rėmimo programai buvo numatyta 9 tūkst. Eur, dar 4,3 tūkst. Eur gauta iš rėmėjų. Tačiau padidintos išmokos už pasiektus rezultatus bei padaugėjo gavėjų, tad skirtos lėšos jau panaudotos. Programa didinama 4 tūkst. Eur.

Reikia prisidėti

Įgyvendinant Ukmergės miesto centro viešųjų erdvių infrastruktūros projektą, atsirado papildomų darbų, neįtrauktų į projektą. Vienas iš jų – atraminė sienelė palei Vilniaus gatvę. Taip pat reikia sutvarkyti savivaldybės pastato laiptus, šio ir buvusio muziejaus pastatų pamatus. Šiems darbams siūlyta skirti 94 tūkst. Eur.

Vykdant projektą, kuriuo prie Ukmergės ligoninės tvarkomas parkas, būtina sutvarkyti ir Anykščių skersgatvį, privažiavimą prie ligoninės Priėmimo skyriaus ir pravažiavimą pro buvusį morgo pastatą. Kartu bus įrengta elektromobilių ir elektrinių paspirtukų įkrovimo stotelė. Sumanymams įgyvendinti numatyta 160 tūkst. Eur.

Projektui, pagal kurį tvarkomas buvęs karinis miestelis, taip pat reikia papildomų lėšų. Čia 1,2 ha teritorijoje bus įkurtas Lietuvos miniatiūrų parkas „Mini Lietuva“.  Skelbiama, kad jis primins parką Briuselyje, kuriame Europos šalis  reprezentuoja miestų statinių miniatiūrinės kopijos.

Parke Ukmergėje planuojama įrengti Lietuvos miestus reprezentuojančių statinių miniatiūrines kopijas. Mūsų rajoną reprezentuos prezidento A. Smetonos vasaros rezidencijos pastatas. Pasitelkus 3D skenavimo technologiją, bus sukurtos jo kopijos, liejamos iš perdirbto plastiko.

Šios miniatiūros gamybai iš biudžeto siūlyta skirti 15 tūkst. Eur.

Sutvarkytų viešųjų erdvių priežiūrai siūlyta pirkti robotus-vejapjoves. Tam skirta 13,3 tūkst. Eur.

Dėl ekstremalios situacijos ir karantino sumažėjo viešųjų pirčių mieste ir Deltuvoje lankytojų skaičius. Surenkamų lėšų vos pakanka darbuotojų darbo užmokesčiams išmokėti bei atsiskaityti su „Sodra“. Todėl nutarta skirti 4,1 tūkst. Eur atsiskaityti su tiekėjais už šilumą, vandenį, elektros energiją, nuomą.

Centrinėje sankryžoje – korekcijos

Posėdžio dalyviai informuoti, kad papildžius lėšas Kelių priežiūros ir plėtros programos finansavimui iš savivaldybės biudžeto, būtų galima dar rugpjūtį atlikti viešuosius pirkimus ir pradėti Gailių gatvės įrengimo darbus, Vilkmergėlės gatvės kelkraščių remontą, įrengiant lietaus vandens nuvedimą.

Dar vienos papildomos išlaidos – pagrindinės miesto sankryžos projekto korektūra. Kadangi sankryžos projektavimas vyko seniai, pasikeitus kelių eismo taisyklėms ir atsiradus problemų dėl sankryžos pralaidumo, būtina pakoreguoti jos projektą.

Savivaldybės administracijos direktorius Darius Varnas patikslino, kad minėtas projektas buvo darytas 2016 metais. Pagal jį ir atlikti darbai. O dabar matyti, kad atsirado didelės problemos dėl eismo pralaidumo.

Tikimasi, kad joms išspręsti užteks 7 000 Eur.

Siūlyta skirti 71,2 tūkst. Eur Kelių priežiūros ir plėtros programos finansavimui ir 23,5 tūkst. Eur – avaringumui likviduoti.

Ar reikia autobuso?

Dar viena suplanuota išlaidų eilutė – už 50 tūkst. Eur Vlado Šlaito viešajai bibliotekai pirkti bibliobusą. Jis skirtas atokesnių kaimų gyventojams aptarnauti.

Skelbta, kad autobuse bus sumontuota kompiuterinė įranga su interneto prieiga, bus teikiamos kopijavimo, skenavimo paslaugos. Gyventojai galės pasikeisti norimus leidinius, laikraščius, žurnalus.

Šio pirkinio būtinybė savivaldybės tarybos posėdyje sukėlė daugiausia diskusijų.

Savivaldybės tarybos nariai vienas po kito klausinėjo ir aiškinosi apie tai, kokį ketinama pirkti autobusą, kas jį vairuos, kas jame bus įrengta ir svarbiausia – ar autobusas netaps pretekstu bibliotekos skyriams kaimuose uždaryti.

Meras R. Janickas paaiškino, kad numatytas pirkinys yra mokyklinio autobuso dydžio. Jame tilps knygos ir kompiuterinė įranga. Jis apsilankytų kaimuose, kur, nesant tinkamų patalpų, bibliotekų skyrius teko uždaryti, o taip pat tuose, kurie savo bibliotekų niekada neturėjo. Taip esą galima bus aptarnauti be paslaugos likusius žmones ir tuos, kurie šia paslauga anksčiau nesinaudojo.

Transporto priemonę esą galės vairuoti ir bibliotekininkės, ir vairuotojas.

Varėnos rajono pavyzdys rodo, kad pradėjus teikti tokias bibliotekos ant ratų paslaugas, skaitytojų rajone padaugėjo tūkstančiu.

Nors iš sprendimo projekte būsimas pirkinys vadintas bibliobusu, vėliau sutarta geriau jį vadinti mikroautobusu, pritaikytu mobilios bibliotekos veiklai.

Prireikė ir robotų

Diskutuota ir dėl kitų biudžeto išlaidų. Domėtasi, kodėl būtent 15 tūkst. numatyta plastikinei miniatiūrai, kuri stovės būsimame miniatiūrų parke? Kodėl įgyvendinant statybų projektus vėliau „išlenda“ nenumatyti darbai? Kodėl savivaldybė siūlo savo lėšomis taisyti statybininkų broką?

Politikams iškilo klausimų ir  dėl staiga išlindusio Gailių gatvės remonto. Paaiškinta, kad ten nuo seno netinkamai suformuoti sklypai. Buvo padaryta klaida – išdalyti sklypai, per kuriuos liko kelias.

Taip pat svarstyta, kodėl dabar, rudeniop, prireikė robotų-vejapjovių. Kas tą paslaugą teiks. Gal geriau samdyti įmonę, kuri teiktų paslaugą, o šį pirkinį atidėti.

Politikų abejones dėl pastarojo pirkinio sklaidė rajono meras R. Janickas, vicemerė Agnė Balčiūnienė, administracijos direktorius D. Varnas.

Sakė, kad laikas eiti į priekį, būti progresyviais.

Robotų darbas esą kokybiškesnis, yra tokių, kurie ir įkalnėmis eina, o kompiuterinė programa veikia taip, kad, pavogus tokį daiktą, su juo nebus ką veikti.

Rudens pradžioje savivaldybės administracija robotus-vejapjoves norėtų jau turėti, tad klausimą įtraukė prie skubių pirkinių. Esą nėra racionalu atidėti šio klausimo, nes žolė auga greitai, rangovai jos šienauti nespėja, o miesto bendras vaizdas – prastas.

Išbraukimui nepritarė

Valstiečių ir žaliųjų frakcijos vardu pasisakęs šios frakcijos seniūnas Romas Pivoras vėl grįžo prie bibliotekos autobuso – išsakė prielaidą, kad įsigiję šį transportą pradėsime galvoti, kaip jį apkrauti, o vienintelis būdas – bibliotekų kaime uždarymas. Siūlė geriau atrasti patalpas, teikti skaitytojams paslaugas gyvai. Taip pat pasiūlė eilutę dėl autobuso pirkimo išbraukti iš biudžeto papildymo.

Dvejonės dėl skyrių uždarymo buvo kategoriškai paneigtos.

Posėdžio dalyviai pakviesti balsuoti, kad punktas dėl autobuso bibliotekai būtų išbrauktas. Tačiau, balsuojant, tam nepritarta. Tad toliau balsuota už visą projektą dėl biudžeto patikslinimo ir jam pritarta.

Naujos paslaugos

Savivaldybės tarybos sprendimu papildytas Ukmergės kraštotyros muziejaus ir kultūros centro teikiamų paslaugų kainų sąrašas.

Dėl tam tikrų punktų taip pat kilo dalykinių diskusijų.

Koreguotas planas

Patvirtintas koreguotas Pietinio Ukmergės aplinkkelio su tiltu per Šventosios upę specialusis planas. Viešųjų pirkimų tvarka parinktas jo rengėjas – Kauno technologijos universiteto Architektūros ir statybos institutas.

Koregavimas atliekamas nekeičiant esminių anksčiau parengto plano sprendinių – nekeičiama nustatyta trasa, trajektorija, išilginis kelio pjūvis.

Atlikti pakoregavimai – aplinkkelio žemės sklypo ribų patikslinimas, numatant susikirtimo su miško sklypais prie Šventosios ir susikirtimo su privačiais žemės sklypais ties Linų gatve sprendinius.

Taip pat numatytas dviračių takas šalia aplinkkelio nuo Linų iki Vilniaus gatvės, patikslintas nuovažų ir jungiamųjų kelių skaičius.

Žadama, kad koregavimas bus derinamas atsižvelgiant ir į gyventojų, kurių namai atsidurs prie aplinkkelio, pastabas.

Aplinkkeliui numatoma formuoti žemės sklypus – nuo Kauno gatvės iki Šventosios šiaurinės pakrantės ir nuo pietinės Šventosios pakrantės iki Vilniaus gatvės. Žemės sklypai formuojami 40 m pločio. Jie išplatinami nuvedamųjų kelių įrengimo vietose, ties žiedinėmis sankryžomis, ties Šventosios prieigomis.

Aplinkkeliui bus suteikiamas valstybinės reikšmės krašto kelio statusas. Ateityje jis gerokai pakeis transporto situaciją – mieste sumažės tranzitinio transporto, sumažės eismo intensyvumas centrinėje miesto dalyje, gyventojai turės geresnes susisiekimo sąlygas tarp šiaurinės ir pietinės miesto dalies.

Sutarė dėl prisidėjimo

Posėdyje pritarta Ukmergės sporto centro projektui „Ukmergės stadiono futbolo aikštės atnaujinimas“, kuris  finansuojamas iš Sporto rėmimo fondo.

Nutarta prisidėti prie projekto ne mažiau kaip 28,48 proc. visų tinkamų finansuoti išlaidų.

Taip pat pripažintas netekusiu galios šių metų birželio 23 d. rajono savivaldybės tarybos sprendimas „Dėl pritarimo projekto „Ukmergės stadiono futbolo aikštės atnaujinimas“ įgyvendinimui“, nes keičiasi prisidėjimo suma. Sporto rėmimo fondas reikalavo, kad savivaldybės prisidėjimas būtų ne mažesnis kaip 28,48 proc.

Šio projekto vertė – 629 212 Eur, Sporto rėmimo fondo skirta suma – 450 000 Eur, rajono savivaldybės – 179 212 Eur.

Įgyvendinus projektą, turėsime dirbtinės dangos futbolo aikštę, kurioje galima bus rengti įvairias varžybas bei pailgės treniruočių ir varžybų lauke laikas.

Rajono meras R. Janickas posėdžio pabaigoje tradiciškai pasveikino neseniai gimtadienius minėjusius tarybos narius Juozą Galiauską, Ramūną Nanartavičių ir Vidmantą Krikštaponį.

Eilinis savivaldybės tarybos posėdis vyks rugpjūčio 26  d., o rugpjūčio 27-ąją numatytas išvažiuojamasis posėdis Ukmergės senamiesčio perspektyvų vystymo tema.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Pridėti komentarą

ukzinios.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, nesusijusius su tema, įstatymus pažeidžiančius, reklaminius, skatinančius smurtą komentarus. Už komentarus atsako juos parašę skaitytojai. Kurstant smurtą, rasinę, tautinę, religinę bei kitokio pobūdžio neapykantą ar kitaip pažeidžiant LR įstatymus, galite sulaukti atitinkamų tarnybų dėmesio.


Jonines

Kainoteka

Optima 13 Picerijos salės nuoma

Draugai

Ukmerges kulturos puslapiai

gpm 2011 n 135

Lietuvos valstybe

ukvm

vilkmerge

UKC logo 115x63

Apkeliauk

Tauragės laikraštis

KuoSkiriasi.lt

baidariu aukstaitija

Interneto dienraštis Bernardinai

Vilkmerge

lrytas

delfi

logo srtrf-300x170

Į viršų