Daivos Zimblienės nuotr. Daivos Zimblienės nuotr.

Kadaise populiarios masinės talkos keliauja užmarštin. Į visoje šalyje organizuotą talką „Darom“ Ukmergėje įsiliejo vos kelios organizacijos – tvarkėsi praėjusį penktadienį. Tačiau tai nereiškia, kad žmonės pavasarį netvarko aplinkos – tiesiog tai daro sau patogiu laiku.

Talkininkus registravęs Ukmergės miesto seniūnijos vyriausiasis specialistas Ričardas Matukas pasakojo, kad iš anksto apie ketinimą dalyvauti „Darom“ talkoje atsiliepė tik kelios organizacijos.

Tarp jų – rajono savivaldybės administracija ir policijos komisariatas, kurių darbuotojai tvarkė tradiciškai šių įstaigų prižiūrimus miesto kampelius. Taip pat Vilniaus gatvėje teritoriją prie savo įstaigos tvarkė neįgalieji.

Iš viso seniūnija buvo numačiusi 16 vietų, kurias galėjo tvarkyti talkininkai. Prieš keliolika metų į tokias masines, tą pačią dieną organizuojamas, talkas įsiliedavo politinių partijų nariai, moksleiviai, kai kurios kitos organizacijos. Daugelis tas pačias vietas tvarkydavo metų metus, kiekvieną pavasarį.

R.Matukas pastebi, kad „Darom“ organizatoriai ankstesniais metais talkininkams parūpindavo pirštinių, maišų, o šiemet – nieko. Už šiukšlių išgabenimą taip pat jie neatsakingi. Gal todėl žmonėms nebuvo prasmės registruotis į talką.

Tačiau besitvarkančiųjų, renkančiųjų šiukšles, pasak R. Matuko, tikrai buvo ir dar bus. Dauguma tai daro sau patogiu laiku ir niekur nesiregistruoja.

Mano, kad šią savaitę seniūnijoje pasipils gyventojų prašymai parūpinti technikos iš viešųjų erdvių surinktoms šiukšlėms išvežti. „Tikrai pasistengsim išvežti“, – žadėjo pašnekovas.

Pasak jo, Ukmergės miesto erdves ne tik per talkas, o ir kasdien tvarko visuomenei naudingus darbus atliekantys asmenys. Šiuo metu tokių žmonių – 58. Per mėnesį kiekvienas iš jų turi atidirbti 24 valandas. Dažniausiai dirba po keturias valandas per dieną.

Ateina kaip kam patogiau – skirtingomis dienomis, pavyzdžiui, praėjusio penktadienio rytą susirinko net 22 žmonės. Nepopuliariausios dienos darbui – po pašalpų. Nurodomos užduotys – išgabenti gyventojų surinktas žalienas, tvarkyti kapinių takus ir erdves, rinkti šiukšles, genėti šakas ar krūmynus.

Pastebima, kad vasarą, kai veiklos daugiausia, darbo rankų būna mažiau – žmonės susiranda sezoninių uždarbių.

Tarp tų, kuriems seniūnija pasiūlo laikiną darbą tvarkant miestą, pasitaiko ir Probacijos tarnybos atsiųstų asmenų.

„Darbo rankos labai reikalingos – veiklos užtenka visiems“, – sako R. Matukas. Pasak jo, vietas, kurias reikia tvarkyti, dažniausiai aptaria su miesto seniūnu. Kai kurias nurodo ukmergiškiai. Tačiau bene pagrindinės „akys“ – seniūnijos vairuotojai, sukantys po miestą ratus, rinkdami iš gyventojų žaliąsias atliekas. Jie labai dažnai informuoja, kur kokią netvarką pastebėję.

Apgailestaujama, kad žmonės vis dar neatsikrato mados šiukšlinti pamiškėse, pakelėse, paupiuose, krūmynuose. Deja, vieno asmens nederamas poelgis kaip magnetas traukia kitus – kažkodėl šiukšles žmonės linkę numesti ten, kur jau yra jų krūvos. Gal taip pasiteisina, esą patys šiukšlinti nepradėjo.

 

Ukmergės rajono savivaldybės darbuotojai prisijungė prie akcijos „Darom“ – penktadienį sutvarkė apleistą ir visokiausiomis atliekomis užterštą teritoriją aplink automobilių stovėjimo aikštelę, esančią už Kauno gatvėje 16A numeriu pažymėto pastato.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Pridėti komentarą

ukzinios.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, nesusijusius su tema, įstatymus pažeidžiančius, reklaminius, skatinančius smurtą komentarus. Už komentarus atsako juos parašę skaitytojai. Kurstant smurtą, rasinę, tautinę, religinę bei kitokio pobūdžio neapykantą ar kitaip pažeidžiant LR įstatymus, galite sulaukti atitinkamų tarnybų dėmesio.


Jonines

Kainoteka

Optima 13 Picerijos salės nuoma

Draugai

Ukmerges kulturos puslapiai

gpm 2011 n 135

Lietuvos valstybe

ukvm

vilkmerge

UKC logo 115x63

Apkeliauk

Tauragės laikraštis

KuoSkiriasi.lt

baidariu aukstaitija

Interneto dienraštis Bernardinai

Vilkmerge

lrytas

delfi

logo srtrf-300x170

Į viršų