Elektrą taupys, bet kategoriškų sprendimų nepriims

Gedimino Nemunaičio nuotr. Elektros energiją naudosime saikingiau. Gedimino Nemunaičio nuotr. Elektros energiją naudosime saikingiau.

Kylant elektros kainoms ir vis dažniau viešoje erdvėje kalbant apie energijos taupymo būtinybę, pasidomėjome, kokių priemonių imasi rajono biudžetinės įstaigos bei verslininkai. Savivaldybė žada, kad taupydama kategoriškų sprendimų nepriims. Verslo įmonės taupymo režimą jau įjungė.

Rajono savivaldybės administracijos direktorius Darius Varnas sakė, kad apie galimus taupymo būdus galvojama, tačiau patikino, kad jokių drastiškų sprendimų nepriiminės. Pasak direktoriaus, šis klausimas svarstytas administracijoje, tačiau su savivaldybės įstaigų vadovais apie tai dar nekalbėjo.

„Jei elektros kainos kils iki 4 ar 5 eurų už kilovatvalandę, reikės kažką daryti. Tačiau šiuo metu jokių kategoriškų sprendimų, kurie galėtų turėti neigiamą poveikį žmonių saugumui ar sveikatai, nepriimsime. Svarbu, kad žmonės nenukentėtų. Po COVID-19 pandemijos, kai pradžioje susidūrėme su visiška nežinomybe, tačiau vis tiek buvo rasta priemonių, elektros kainų problemą tikrai išspręsime, – sakė D. Varnas. –  Palauksime, ką darys valstybė – galbūt pateiks paramos programą.“

Problema aptarta su seniūnais. Kai kurie pasiūlė kaimuose tamsiuoju paros laiku įjungti kas antrą šviestuvą. Tačiau, pasak direktoriaus, daugumoje gyvenviečių ši priemonė nereikalinga, nes jose seni šviestuvai jau pakeisti į mažiau energijos naudojančius LED šviestuvus.

Galvojant apie šildymo kaštų mažinimą, bus siūloma biudžetinėse įstaigose įdiegti automatinį valdymą, kuris reguliuotų temperatūrą patalpose. Dieną ji būtų aukštesnė, o naktį keliais laipsniais žemesnė. „Tikrai nereikės vaikščioti su striukėmis“, – sakė D. Varnas.

Įstaigoms, kurios turi įrengtus kondicionierius, esant karščiams, kondicionierių išjungti nerekomenduoja. „Kai per karšta, žmogus praranda energiją. Kondicionieriai tam ir yra, kad palaikytų organizmui tinkamą oro temperatūrą“, – kalbėjo direktorius.

Ukmergėje įrengtose elektromobilių įkrovimo aikštelėse energija teikiama nemokamai. Pasak D. Varno, specialistai suskaičiuos, kiek energijos sunaudojama ir kiek tai kainuoja. Tada bus sprendžiama, ar apmokestinti šią paslaugą. Kol kas ji lieka nemokama.

Pasiteiravus apie savivaldybei pavaldžių įmonių autoparką, direktorius sakė, kad elektromobilių neturima. Vienintelis Autobusų parkas eksploatuoja autobusus, varomus elektra ir vandenilio pagalba gaminamomis dujomis.

D.Varnas atkreipė dėmesį, kad, net išaugus elektros kainai, naudoti elektromobilius yra pigiau, nes reikia skaičiuoti ne vien kuro sąnaudas, bet ir priežiūros, kaip tepalų keitimo ir kitas. Pasak jo, elektromobilių stabdžių kaladėlės, stabdžių diskai laiko kur kas ilgiau, tad jų aptarnavimas kelis kartus pigesnis.

Direktorius užsiminė, kad galvojama apie UAB Ukmergės autobusų parko saulės elektrinės statybą. Turėdama nuosavą elektrinę, įmonė galėtų naudoti jos pagaminamą energiją. 

Priminsime, kad šiemet savivaldybės taryboje buvo priimtas sprendimas statyti saulės elektrinę, kurią valdys UAB „Ukmergės šiluma“. D. Varnas informavo, kad pasirašyta sutartis su rangovu „Ignitis“, kuris iki kitų metų rugsėjo įrengs 3,6 MW galios saulės elektrinių parką.

Jis tieks energiją 36-ioms savivaldybės įstaigoms (vaikų darželiams, mokykloms, savivaldybės administraciniams pastatams, ligoninei ir kt.), miesto apšvietimui.

Aptarė su vadovais

Savivaldybės Švietimo, kultūros ir sporto skyriaus vedėjas Vaidotas Kalinas sakė, kad taupymo klausimas prieš rugsėjį aptartas su mokyklų vadovais. „Taupysime, laikydamiesi higienos normų ir reikalavimų. Žinoma, kylant kainoms, naudodami elektros energiją turėsime būti skrupulingi“, – kalbėjo V. Kalinas.

Sakė, kad apie taupymą pradėta galvoti dar praėjusiais mokslo metais. Šildymo sezono pabaigoje ugdymo įstaigų vadovai ir jų pavaduotojai ūkio reikalams išklausė UAB „Ukmergės šiluma“ direktoriaus pavaduotojo pranešimą, kaip taupyti šilumos energiją. Pranešėjas pristatė labai konkrečias ir paprastas priemones, kurias pritaikius, sąskaitos už šildymą paskutinį šildymo sezono mėnesį dalyje įstaigų išties sumažėjo.

Pasak V. Kalino, siekiant taupyti elektros energiją, svarbu ne tik organizaciniai sprendimai, bet ir kiekvieno įsitraukimas. Vedėjo duomenimis, kai kuriose mokyklose senos lempos jau pakeistos naujomis, kai kurios ruošiasi keisti, o kitos dar sprendžia.

Galvojama šviesti mokyklų bendruomenes, naudojant įvairias informacines priemones. Viena iš galimų priemonių, kuri skatintų taupyti ir mokytojus, ir mokinius – lipdukai ant jungiklių, primenantys elektros nenaudoti be reikalo, o pasinaudojus, išjungti.

Taupymo režimu

Verslo sektorius jau gyvena taupymo režimu. Ukmergės vartotojų kooperatyvo direktorė Angelė Andrikonienė sakė, kad elektros kainų augimą labai jaučia ir taupyti jau pradėjo. „Parduotuvių yra daug, todėl turime taupyti. Lyginant su pernai metais, elektra mums pabrango 2,5 karto“, – sakė A. Andrikonienė. 

Pasak jos, kai kurie taupymo sprendiniai priimti dar praėjusiais metais. Nuo 2021-ųjų metų vidurio pradėtas keisti apšvietimas – senos lempos keičiamos naujomis LED lempomis. Šių metų rugpjūtį jos pakeistos paskutinėje parduotuvėje. Šaldymo įranga perkama tik aukščiausios energijos efektyvumo klasės.

Neseniai vyko susirinkimas su parduotuvių vedėjomis. Aptartos priemonės, kurios jau pradėtos taikyti. „Parduotuvėse nakčiai išjungiame vitrinų, šaldytuvų apšvietimą, prie parduotuvių – lauko reklaminius skydus. Dienos metu išjungiama šviesa, kur ji nėra būtina. Kondicionieriuose oro temperatūrą nustatome +25, kad įrenginiai veiktų ekonominiu režimu“, – vardijo A. Andrikonienė.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Pridėti komentarą

ukzinios.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, nesusijusius su tema, įstatymus pažeidžiančius, reklaminius, skatinančius smurtą komentarus. Už komentarus atsako juos parašę skaitytojai. Kurstant smurtą, rasinę, tautinę, religinę bei kitokio pobūdžio neapykantą ar kitaip pažeidžiant LR įstatymus, galite sulaukti atitinkamų tarnybų dėmesio.


Jonines

Kainoteka

Optima 13 Picerijos salės nuoma

Draugai

Ukmerges kulturos puslapiai

gpm 2011 n 135

Lietuvos valstybe

ukvm

vilkmerge

UKC logo 115x63

Apkeliauk

Tauragės laikraštis

KuoSkiriasi.lt

baidariu aukstaitija

Interneto dienraštis Bernardinai

Vilkmerge

lrytas

delfi

logo srtrf-300x170

Į viršų